Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Dat is in Almere zeker waar, op 2 juni reed ik naar m'n opa en oma in Almere Haven, riep m'n moeder, kijk uit voor die overstekende kat. Was het een jonge vos die de weg over wilde steken, maar gelukkig vlak voor de auto niet deed.. m'n oma vertelde dat ze regelmatig vossen door de straat ziet lopen. dus voor stadsnatuurfotografen, almere is the place to be Wink

Overigens een leuke foto zo in die 'on'natuurlijke omgeving!

Grts, Tim

Erg leuk Laughing

Ik ben alleen bang dat dit uiteindelijk gevolgen voor die (plaatselijke) vossen moet hebben.
Dit gedrag kan toch niet zo gezond zijn voor het beestje.
Het lijkt mij dat deze vossen gedomesticeerd raken al dan niet door mede toedoen van de bevolking van Almere.
Ik denk persoonlijk dat deze dieren zo ver weg gehouden moeten worden van een stedelijk gebied.

Het is absoluut mooi om zo'n beestje op dergelijke manieren tegen te komen.
Of het goed is voor het dier (in dit geval, dieren) laat ik even in het midden.

Groeten.

Robby Roos

@robby

waar baseer je dat op? In Engeland komen vossen al decennia voor in het stedelijk gebied. Zonder dat het tot problemen voor de vos leidt. Waarom zou het ook niet gelden voor andere diersoorten die het stedelijk milieu hebben ontdekt zoals egels, eekhoorns, merels, knobbelzwanen, havik en sperwer? Een tamelijk conservatief standpunt, niet gefundeerd op feiten van elders. Als het niet goed voor de vos zou zijn, werkt gelukkig natuurlijke selectie om het beste uit de dieren te krijgen.

@tonnemans;
Is het daarom dat de vossenjacht een evenement bij uitstek is in het Engelse?
Omdat ze er toch zoveel van hebben dat de vossen zelfs tot in het stedeleijke doordringen?

Wat ik er mee wil zeggen dat door (mijns inziens) dergelijk gedrag van een vos, dit tot zijn ondergang kan leiden.
Ik neem aan dat jij liever een musje op het hekje van je kippenhok zie zitten dan een vos in hetzelfde kippenhok.
Egels en merels, knobbelzwanen in een stedelijk gebied zoals stadsparken vergelijken met vossen is voor mij hetzelfde als een vergelijking van appels en peren, je kent dat wel.

Misschien is het bij jou een onbekend verhaal, maar is het je bekend dat als één en dezelfde havik steeds zich ophoudt bij een voliére de eigenaar hem/haar een keer op staat te wachten met andere dan vredelievende bedoelingen.
Ik ben zeker conservatief, dat betekent voor de dieren dat ik altijd hun kant zal kiezen.
In een wereld waar de habitat van dieren steeds meer verdwijnt ten gunste van de mens, is dit het laatste wat we voor hen kunnen betekenen.
Ik weet dat jij dit deze mening deelt, Tonnemans.
Ik neem het de vos niet kwalijk in zijn geval, alleen de mensen die altijd het laatste woord hebben en het ook voor een dier als de vos beslissen...

Groeten.

Robby Roos



» Last edited by Robby on Wed 13 Jun 2007, 15:08; edited 1 time in total

@Robby:
Quote:
In een wereld waar de habitat van dieren steeds meer verdwijnt ten gunste van de mens


Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat er steeds meer vossen (en trouwens niet alleen vossen) doordringen in stedelijke gebieden.

Groet, Joop

@ robby

ha mooi, een polemiek! Ik ben een groot liefhebber.... Even kijken of ik het vuurtje brandend kan houden....

Dacht je werkelijk dat het in engeland om jachtdruk ging? Welnee, de jachtdruk in Nederland is minstens zo hoog als in Engeland. En ik geloof er geen donder van dat jachtdruk de dieren de stad in drijft. Het is de surplus-populatie uit het buitengebied dat zijn heil in de stad zoekt. Het is vooral tussen de oren van de mensen gelegen of je daarmee wil leven of niet. Mensen krijgen al snel het idee dat iets niet natuurlijk is, maar dat is vooral ingegeven door een referentiebeeld dat geen snars met biologie te maken heeft.

Ik geloof ook net zo min dat de vossen uit het buitengebied de stad in worden gedreven, omdat we het daar zo slecht voor de vos maken. Rond Almere wemelt het van de vossen.

Dat een volierehouder een havik de eeuwige jachtvelden wil opsturen (en je denkt kennelijk dat vossen het zelfde lot wacht) is verdervelijk, maar het is onzin om dan maar te willen dat die havik de stad niet inkomt. Die volierehouder moet worden omgeturnt, net zogoed als dat opgaat voor mensen die vossen mogelijk na aan het leven staan. De ervaring leert (en ik weet waarover ik praat, ik heb er beroepsmatig mee te maken gehad) dat kippenhouders moord en brand schreeuwen als vossen zich in een gebied vestigen. Uiteindelijk blijkt dat die kippen (en eenden) houders - zodra zij merken dat de vossen zich niet laten reguleren - gewoon het hek beter gaan maken zodat die vos erniet bij komt. Met andere woorden, men leert er vanzelf mee leven.

de meest treffende zin vond ik: Ik neem het de vos niet kwalijk in zijn geval, alleen de mensen die altijd het laatste woord hebben en het ook voor een dier als de vos beslissen...
Doe jij nu juist niet precies het zelfde? Ik beslis niet voor het beest, zij doet maar wat het niet laten kan.



» Last edited by tonnemans on Thu 14 Jun 2007, 8:55; edited 1 time in total

@ Tonnemans

Ik weet niet of dit de juiste plaats is voor een polemiek echter, stiekem vind ik het wel interessant om je van repliek te dienen.

Wat betreft de jachtdruk, in mijn optiek wordt een jachtdruk alleen maar groter als blijkt dat een bepaald soort in een bepaald gebied een risicofactor wordt. Dat is natuurlijk koren op de molen voor een jachtliefhebber want die kan dan weer naar de wapens grijpen.
Dat voedt dus weer een andere discussie en dat is wanneer er in dergelijke gevallen daadwerkelijk fysiek ingegrepen mag worden, maar dat is een ander territorium.

Ik denk ook niet dat het een punt is van emotionele acceptatie dat een diersoort die normaal gesproken buiten in de natuur leeft, zich opeens in je achtertuin kan/mag begeven. Wat de vos betreft, ik weet niet wat ik zou doen en ja, waarschijnlijk zou ik "het hek een paar meter ophogen" zonder meteen naar andere, meer drastischere middelen ga grijpen.

Ik geloof juist door het natuurlijk karakter van een dier dat wij mensen dieren nooit helemaal zouden kunnen doorgronden, maar dat is toch mooi zo. Ik wil me niet in een dier kunnen verplaatsen, laat het dier het dier wezen, wij mensen willen al zoveel, maar dit is alweer off topic.
En tuurlijk is biologie ontzettend belangrijk, het verschaft ons dierenliefhebbers een schat en onuitputtelijke bron aan wetenswaardigheden.
Waar het mij om gaat is dat voor mijn gevoel (en wellicht gebrek aan ervaring) een dier als een vos niet thuis hoort in gedomesticeerde gebieden, maar juist in de natuur waar het altijd geleeft heeft.

Ik begrijp nu ook je eerdere gemaakte opmerking over die merels en dat soort dieren in de stad, maar toch vind ik een duidelijk te maken onderscheid tussen dieren die vanwege een bepaalde achtergrond zich beter niet in een stad kunnen begeven.

Mijn natuurlijk besef zegt mij namelijk: wat goed/leuk is voor de mens (of in ons geval dan de fotograaf) wil niet direkt betekenen dat het ook goed moet zijn voor het dier.
Het lijkt mij voor met name de natuurfotograaf geen mooier moment een encounter met een vos of das of wat voor dier dan ook te hebben, dat zoiets plaats vindt in een natuurlijk habitat.

De beste groeten.

Robby



» Last edited by Robby on Fri 15 Jun 2007, 12:53; edited 3 times in total

Ha die Robbie, daar gaan we weer,

Ik ben van mening dat die vos het beste zelf kan beslissen of het urbane milieu geschikt voor hem is of niet. Kennelijk kunnen ze hier overleven en zich reproduceren. Dan heeft dat milieu in mijn ogen voldoende 'natuurlijkheid' (what ever that may be in nederland) voor die vos. Waar houdt het stedelijk gebied namelijk op en waar begint natuur. En - bovenal - wat is natuur in Nederland. het is toch allemaal door mensenhanden gemaakt. Als je de vos in de stad wil weren waar houdt je grens dan op? Om de hoek bij dit gebouw is een redelijk groot park. Mag die daar dan wel zitten? En zo niet, dit park grenst aan een groene lob die vanuit het buitengebied de stad in gaat. Mag die daar dan wel/niet zitten? Een heilloze discussie. En ondertussen maakt die vos dus gewoon zelf uit waar zij haar jongen wil werpen.....

Hoi Tonnemans,

Leuk om te zien, dat vossen niet alleen in natuur gebieden voorkomen.
Vorig jaar hoorden we van Andrea en Sonja, dat er vosjes onder een school gebouwtje zaten in Katwijk.
In het plaatselijke krantje stond toen ook een heel artikel geschreven.
Toch wel bijzonder als ze zo kunnen overleven in een woonwijk.
Apart.
In Engeland is de term "Urban Foxes" inderdaad al een heel bekend fenomeen. Tja, als ze kunnen overleven.

Je foto is mooi van kleur.
Lief om de vosjes zo op deze manier bij elkaar te zien zitten.

Groetjes van Agnes Very Happy

Allereerst prachtige foto van de vosse welpjes .

Hier in Katwijk in het gebied waar ik woon en dat grenst aan de Noorduinen lopen er ook vossen hier in de wijk .(als vossen gek vind ik dat geweldig)
En wat Agnes ook meld hadden ze een nest met jongen onder de school vorig jaar .....ook op de camping die aan het duin grens bouwen de vossen onder de caravans notabene hun nest !
De mens dringt steeds verder het gebied van de vossen binnen en niet anders om ! Was vorig jaar spraken van dat de gemeente het hol onder de school dicht wilde gooien gelukkig is dat allemaal niet doorgegaan !
Maar wat ik er mee wil zeggen is dat de vos zich behoorlijk aanpast aan z,n omgeving en met ons kan leven .....en dat wij dat ook moeten doen ! Ons aan passen aan de vos omdat wij uiteindelijk degene zijn die hun leefgebied binnen dringen .

s, Avonds laat als het donker is en loop nog even hier duin in en als je dan een stuk of 3-4 vossen ziet scharrelen tussen de koeien en fluit altijd naar ze .En ze blijven zitten en je begint tegen ze te praten zijn het net nieuwsgierige jongen honden houden ook hun koppie scheef . Dat is zo geweldig om te zien doen ze alleen maar s,avonds in de schemering overdag zijn ze wat schuwer .

Zou het vreselijk vinden als de vos uit het gebied zou worden verdreven en gelukkig zijn er meer mensen die er zo over denken .

Groetjes Andrea

@All

Wellicht zal ik mijn menig over vossen in een urbain area wat bij moeten spijkeren want zoals jullie ervaring is doen de vossen het heel goed.
Geeft mij des te meer reden om naar Almere af te reizen en daar 's rond te neuzen.

Een tijd geleden sprak ik een jager die op de hoogte was van een vossenhol bij ons in de buurt.
Hij kon niet wachten op enn ontmoeting met dat beest die voor de vos uiteraard niet goed zou aflopen.
Dat is tevens mijn vrees; zodra mensen "last" krijgen van een dier worden er allerlei instanties op af geroepen die de juiste oplossing voor dat probleem voor handen hebben.
Tuurlijk zie ik graag dit soort dieren wat vaker in close harmony met mensen echter mensen vinden het wel leuk tot aan een bepaalde grens.
Worden die grenzen overtreden zie je niet dat de mensen vertrekken, maar dat een dier aan het kortste einde trekt.

Ik hoop dat jullie nog heel lang van de vossen mogen genieten en natuurlijk ook de vossen van jullie.

De beste groeten.

Robby Roos

:
 
Page 1 of 1