Gender: Male Age: 60 Joined: 13 Jan 2013 Posts: 98 Location: Oud Gastel
Posted: Mon 01 Dec 2014, 22:28 Post subject: Fotograferen in donker
Beste,
Bij het fotograferen in het donker gebruik ik bij voorkeur een statief in combinatie met een lage ISO waarde.
Ik merk echter dat ik dan vaak pixels zie in de opname die een afwijkende kleur (bv rood) hebben in de zwarte achtergrond. Weten jullie waardoor dit wordt veroorzaakt? Zijn dit pixels die niet aanslaan vanwege de geringe hoeveelheid licht op de sensor?
Wellicht is er een simpele verklaring, ik kon deze echter niet vinden bij het Googlen.
Gr, Pieter _________________ Canon EOS 550D, EOS 5D III
Ik kwam het pas ook tegen dat mijn camera in sterk onderbelichte foto's rode en blauwe pixels gaf. Ik was bang dat ik een miskoop had gedaan (heb 'm nog niet zo lang geleden tweedehands gekocht).
Het zijn hot pixels. Zie hier: https://photographylife.com/dead-vs-stuck-vs-hot-pixels
Door lekstroompjes worden deze onbelichte pixels geactiveerd, doordat de sensor warm wordt. Ontstaat vaak bij lange sluitertijden.
Je blijft er wel last van houden als bij lange sluitertijden deze pixels niet belicht worden. Je zult ze weg moeten werken met bewerken.
Maar bij gewoon belichten is er niets aan de hand.
Het algemene advies is altijd een lage ISO waarde te kiezen bij fotografie met weinig licht. Echter dat levert lange sluitertijden op en warmt de sensor op. Om deze reden zou een hogere ISO waarde voordeel op kunnen leveren, kortere sluitertijd en minder opwarming van je sensor. Nadeel kan zijn dat je meer ruis krijgt, maar wellicht is er een compromis mogelijk, ISO zo hoog dat er nog geen storende ruis optreed en toch aan sluitertijd winnen zodat de ongewenste pixels minimaal zijn. E.e.a. hangt ook veel af van je camera, dat moge duidelijk zijn. Succes met uitproberen. _________________ Nikon spulletjes
Heel in het kort werkt de ruisonderdrukking als volgt: de camera maakt na de lange sluitertijd opnieuw een opname met dezelfde tijd die volledig zwart blijft. (sluiter opent niet) Dan zoekt de software uit waar de storende pixels zitten en verwijderd deze uit de originele opname. Zo ongeveer dus. Nadeel is dat je dan na elke belichting dezelfde tijd geen nieuwe opname kan maken, vooral lastig bij opnames van tientallen seconden of langer uiteraard. _________________ Nikon spulletjes
Gender: Male Age: 60 Joined: 13 Jan 2013 Posts: 98 Location: Oud Gastel
Posted: Tue 02 Dec 2014, 21:23 Post subject:
Bedankt voor de reacties. Ik ben blij dat er in principe niks mis is met de sensor. Ik zal eens wat gaan uitproberen met variatie in ISO waardes en sluitertijden.
Groeten, Pieter _________________ Canon EOS 550D, EOS 5D III
Gender: Male Age: 54 Joined: 18 Nov 2006 Posts: 578 Location: Heteren
Posted: Tue 02 Dec 2014, 21:46 Post subject:
Ligt ook een beetje aan de hoeveelheid omgevingslicht (maan e.d.).
Zelf werkte ik voor het Noorderlicht met volgende instellingen:
iso1250, f5.6, 15 sec. Dat ging goed. Was wel met Nikon D800e, dus die presteert behoorlijk goed bij hogere iso's.
http://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=180345
Bendiks
P.s. staat ook veel info over in het praktijkboek weerfotografie. _________________ Nikon spul.
www.bendiks.nl
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum