Het magazine voor Natuurfotografen


Home > Album >




:
:
:
:
:
:
:
:
:
 
 


Latijnse naam van de zwavelzwam is Laetiporus sulfureus bij mijn weten.

Marijke dat is interresant
Ik heb een boekje : Van het Wereld natuurfonds waarin de naam staat die ik heb genoemd (Paddestoelen in kleuren van Patrick Joly ,blz 67 . terwijl op blz 127 van de Paddestoelen Encyclopedie jou naam wordt genoemd.

Dus wie heeft er gelijk ??????/

Gr Teunis



» Last edited by Teunis Haveman on Fri 16 Dec 2005, 23:37; edited 1 time in total

Teunis,

ik hanteer de checklist van paddenstoelen in Nederland, uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. Die paddenstoelenencyclopedie volgt die ook. Niet dat dat altijd correct is in de ogen van de mycologen van het Herbarium in Leiden, maar de naam en het boekje wat jij hanteert is volstrekt verouderd. Overtuigd?

groet, Marijke

Marijke. daarom is het goed dat er naast zoveel boeken ook een site is als deze om elkaar op te scherpen
Bedankt
Ik zal de naam veranderen.
Gr Teunis

Teunis,
De thans geldende standaardlijst van de NMV vermeldt de Zwavelzwam als Laetiporus sulphureus (dus niet sulfureus). Maar dat is niet het werkelijke probleem : dit kan de Zwavelzwam überhaupt niet zijn. De bruin- of kubiekrot veroorzakende Zwavelzwam groeit namelijk niet op beuken, in Nederland komt bij beuken geen bruinrot voor. Het lijkt mij een vertegenwoordiger van het geslacht Polyporus, waartoe de Zadelzwam ook behoort. Hoewel ik de bovenkant niet kan zien, denk ik aan de Waaierbuisjeszwam (Polyporus varius).
Groet,
Gerrit

Gerrit, ik denk ook aan de zadelzwam
Dus lijkt het mij goed de naam te veranderen
De bovenkant lijkt daar zeker op
Ondertussen heb ik ook al een andere zwavelzwam gevonden op en Acacia bij Sellingen, en die was inderdaad anders
bedankt
Gr Teunis

Teunis,
Afgaand op de regelmatige ronde, vrij fijne poriënstruktuur is het eerder de Waaierbuisjeszwam (Polyporus varius). De Zadelzwam heeft grovere, onregelmatig hoekige buisjesmonden.
Groet,
Gerrit

:
 
Page 1 of 1