Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Deze kreeften zijn wel in trek bij de (toevallig vooral in Amerika broedende) IJsduikers...

Onder vogelaars wordt wel veel over exoten gepraat – daar zou je het “probleem” wel op kunnen lossen. Overigens is slechts in enkele gevallen, zoals de Rosse Stekelstaart, dat probleem wetenschappelijk aangetoond – in andere is het vooral op sentimenten gebaseerd. Veel vogelaars (en nog meer dierenbeschermers) zien dat “oplossen” overigens helemaal niet zitten (want daar zijn jagers voor nodig). Hiermee is de discussie wel samengevat.

Bij insecten, planten en water- en zeebeesten kun je het probleem wel erkennen – maar enige actie lijkt me onbegonnen werk.

Jan Hein

Die inheemse soort, komt die toevallig in jouw vijver voor, Jeroen?
Smile

Het probleem van exoten kan een ecologisch probleem zijn, als het systeem verstoord wordt. Is dat bij de kreeftjes ook het geval? Exoten kunnen anders ook een verrijking van de natuur betekenen. Het lijkt een beetje op het allochtonen"probleem"...

Groet, Ron

verrijking van het menu kan het ook betekenen.
oei wat kunnen rivierkreeftjes lekker zijn Embarassed

Ik denk meer aan het voorkomen van het probleem. Veel exoten komen hier door ballastwater van schepen, maar ook heel veel door de dierenhandel. We hebben nu 5 soorten zoetwaterkreeft, meer dan een derde van de zoetwatervis-soorten is uitheems, we hebben ontelbare tonnen aan zebramossels, zwaardscheden e.d. We hadden al wolhandkrabben, karpers, muskusratten, nijlganzen, snoekbaarzen, halsbandparkieten, zonnebaarzen, konijnen etc etc, maar de laatste jaren gaat het ontzettend snel, vooral onder water. Elk jaar worden er nieuwe krabben en garnalen en schelpdieren en ander klein spul in de Oosterschelde ontdekt. Sommige komen hier door het veranderende klimaat, maar de meeste door ontsnapping en uitzetting. Het 'probleem' is dat er nog geen echt grote problemen in Europa zijn geweest, in tegenstelling tot Australie en Amerika, waar exoten alleen al miljarden en miljarden aan economische, laat staan natuurlijke schade hebben aangebracht.
Ik voorspel dat de fauna van het gematigd noordelijk halfrond steeds meer een eenheidsworst zal gaan worden. In eerst instantie krijgt elk land meer soorten, maar uiteindelijk zal het mondiale totaal aan soorten sterk dalen door de nieuwkomers.
Ik heb geen vijver Ron en ik vind het eigenlijk geen goed vergelijk met menselijke allochtonen. Iedereen die hier op eigen kracht komt is welkom, wat mij betreft, mens of dier, maar ik ben tegen uitzetten (mens of dier!). En rivierkreeftjes zijn idd erg lekker (Tip: Chinese rivierkreeftjes van de Bas staan op de 'groene' vislijst.)

Leve de discussie!, gr. Jeroen



» Last edited by jeroen verhoeff on Fri 19 Jan 2007, 9:32; edited 2 times in total

Niet te vergeten, de Roodwangschildpad.
Heeft schijnbaar een goede inburgeringscursus gedaan. Slaagt hier in Nederland met vlag en wimpel.
Over de vogels; Wat zijn wij blij met een Zee-arendpaar en een Blauwstaart, maar minder blij met de Nijlgans, kunnen ze fijn onze inheemse vogels (waar we trots op zijn) verjagen.
Ik weet niet of we hier op lange termijn blij mee moeten zijn.
Het zal mijn tijd iig uitdienen.

Gr. Aad

:
 
Page 1 of 1