Het magazine voor Natuurfotografen

Personal Gallery of Michiel Janssen
You can view the personal galleries of other members by clicking on the link in their profiles

De Peelrandbreuk is een breuklijn in de ondergrond van Nederland en loopt van Roermond naar het noordwesten via Meijel, Deurne, Gemert en Uden tot bij Heesch. Deze actieve breuklijn was de veroorzaker van de voor Nederlandse begrippen ongekend krachtige aarbeving (5,8 op de schaal van Richter) op ca. 17 km diepte onder Roermond op 13 april 1992 's nachts om 3.20 uur. De breuklijn scheidt de hoger gelegen Peelhorst van de lager gelegen Roerdalslenk of Centrale Slenk. Hoewel het hoogteverschil minstens 40 m is, is er in het landschap weinig van te zien want in de loop van vele eeuwen zijn de lagere delen opgevuld met dekzand. Maar ten westen van Uden is de breuklijn nog zichtbaar als een hoogteverschil (steilrand) van 2-3 meter zoals te zien in de foto. Wie op de vegetatie let, ziet iets opvallends: het hogere deel (de horstzijde) is vochtig getuige de aanwezigheid van o.a. riet en het lagere deel (de slenkzijde) is droog. Normaal is het precies andersom. De oorzaak is bekend onder de naam wijst, een zeer zeldzaam verschijnsel niet alleen in Nederland maar ook in Europa. De breuklijn is waterondoorlatend omdat die is versmeerd met leem uit de leemlagen. En waar toch nog wat water kon doorstromen is ijzeroer afgezet waarna ook die plekken ondoorlatend zijn geworden. Het kwelwater dat bij de horstzijde naar de oppervlakte wordt gestuwd (omdat het niet naar beneden kan vanwege de ondiep gelegen klei- en leemlagen) is namelijk zeer rijk aan ijzer. Nadat het kwelwater over de rand is gelopen, zakt het in de dikke dekzandlaag waardoor de slenkzijde dus droog is. Behalve schoon en zeer rijk aan ijzer (dat fosfaat bindt) bevat het kwelwater in de wijstgronden ook veel andere mineralen waardoor een rijke flora aanwezig is. Helaas zijn in de afgelopen decennia door ruilverkwaveling veel wijstgebieden verloren gegaan door ontginning maar dit gebiedje bij Uden is gespaard gebleven en wordt waar nodig zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld. Sinds 2004 is het een aardkundig monument. Scientific name:
Dutch name: Peelrandbreuk
English name: -
Place: Uden
Date: 14 Aug 2017
Posted: Thu 17 Aug 2017, 17:20
View: 4
Comments: 0
Dit boek is nu te koop voor 29,95 euro ex. 6,95 euro verzendkosten (PostNL pakket 0-10 kg). Scientific name:
Dutch name: De orchideeën van Nederland door C.A.J. Kreutz en H. Dekker
English name: -
Place: NL
Date: 23 Nov 2015
Posted: Mon 23 Nov 2015, 17:11
View: 67
Comments: 0
Al weer een hele tijd geleden vierde ik Oud en Nieuw in een klein Spaans dorpje waar de tijd leek stil te staan. Scientific name:
Dutch name: Plataan eet verkeersbord
English name: -
Place: Águeda del Caudillo, Spanje
Date: 31 Dec 2003
Posted: Sun 15 Feb 2015, 21:02
View: 40
Comments: 0
Dit is meer een recht toe recht aan foto van een bloem, genomen vanuit de hand. Niets speciaals voor hoeven doen. Pas thuis zag het verloop in scherpte wel aardig is. Scientific name: Scabiosa canescens?
Dutch name: -
English name: Fragrant Scabiosa?
Place: Sierra de Andújar, Andalusië, Spanje
Date: 06 May 2010
Posted: Fri 14 Jan 2011, 22:03
View: 10
Comments: 0
Select sort method:  Order:  
Page 1 of 1