Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand


Roelof Janssens - Fotograaf van september 2014

 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Arjen Drost
Admin
Admin


Gender: Male
Age: 47
Joined: 29 Sep 2005
Posts: 13141
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 31 Aug 2014, 23:00    Post subject: Roelof Janssens - Fotograaf van september 2014
Biografie
Mijn naam is Roelof Janssens. Ik ben in 1945 geboren. In 1962 begon ik na het eindexamen HBS-B te hebben behaald de studie geneeskunde. Na het artsexamen ging ik in opleiding tot internist. Hierna specialiseerde ik mij verder tot maag-, darm- en leverarts. Vervolgens heb ik de gastroenterologie beoefend tot mijn pensionering in 2010.


Deze foto maakte mijn vrouw van mij toen ik in september 2013 bloemen zocht in het De Hoop Nature Reserve in Zuid-Afrika.

Mijn echtgenote en ik hebben twee dochters, twee schoonzoons en vier kleindochters. Wij wonen in Warmond.
Ik heb altijd veel belangstelling gehad voor de natuur en ben daarnaast een liefhebber van literatuur, klassieke muziek en beeldende kunst.
In 1983 kreeg ik mijn eerste spiegelreflexcamera. Het was een Minolta. Al snel kocht ik naast het standaardobjectief een macro- en een telelens. In 2001 schafte ik een nieuw toestel aan. Deze keer was het een Nikon. Dit merk ben ik sindsdien trouw gebleven, ook toen ik in 2005 de overstap maakte naar de digitale fotografie. Op het ogenblik ben ik in het bezit van twee camera’s en diverse objectieven met brandpuntsafstanden die variëren van 18 tot 500 mm.


Ik bezoek de omgeving waar ik geboren ben met enige regelmaat. Deze foto heb ik in mei 2010 gemaakt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

In 2010 ben ik lid geworden van de Verenigde Amateur Natuurfotografen te Amstelveen. Ik publiceer veel van mijn opnames op Nederpix. Regelmatig stuur ik ook foto's naar andere internetfora. Sociale netwerksites zoals Facebook heb ik tot dusverre links laten liggen.
Sinds 2011 heb ik een eigen website: www.roelofjanssens.nl. Het prettige van een eigen site is dat ik zelf kan beslissen welke foto's erin worden opgenomen. Ik voeg zeer frequent nieuwe opnames toe. Ik verwijder ook vaak afbeeldingen omdat ze mij bij nader inzien toch niet bevallen. Soms vervang ik een al geplaatste foto door een andere bewerking van het origineel. Zo nu en dan pas ik een wetenschappelijke naam aan als zich nieuwe ontwikkelingen in de classificatie hebben voorgedaan. Al met al ben ik er graag mee bezig.

Waarom natuurfotografie?
Ik weet niet precies hoe mijn liefde voor de natuur is ontstaan. De kiem is mogelijk gelegd door mijn voorouders die boeren waren. Een op het platteland doorgebrachte jeugd heeft zonder twijfel een bijdrage geleverd. Het is niet onwaarschijnlijk dat de Verkade-albums die ik in mijn kinderjaren van een oom in langdurige bruikleen kreeg, hebben meegeholpen. Tenslotte is wellicht het feit dat mijn grootouders een abonnement op het weekblad De Spiegel hadden van aanvullende betekenis geweest. Toen ik de kunst van het lezen eenmaal onder de knie had, raakte ik gefascineerd door de reportages in dat tijdschrift over planten, dieren en verre landen.


Toen ik 10 jaar was zag ik voor het eerst een plaatje van de Victoriawatervallen in het weekblad De Spiegel. Vijftig jaar later kon ik er zelf een foto van maken.

Ik heb altijd al de behoefte gehad om de natuur vast te leggen in beelden. Toen ik nog klein was kopieerde ik thuis de plaatjes uit de eerder genoemde Verkade-albums en op de lagere school tekende ik bij voorkeur planten en dieren. Later ging ik fotograferen. In de periode dat ik werkte moest ik de fotografiebehoefte nogal eens onderdrukken maar toen ik het wat kalmer aan kon doen stond mij niets meer in de weg er royaal aan toe te geven.
Natuurfotografie heeft voor mij vele aangename aspecten. Deels zijn deze direct. Niet alleen vind ik het prettig om buiten bezig te zijn maar het fotograferen op zich ervaar ik ook als een ontspannende bezigheid. Verder geeft het bewerken van de gemaakte opnames op de computer mij veel voldoening. Ik doe het graag en ben dankbaar dat ik in deze tijd van digitale toestellen en computers niet meer afhankelijk ben van ontwikkelcentrales. Tenslotte vind ik het steeds weer een uitdaging om de planten en dieren die ik heb gefotografeerd van de juiste naam te voorzien. Voor mij is dat vergelijkbaar met het stellen van een correcte diagnose bij een ziekte. Het determineren is niet zelden een hele puzzel, met name van in het buitenland gefotografeerde soorten, maar het verveelt mij nooit.


Deze bloem fotografeerde ik in 2010 in de omgeving van Waterval Boven in Zuid-Afrika. Na lange tijd tevergeefs in mijn boeken en op internet gezocht te hebben naar de juiste naam nam ik contact op met de Botanical Society of South Africa. Het bleek Agremone ochroleuca te zijn, een uit Mexico afkomstige exoot met een nogal invasief gedrag.

Er zijn ook indirecte genoegens. Eén daarvan is het verzamelen van boeken over planten, paddenstoelen en dieren.
Helaas kent de natuurfotografie enkele minder plezierige kanten. De belangrijkste hiervan vind ik de hinder die de vrijwel overal aanwezige en doorgaans loslopende honden en hun uitwerpselen opleveren.

Specialisatie en persoonlijke kenmerken
Hoewel ik in mijn beroep nogal gespecialiseerd bezig was lukt het mij niet om mijzelf in de fotografie beperkingen op te leggen. Ik vind alles wat ik zie in de natuur interessant en zou het liefst overal opnames van maken. Over het algemeen ben ik dan ook op pad met veel apparatuur om de mogelijkheid te hebben behalve een bloemetje ook een dier of een landschap te kunnen fotograferen.
Ik geloof niet dat mijn foto's veel persoonlijke kenmerken hebben. Toch heb ik meestal wel een doel voor ogen. Ik streef naar opnames die mij nieuwe inzichten verschaffen in het hoofdonderwerp door een gedetailleerde opname daarvan. De afgebeelde omgeving of achtergrond van het onderwerp moet geen prominente plaats innemen. Dit houdt niet in dat alle zelfstandige elementen hieraan dienen te ontbreken maar wel dat de structuren en/of kleuren ervan in een ondergeschikte relatie tot het hoofdonderwerp moeten staan. Ik ben geen liefhebber van opnames die worden gedomineerd door bolvormige effecten als gevolg van buiten het scherpstelvlak gelegen hooglichten. Het Engelse acroniem 'OOFH' voor deze artefacten drukt mijn mening hierover prima uit. Foto's waarbij de camera is bewogen tijden het afdrukken of waarbij stromend water de karakteristieken van witte stroop heeft in plaats van die van een sprankelende vloeistof behoren evenmin tot mijn favorieten.
Mijn interesse gaat met name uit naar natuurfotografie. Ik maak echter ook regelmatig opnames van de resten van antieke beschavingen. Vanzelfsprekend fotografeer ik de kleinkinderen vaak.


Vanwege mijn belangstelling voor antieke beschavingen hebben wij in Israël inmiddels alle plaatsen waar vroeger Nabateeërs woonden, bezocht. Deze opname is gemaakt in Mamshit en dateert uit 2013. Midden in de woestijn bouwde dit volk ongeveer 2000 jaar geleden een bloeiende maatschappij op.

Vanwege het onvermogen of wellicht de onwil tot specialisatie zal ik waarschijnlijk op fotografisch gebied niet veel bereiken. Gelukkig is er voor mij geen noodzaak om in dit opzicht iets anders te doen dan dat wat ikzelf prettig vind.

Voorkeursgebieden
In Nederland fotografeer ik met name in het Landgoed Huys te Warmont en in de duinen. Voornoemd landgoed bevindt zich in ons dorp en bestaat uit een parkachtig bos rond een klein kasteel. In het voorjaar bloeit hier een schat aan stinzenplanten en het hele jaar door zijn er paddenstoelen te vinden. In de duinen verbaas ik mij keer op keer over de enorme biodiversiteit en over de stilte.


Een van de stinzenplanten in het Landgoed Huys te Warmont is holwortel (Corydalis cava). Dit is een opname uit de lente van 2013.


De pruikzwam (Hericium erinaceus) komt elk najaar op dezelfde plaats terug in het Landgoed Huys te Warmont. Deze foto is in september 2008 gemaakt.


De waslakzwam (Ganoderma pfeifferi) heb ik maar tot nu toe maar op één plaats en slechts gedurende enkele weken gezien in het Landgoed Huys te Warmont. Deze foto maakte ik in september 2008. Tijdens een storm later in dat jaar waaide de boom waarop de paddenstoel groeide om.


Tot voor kort had ik nog nooit blauw glidkruid (Scutellaria galericulata) gezien. Deze zomer kwam ik de plant op diverse plaatsen tegen. Deze opname is gemaakt in de Amsterdamse waterleidingduinen


Hoewel aardbeiklaver (Trifolium fragiferum) helemaal niet zeldzaam is, zag ik dit plantje in augustus van dit jaar voor de eerste keer en wel in de duinen bij Oostvoorne.


Mijn vrouw ontdekte deze zeldzame slanke gentiaan (Gentianella amarella) in augustus van dit jaar in de duinen van Zuid-Holland. We zagen er even later tientallen staan.

We reizen incidenteel naar andere landen. Israël neemt hierbij de eerste plaats in. De reden is dat mijn echtgenote haar vak (Hebreeuws) wil bijhouden. We proberen bij onze bezoeken steeds het nuttige met het aangename te verenigen, wat niet moeilijk is aangezien Galilea en de Negev zijn zeer fotogenieke gebieden zijn.


Deze kleine zilverreiger (Egretta garzetta) fotografeerde ik bij het Hulameer in Noord-Israël in het voorjaar van 2013.


We waren in het voorjaar van 2010 op een dusdanig vroeg tijdstip in het Ein Avdat National Park dat er nog geen andere mensen waren. Later op de dag is het hier over het algemeen heel druk.

Op de tweede plaats komen de landen van zuidelijk Afrika. Dat komt eigenlijk door onze jongste dochter. In 1997 deed ze één van haar coschappen in het Tygerbergziekenhuis in Kaapstad. Toen ze daar enkele weken was, wilde mijn vrouw zich met eigen ogen ervan vergewissen dat alles goed met haar ging. Dat hield in dat ook wij afreisden naar Zuid-Afrika. Nadat we gerustgesteld waren, huurden we een auto en reden we naar het oosten. Uiteindelijk kwamen we terecht in Kwazulu-Natal. We hielden er een ernstige Afrika-verslaving aan over. Inmiddels hebben we meerdere Afrikaanse landen bezocht en sommige diverse keren. We zijn er nog steeds niet uitgekeken. We zijn met name gefascineerd door Namibië.


Deze leeuwin (Panthera leo) rustte even uit na een groot stuk versgevangen Kaapse buffel te hebben gegeten. We zagen haar in het Kruger National Park in Zuid-Afrika in oktober 2010.


Het malachietijsvogeltje (Alcedo cristata) bleef voldoende lang stil zitten voor een staatsieportret. De opname maakte ik in de Okavangodelta in Botswana in april 2009.


Namibië is een land met imposante duinen. Zelfs de huizen zijn er niet veilig voor het oprukkende zand. Deze opname is gemaakt in september 2013 in Kolmanskop in het Sperrgebiet National Park.

In Nederland loop ik het liefst wat rond. Ik zie dan wel wat ik tegenkom. Ik ben te ongedurig om lang in een observatiehut te zitten. Wandelen doe ik alleen, samen met mijn echtgenote of met de 'paddenstoelenclub'. Met deze club fotograferen we overigens niet alleen paddenstoelen maar in principe alles wat op onze weg komt en wat ook maar enigszins de moeite waard is. Ik ben steeds weer verbaasd over de kennis die de andere vier leden van de club hebben met betrekking tot de natuur. Meestal sukkel ik bij gezamenlijke wandelingen een beetje achteraan omdat het maken van een opname mij veel tijd kost.
Ik ga zelden met een duidelijk doel voor ogen op weg. Een enkele keer neem ik mij voor om speciaal naar vossen of herten te zoeken want dat heeft consequenties voor de hoeveelheid apparatuur die ik mee moet slepen.


De vossen (Vulpes vulpes) in de Amsterdamse waterleidingduinen zijn gewend aan mensen. Toch gaan ze over tot de orde van de dag als ze door hebben dat ze zelf eten moeten zoeken. Dit ruziënde stel fotografeerde ik in april 2011.


De damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen verliezen in de bronstperiode veel van hun angst voor mensen. Dit type opnames is dan te maken met objectieven met betrekkelijk korte brandpuntsafstanden. De foto werd genomen in oktober 2011.

In Afrika is het niet mogelijk om overal vrij te wandelen. Op een groot aantal plaatsen kan dit wel maar in veel wildparken 'staan wetten in de weg en praktische bezwaren'. De enkele keren dat we in dit soort parken voettochten hebben gemaakt deden we dit onder begeleiding van gewapende rangers. Wij hebben gelukkig nooit meegemaakt dat ze hun geweer moesten gebruiken want altijd bleken de dieren banger te zijn voor ons dan wij voor hen. Olifanten, Kaapse buffels, zwarte neushoorns en leeuwen vormden een uitzondering op deze regel maar daar liepen we dan ook steeds met een grote boog omheen.

Wijze van fotograferen
Planten en paddenstoelen fotografeer ik vanaf statief of rijstzak. Soms plaats ik de camera direct op de grond. Bij deze onderwerpen stel ik manueel scherp en werk ik met vooropgeklapte spiegel en draadontspanner. Zo nodig licht ik bij met een reflectiescherm of demp ik direct zonlicht met een diffusieschermpje. Ik gebruik vaak een hoekzoeker omdat mijn interessegebied zich nogal eens laag bij de grond bevindt en omdat ik het zoekerbeeld hiermee kan vergroten hetgeen de scherpstelling ten goede komt. Van elk onderwerp maak ik een aantal opnames met verschillende diafragmaopeningen en soms ook met verschillende belichtingscorrecties. Thuis kies ik dan de beste uit. Bij dieren en landschappen werk ik soms uit de hand en maak ik gebruik van automatische scherpstelling.
Ik heb tot dusverre geen foto gemaakt waarvan ik denk dat het een kunstwerk is. Er zijn wel enkele opnames die ik liever zie dan andere maar daarbij spelen esthetische motieven minder een rol dan emotionele.
Ik bekijk veel natuurfoto's zowel in boeken als op internet maar er zijn geen fotografen die mijn bijzondere voorkeur genieten. Ik vind namelijk dat er grote aantallen mensen zijn die prachtige foto's maken. Mijn dag is pas compleet als ik naar de website 1x.com heb gekeken. Hier worden regelmatig zeer fraaie natuur- en macro-afbeeldingen op geplaatst. Hoewel ik vermoed dat sommige van deze foto's zijn opgenomen in een studio ben ik er toch vaak van onder de indruk en wordt mijn eigen werk er zonder twijfel door beïnvloed.

Verstoring
Bij het fotograferen probeer ik steeds weer verstoring te voorkomen maar dit lukt helaas niet altijd. Dieren zien mij altijd eerder dan ik hen en ik heb nooit de indruk dat ze blij zijn met mijn komst maar wel dat ik ze hinder bij de zaken waarmee ze bezig zijn. Wat de planten betreft plet ik, alleen al door op de grond te liggen tijdens het maken van een foto, vaak meer dan mij lief is. Het is als het lopen door versgevallen sneeuw: met elke voetstap maak je iets onherstelbaar kapot.

Toekomstvisie
Ik hoop nog jarenlang te kunnen fotograferen. In Nederland wil ik nog wat meer orchideeën, andere bloemen en paddenstoelen vastleggen. Ook wil ik mij wat intensiever bezighouden met insecten. In Afrika zou ik de berggorilla's wel een keer willen bezoeken maar ik kan heel goed leven met de wetenschap dat de kans daarop klein is. Ik hoop ooit nog eens een foto te maken van een bruine hyena of een rennend jachtluipaard. Ik hoop eveneens nog een paar exposities te kunnen verzorgen. De belangstelling die ik ondervond bij de voorgaande tentoonstellingen van mijn foto's ervoer ik als zeer aangenaam.


Deze gevlekte rietorchis (Dactylorhiza majalis ssp. praetermissa var. junialis) zag ik in juni 2013 in Meijendel bij Wassenaar. Graag zou ik alle in Nederland voorkomende orchissen willen fotograferen.

Bij de aanschaf van een nieuwe camera zal ik moeten leren werken met een nieuw programma omdat het door mij tot dusverre gebruikte Nikon Capture NX helaas niet meer wordt ondersteund. Tenslotte wil ik op softwarematig gebied de komende tijd de stapelingstechniek onder de knie zien te krijgen

Bijzondere belevenissen
Al vrij lang wilde ik een foto hebben van een in de duinen groeiende bijenorchis. Vorig jaar vernam ik dat de kans groot was de bloem te vinden in de Kikkervalleien in Meijendel bij Wassenaar. Helaas zijn die valleien slechts een dag per jaar toegankelijk voor het publiek. Op de desbetreffende open dag waren mijn vrouw en ik er al vroeg. Niemand van de aanwezige toezichthouders kon ons vertellen of de orchidee ergens stond. Zelf zagen we hem ook nergens. Uit frustratie ging ik een geelhartje fotograferen. Na enige tijd kwam er een man bij mij kijken. Hij vroeg wat ik aan het doen was. Gezien de afmetingen van dat plantje kon ik me wel voorstellen dat hij dat niet zag. Vervolgens liet hij mij op het scherm van zijn compactcamera een eerder die dag gemaakte opname van een bloem zien. Hij was zo vriendelijk mij naar de plaats te brengen waar hij die had gemaakt. Daar stond de enige op dat moment bloeiende bijenorchis van de Kikkervalleien. Ik ging tot mijn grote vreugde met de gewenste foto naar huis.

Mijn mening over Nederpix
Ik ben sinds 2007 lid van Nederpix. Er zijn de afgelopen jaren ettelijke honderden foto's van mij geplaatst en inmiddels heb ik zelf weer een aantal verwijderd. Ik vind het altijd plezierig om commentaar te krijgen en mijnentwege hoeft dit niet uitsluitend positief te zijn. Ik heb op Nederpix veel geleerd door naar andermans foto's te kijken. Ik heb inmiddels diverse leden persoonlijk leren kennen en samen met enkele van hen ook gefotografeerd. Mijn lidmaatschap van de paddenstoelenclub is mede te danken aan Nederpix. Het liefst zou ik bij alle door anderen geplaatste foto's die ik mooi vind een commentaar willen schrijven maar dat is helaas, gezien de aantallen, een onmogelijke opgave. Ik hoop nog vele jaren actief te zijn op Nederpix.
Wat mij betreft zouden de criteria voor acceptatie van foto's strenger mogen zijn dan nu het geval is. Ook zou ik de mogelijkheid tot het geven van nominaties afgeschaft willen zien. Tenslotte vind ik dat alle gebruikers van Nederpix hun woorden in de forumdiscussies en bij de reacties bij afgekeurde foto's met de grootste zorg moeten kiezen.

Adviezen aan andere fotografen
Veel adviezen heb ik niet omdat ik zelf nog heel veel moet leren. Wat ik iedereen echter van harte kan aanraden is een grondige bestudering van de handleidingen van de apparatuur die ze bezitten. Ook wil ik het gebruik van statieven of rijstzakken propageren. Het komt de kwaliteit van de opnames naar mijn mening echt ten goede. Verder ben ik van mening dat iedereen op fotografisch gebied dat moet doen wat haar/hem zelf goed dunkt mits het niet ten koste gaat van de natuur. Het kan daarbij nooit kwaad veel naar het werk van anderen te kijken, niet om dit te imiteren maar om het eigen werk er door te verbeteren.

Fotograaf van de maand oktober
Ik wil Jannie Bosma voordragen als fotograaf van de maand oktober. Ik zie haar incidenteel fotograferen en ik bewonder haar geduld en toewijding. Ik vind dat zij prachtige afbeeldingen van insecten maakt en het is naar mijn mening zeer de moeite waard om te vernemen hoe ze dat doet.


Last edited by Arjen Drost on Fri 05 Sep 2014, 11:09; edited 3 times in total
Back to top
Reply with quote
 
Herman Berkhoudt


Gender: Male
Age: 79
Joined: 25 Sep 2005
Posts: 127
Location: Leiden
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Mon 01 Sep 2014, 7:46    Post subject:
Ha Roelof,

Ik ga je tips straks eens goed lezen, maar ik feliciteer je vast van harte met deze benoeming. Volgens mij miste ik de rode kelkzwam in je reeks plaatjes, maar je hebt ook zo veel om uit te putten. Ook het aanwijzen van Jannie voor de maand oktober vind ik een prima keuze. Net als jij hebben jullie elk van verschillende soorten fotografie helemaal je eigen ding gemaakt. Graag maak ik een afspraak om over een weekje eens naast de wildbaan op de Hoge Veluwe te staan. Ik wil wel rijden.

Hartelijke groet, Herman
_________________
Canon 50D, diverse lenzen, Manfrotto statieven.
Back to top
Reply with quote
 
Lies Lammers
Guest







PostPosted: Mon 01 Sep 2014, 20:03    Post subject:
Hallo Roelof,
Een fijn verhaal van nu eens een actieve Nederpixer! Leuk om te lezen en prachtige opnamen erbij.
Vooral de landschapsfoto's van Namibië vind ik erg mooi.

Gefeliciteerd Roelof en ik hoop nog lang van je foto's te kunnen genieten.

Groetjes,
Lies Lammers.
www.pbase.com/hennie2011


Last edited by Lies Lammers on Tue 30 Dec 2014, 14:14; edited 1 time in total
Back to top
Reply with quote
 
Wijnand van Buuren


Gender: Male
Age: 72
Joined: 15 Apr 2011
Posts: 922
Location: Veenendaal
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 01 Sep 2014, 20:29    Post subject: FvdM
Ha Roelof.
Wat een herkenbaar verhaal wat het maken van keuzes aangaat. Net als jij, vind ik ook zoveel interessante onderwerpen in de natuur dat ik niet tot een specialisatie heb kunnen (en willen) komen.
Wel heb ik enorme bewondering voor die super-specialisten die van één of meerdere soortgroepen werkelijk alles afweten. Ademloos kan ik naar hun verhalen en aanwijzingen horen.

Wat ik vermoed is dat het fotograferen van al dat moois wat er in het veld te vinden is voor jou vooral een middel is maar geen doel op zich. De opname is het middel om datgene wat je hebt gezien voor een moment (of voor eeuwig) te bewaren en (gelukkig voor ons) te delen met anderen.

Je opnamen uit Namibië van die ondergezandwaaide (Wink ) huizen vind ik werkelijk schitterend . Maar dat wist je al. Kolmanskop; de naam alleen al....

Verder ben ik erg benieuwd naar Jannie Bosma. Onder die naam vind ik namelijk niemand op Nederpix. Een intrigerende keuze..

Met vriendelijke groeten, Wijnand.
_________________
Nikon 7100 en Nikon 300s met Nikkor 70 - 300mm, Nikkor 105mm micro, Nikkor 18-105mm en Nikkor 200 - 400 mm F4 en teleconverter 1,4 E II. Manfrotto monopod 682B en Slik 3-poot.
Back to top
Reply with quote
 
Andius


Gender: Male
Age: 62
Joined: 24 Jan 2007
Posts: 21
Location: Amsterdam
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Wed 03 Sep 2014, 14:26    Post subject:
Roelof,

Erg leuk verhaal met mooie foto's over je passie voor fotografie en natuur in brede zin. Je betrokkenheid bij Nederpix en je wijze woorden daarover zijn hartverwarmend!!

Andius
Back to top
Reply with quote
 
Henk van den Born


Gender: Male
Age: 81
Joined: 08 Sep 2005
Posts: 264
Location: Landgraaf
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 05 Sep 2014, 6:49    Post subject:
Dag Roelof,

Een goed verhaal met prima opnamen erbij.
Gefeliciteerd en dat je nog lang mag genieten van deze leuke hobby.

Gr. Henk
_________________
Canon 6D met wat tele en macro glaswerk. Plus de Panasonic Lumix DC-G80 , Leica DG 100-400mm, macro 60cm . Monopod en Manfrotto driepoot.
Back to top
Reply with quote
 
Leo Brosens


Gender: Male
Age: 71
Joined: 09 Aug 2012
Posts: 13
Location: Klein Zundert
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 05 Sep 2014, 10:50    Post subject:
Hoi Roelof,
Prachtige foto's maak je. Ik meen aan de foto's te kunnen zien dat je bij het fotograferen zorgvuldig te werk gaat. Foto's zoals die van de agremone, holwortel, ein avdat, namibie, spreken me erg aan, laten zien dat je het fotograferen prima beheerst.
De liefde voor de natuur is moeilijk uit te leggen, heeft met waardering voor al dat moois te maken denk ik.
Mooie reizen maak je ook.
Je link naar je site wilde bij mij overigens niet werken.
Ik hoop voor je dat je nog lang dit soort mooie foto's kunt maken.
Vriendelijke groet,
Leo Brosens
_________________
Canon EOS 7D
Canon Macro 100mm 1:2,8 L iS USM
Back to top
Reply with quote
 
A.R. Janssens


Gender: Male
Age: 78
Joined: 15 Jul 2007
Posts: 119
Location: Warmond
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 05 Sep 2014, 11:01    Post subject:
Beste Leo,

Ik had de link nog niet gecontroleerd maar die werkte inderdaad niet. Arjen Drost heeft direct e.e.a. aangepast. Nu is het volgens mij in orde.

Vriendelijke groeten,

Roelof Janssens

http://www.roelofjanssens.nl/
_________________
Nikon-camera's en objectieven, Gitzo-statieven
Back to top
Reply with quote
 
Nico Leenheer
Guest







PostPosted: Fri 05 Sep 2014, 14:43    Post subject:
Roelof,
Een goed verhaal waarin je naar voren komt als een geduldig mens, die zich niet in een vakje wil laten plaatsen.
Een beetje van dat geduld zou ik ook willen bezitten.
Mooie strakke foto's als begeleiding van je verhaal.
Terecht FvdM.
Groeten, Nico
Back to top
Reply with quote
 
jannie


Gender: Female
Age: 76
Joined: 08 Sep 2005
Posts: 171
Location: leiden
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sat 06 Sep 2014, 12:52    Post subject:
Beste Roelof,

Ik heb genoten ( en geniet nog steeds) van je prachtige foto's maar ook van je heldere interessante verhaal. Je weet dat ik groot fan ben van je foto's.

Je vakantie foto's nemen mij mee op reis, dat is altijd genieten.

Natuurlijk ook al je andere foto's, met name de mooie serie die je maakte in het bos van Huize Warmont, daar was het dat ik je voor het eerst ontmoette.

Blij verrast dat je mij voordraagt als opvolger voor de volgende maand.


Vr.gr. Jannie ( Bosma)
_________________
Sony HX 400V vaak in combinatie met de Raynox voorzetlens 250 en sinds kort ook de Raynox 150
Sinds februari 2015 een Sony ILCE 6000


Last edited by jannie on Fri 26 Sep 2014, 15:49; edited 1 time in total
Back to top
Reply with quote
 
A.R. Janssens


Gender: Male
Age: 78
Joined: 15 Jul 2007
Posts: 119
Location: Warmond
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sat 13 Sep 2014, 11:47    Post subject:
Ik heb mijn afkeer overwonnen en een Facebook-account aangemaakt met de hulp van mijn dochter. De in dat medium gebruikte terminologie is niet helemaal de mijne. Voordat ik het me realiseerde had ik al 11 vrienden. Het is me zelfs gelukt er een paar foto's op te plaatsen. Binnenkort wordt er een link gemaakt vanaf mijn website.

Vriendelijke groeten,

Roelof Janssens

http://www.roelofjanssens.nl/
_________________
Nikon-camera's en objectieven, Gitzo-statieven
Back to top
Reply with quote
 
peter wijn


Gender: Male
Age: 57
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 2331
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Mon 15 Sep 2014, 14:07    Post subject:
Fijn om zo weer wat meer over je achtergronden te weten Roelof. Heer Roelof zou ik willen (blijven) zeggen. Het verheugt me hier een heer aan te treffen. De aanduiding 'heer' is daarin deels een grapje, maar, een met groot respect, en, gebaseerd op jouw waardig voorkomen.
Opvallend is jouw gelijktijdige bescheidenheid ten aanzien van de kunstzinnige waarde van jouw foto's en anderzijds je ambitie om een hoge technische en esthetische kwaliteit ** neer te zetten. Je slaagt in je ambitie, zo blijkt onder andere uit de foto's die hierboven je verhaal illustreren en vormen.

Ik hoop hier nog veel te genieten van je foto's en af en toe gelegenheid te hebben het met je eens of oneens te zijn over het een of ander. En dan hoop ik ook ter beider genoegen, van harte.


** (is er eigenlijk een verschil tussen kunst en esthetische kwaliteit? of druk ik mij weer eens ongelukkig uit?)



PS Qua verscheiden van Nikon capture NX2. Ook ik ben op zoek naar opvolging. Ik verwacht dat een groot deel jouw - zo lijkt het - sobere bewerkingen opgevangen kan worden op kwalitatief gelijk niveau door Nikon capture NXD (al werkt dit als een gruwel), of zie ik dat fout? Voor werken met oudere bewerkingen zou je een bestaande versie van Capture NX2 kunnen blijven gebruiken, en zelfs voor lokale bewerkingen met nieuwe niet ondersteunde camera's, door in NXD voor te bereiden en dan een TIFF te importeren in 't oude programma NX2. Het zijn wel meer - onhandige - stappen. Ik heb hierover een draadje geopend op het forum van birdpix.
_________________
Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
Back to top
Reply with quote
 
danny.declercq


Gender: Male

Joined: 16 May 2013
Posts: 51
Location: België
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Tue 16 Sep 2014, 19:18    Post subject:
Je foto's tonen vakmanschap Roelof. Fauna, flora, landschappen, de natuur in al zijn verschijningsvormen, steeds opnieuw leg je de lat hoog en kom je met pareltjes. Bedrieglijk eenvoudig lijkt het soms. Maar om Godfried Bomans te citeren: "Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner. Het is de duur bevochten stempel van de meester."
_________________
Nikon D750, Sigma 150mm macro, Laowa 60mm F2.8 2x Ultra-Macro Nikon F, Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra Macro
Back to top
Reply with quote
 
A.R. Janssens


Gender: Male
Age: 78
Joined: 15 Jul 2007
Posts: 119
Location: Warmond
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Tue 30 Sep 2014, 9:34    Post subject:
Vandaag komt een eind aan mijn periode als fotograaf van de maand. Ik heb de extra belangstelling die ik heb gekregen zeer gewaardeerd. Ik dank iedereen die de moeite heeft genomen mijn bijdrage te lezen en in het bijzonder de mensen die naar aanleiding ervan hebben gereageerd. Ik wens Jannie Bosma ook een plezierige tijd.

Vriendelijke groeten,

Roelof Janssens

http://www.roelofjanssens.nl/
_________________
Nikon-camera's en objectieven, Gitzo-statieven
Back to top
Reply with quote
 
huub machiels


Gender: Male
Age: 69
Joined: 08 Sep 2005
Posts: 38
Location: Bunde
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Tue 30 Sep 2014, 14:22    Post subject:
Beste Roelof,

Wil de laatste dag van je fotograaf van de maand zijn, toch nog even reageren.
Volg je al sinds de eerste dag dat je foto's Nederpix verschenen.
Toen je vorig jaar samen met je vrouw in Limburg op vakantie was, hebben we een dag net over de grens in België door de natuur gestruind.
Leerde je beter kennen, en zag hoe secuur je te werk ging, het resultaat mocht er zijn.
Genoot van de foto's die je met ons deelde.
Hoop dat je nog lang van deze leuke hobby mag genieten.

Met vriendelijke groet, Huub
_________________
Gebruik en gebruikte foto- apparatuur van Canon, Tokina en Konica Minolta.
Back to top
Reply with quote
 
B.M.Schouten-Ruis
PixPas (Basic)


Gender: Female
Age: 75
Joined: 04 Dec 2009
Posts: 14
Location: Capelle aan den IJssel
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Tue 30 Sep 2014, 17:46    Post subject:
Roelof,

Wat mooi en eenvoudig heb je alles beschreven. Vooral je interesse voor Israel en de plaatsen die je met je vrouw bezocht hebt. Wij hebben er ook een rondreis gemaakt. Ik hoop nog vele fotos van je te bewonderen. En dat je Jannie hebt uitgekozen voor fotograaf voor de maand oktober is heel fijn.
Hartelijke Groeten Marieke
_________________
Canon Powershot S5 IS
Back to top
Reply with quote
 
Jantine
PixPas (Basic)


Gender: Female
Age: 57
Joined: 12 Feb 2013
Posts: 211
Location: Lelystad
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Wed 01 Oct 2014, 13:00    Post subject:
En toen was ineens de maand al voorbij.....Maar ik wil toch nog even reageren.

Wat me opgevallen is in jouw foto's dat ze altijd zo mooi evenwichtig van belichting en kleur zijn, waar je ze ook gemaakt hebt: Namibië, Warmond of Israël, maakt niet uit.

Dank voor het delen van foto's en woorden.

Doeg
Jantine
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 49
Joined: 16 Apr 2009
Posts: 926
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Wed 01 Oct 2014, 20:53    Post subject:
Mooi stukje geworden Roelof, mede door de diversiteit aan foto's.
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com
http://www.flickr.com/photos/88081547@N06/
Back to top
Reply with quote
 
nelappelmelk
Moderator
Moderator


Gender: Female
Age: 72
Joined: 25 Jan 2008
Posts: 6002
Location: Ugchelen
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Thu 02 Oct 2014, 9:19    Post subject:
Heb genoten van je bijdrage.
Zowel de opnames als je teksten vind ik boeiend.
Heb het diverse malen doorgelezen en bekeken.
Jouw opmerking op het eind kan ik geheel onderschrijven:

"Tenslotte vind ik dat alle gebruikers van Nederpix hun woorden in de forumdiscussies en bij de reacties bij afgekeurde foto's met de grootste zorg moeten kiezen".

groeten Nel
_________________
Sony RX 10-4
Back to top
Reply with quote
 
Cor
Editor


Gender: Male
Age: 74
Joined: 10 Sep 2005
Posts: 334
Location: Maasdam
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sun 05 Oct 2014, 10:37    Post subject:
Prachtige foto's en een mooi verhaal, ik heb genoten.

gr, cor.
_________________
Canon gebeuren
Back to top
Reply with quote
 
Zeeg Robbemond


Gender: Male

Joined: 10 Sep 2005
Posts: 241

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sun 05 Oct 2014, 21:46    Post subject:
..

Last edited by Zeeg Robbemond on Tue 02 Feb 2016, 23:04; edited 1 time in total
Back to top
Reply with quote
 
Mignon-Creative


Gender: Male
Age: 57
Joined: 12 Oct 2008
Posts: 68
Location: Oost - Souburg
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Tue 07 Oct 2014, 13:32    Post subject:
Beste Roelof ,

Met grote interesse heb ik je verhaal gelezen , en zoals uit de mooie opnames blijkt heb je ook al veel van de wereld mogen zien .
Hierin zie je ook jou veelzijdigheid op het gebied van de fotografie in terug .
Hoop dat je ons nog heel lang van jou prachtige hobby mee laat genieten .

Gr Richard
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand

 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum