blank Nederpix.nl Natuurfotoforum 
FvdM juli 2015 Jowan Iven

 
Post new topic   Reply to topic    Nederpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Wijnand van Buuren


Gender: Male
Age: 66
Joined: 15 Apr 2011
Posts: 922
Location: Veenendaal

Offline

PostPosted: Tue 30 Jun 2015, 22:56    Post subject: FvdM juli 2015 Jowan Iven Reply with quote

Korte bio

Naam: Jowan Iven

Leeftijd: 49
Woonplaats: Beek en Donk
Beroep: Engineer
Andere hobby's?
Een paar jaar geleden heb ik het besluit genomen om alle andere hobby's te stoppen om me volledig op natuurfotografie te richten. Mijn vrije tijd besteed ik het liefst in het veld maar het computergedeelte van de hobby, het nabewerken en beheren doe ik ook graag. Als het met natuurfotografie heeft te maken is het oké.

Wat zit er in je fototas?
Nikon D800 met diverse Nikon lenzen. 16-35mm, 70-200, 105macro en babylens met sweet 50 zitten vrijwel standaard in de tas. Verder ontbreken de ND grad filters, big stopper en polarisatiefilter niet. Macro werkt voor mij het prettigst met een hoekzoeker die ik samen met afstandsbediening, zaklampje, wimberley plamp, reflectiescherm, reportageflitser en wit parapluutje meeneem. Verder zit mijn tas altijd volgepakt met spullen “voor het geval dat….”

Fotoclubs en communities:
KiekNou! Fotowerkgroep van IVN Laarbeek
VNFE (Vereniging natuurfotografen Eindhoven)
NIB (Natuur in Beeld)
Nederpix,birdpix,500px,viewbug,facebook
Website: www.jowaniven.nl
Foto’s op: Nederpix en Birdpix


Een van mijn zeldzame selfies, uitkijkend over de Noorse vlakte.

Interview:
Ten eerste wil ik graag Loes Belovics hartelijk bedanken voor de nominatie. Al jaren volg ik haar omdat we ongeveer tegelijk een blog startten waar we onze fotografische ontwikkelingen laten zien aan eenieder die interesse heeft. Terugkijkend zie ik nu dat we beiden inderdaad stappen hebben gemaakt. Loes is heel erg open in haar blog over haar fotografische ontwikkeling en dat waardeer ik er zo aan.

Waarom natuurfotografie?
Buiten in de natuur zijn, daar geniet ik van, met of zonder camera. Daar haal ik ook de rust vandaan als tegenwicht van van de gewone werkweek.


In de vroege ochtend is het heerlijk rustig

Wat is het leuke aan natuurfotografie?
Buiten in de natuur valt alles van me af en wil ik graag opgaan in de omgeving. Als fotograaf moet je goed observeren en daarom leer ik ook iedere keer weer wat bij over de natuur zelf en sta ik in de natuur bewust stil bij de mooie alledaagse dingen.


Zo viel mijn oog ineens op een erg vroege hommel die onder aan een sneeuwklokje bungelde.

Graag deel ik dat met anderen. Daarnaast houd ik er van om creatief bezig te zijn. In natuurfotografie komt dat allemaal samen. Ruim twintig jaar geleden, toen ik nog niet fotografeerde, volgde ik aquarellessen. Kleine bloempjes uit de natuur schilderde ik redelijk natuurgetrouw na, terwijl ik de schilders vooral bewonderde die met vrij weinig penseelstreken toch een perfecte impressie weergeven van het onderwerp. Dat effect wil ik graag in een foto leggen.


Paddenstoelen, ook een geliefd onderwerp. Ik kijk al vroeg uit naar de herfst.

Wat zijn de minder leuke kanten?
Vroeg opstaan is niet mijn specialiteit, maar voor een foto heb ik er dat voor over. Wanneer ik daar dan onmogelijk vroeg in het veld sta ben ik mezelf weer dankbaar dat ik het gedaan heb. De beste fotomomenten zijn nu eenmaal vroeg in de ochtend.


Het geluid van de wekker is nu al lang vergeten..

Maar even serieus. De keerzijde van natuurfotografie is het vernietigen van biotoop en verjagen van soorten door fotografen. Met dat besef in de natuur rondlopen zet me af en toe wel voor een dilemma. Iedere pas naast het wandelpad is in potentie een beschadiging van leefgebied. Hoe ga ik daar goed mee om….? Best wel een moeilijk vraagstuk.

Wat is je specialiteit?
Moeilijk om jezelf een specialiteit toe te dichten. Toch zie ik het zwaartepunt van mijn foto’s richting macro verschuiven. In die discipline is het mogelijk om een totaal nieuwe wereld te creëren op een paar vierkante cm.


Ook de tuin sla ik niet over

Maar dan sla ik landschappen over waar ik ook heel erg veel voldoening uit haal. Je kan beter zeggen dat wildlife mijn specialiteit niet is. Uren in een schuilhut doorbrengen is iets wat ik niet vaak doe.


Liever kom ik wildlife spontaan tegen wanneer ik “op pad ga”

Wat kenmerkt jouw foto’s?
Het is moeilijk om met zoveel goede natuurfotografen een echt eigen kenmerk te hebben. Zelf vind ik dat ik nog zoekende ben naar een eigen kenmerk of stijl. Foto’s die een bepaalde sfeer uitstralen spreken mij direct aan en dat wil ik zelf ook graag in een foto leggen. Of het nu abstract, sprookjesachtig, vrolijk of duister is dat maakt me niet uit. Wanneer dat lukt kan ik extra nagenieten van een foto.


Met avondzon op de achtergrond landt een mugje op slanke sleutelbloem wanneer ik die aan het fotograferen ben.

Hoe werk je meestal?
Meestal loop ik rond in een gebied en heb dan een volle backpack mee voor allerlei foto opportunities. Toch heb ik vaak vooraf wel bepaald of het macro of landschap wordt. Vooral met macro kan je heel lang op een paar vierkante meter verblijven als de omstandigheden ideaal zijn. Voor landschappen ga ik meestal meerdere malen terug naar hetzelfde gebied om de juiste plekjes te vinden. De minder goede fotografietijden of -dagen zijn altijd nog geschikt om te gaan scouten. Een schuilhut heb ik wel maar die ligt te verkommeren op zolder.

Hoe probeer je verstoring te voorkomen terwijl je die mooie foto maakt?
Een zeer belangrijke vraag aan iedere fotograaf. Ik besef dat ik het beste thuis kan blijven voor de minste verstoring. Dat is natuurlijk geen optie. In het veld kies ik daarom bewust mijn voetstappen en paden om de natuur zoveel mogelijk te sparen. Het is mijn doel om de biotoop intact te houden. Bij twijfel kies ik er dan voor om geen foto te maken.

Hoe en wanneer ben je begonnen met fotograferen?
De hobby is ooit in 2004 begonnen met een compactcamera op mijn telescoop. Op Birdpix staan er zelfs nog jonge buidelmeesjes die ik op die manier heb gefotografeerd. Als lid van een vogelwerkgroep was digiscoopen een leuke bijkomstigheid tijdens het observeren in het veld. Gaandeweg groeide de wens om betere foto’s te maken en heb ik er een bridgecamera bij gekocht. Met de wens om mijn fotografie te verbeteren heb ik toen een cursus gevolgd en kwam tot de ontdekking dat de bridgecamera mij niet kon bieden wat ik wilde.


Vogels fotografeer ik nog steeds, al zijn ze wat meer op de achtergrond geraakt.

In 2009 heb ik de Nikon D90 gekocht en toen brak het fotografievirus pas echt los. Ooit gestart met vogels zijn ze al lang niet meer het hoofdonderwerp want ik ben me veel breder gaan oriënteren. Hele fijne bijkomstigheid is dat ik nu veel zingende vogels herken terwijl ik bijvoorbeeld met macrofotografie bezig ben. Prettige muzikale omlijsting van de fotosessie noem ik dat.

Wat zijn je favoriete plekjes?
Een echt favoriet plekje heb ik niet, dat zal velen misschien verbazen. Dat is voor mij ook lastig omdat ik nog steeds niet een eigen gebiedje in mijn omgeving heb waar ik vaak naar toe kan gaan. Wel heb ik per seizoen bepaalde plekjes die ik graag bezoek. De Oisterwijkse vennen en plassen bezoek ik graag in de herfst vanwege de verkleurende beuken en de mistbanken boven de vennen.


Heideschapen bij St Anthonis

Vorig jaar heb ik de heide bij St Anthonis vaak bezocht om er de heide te fotograferen. En zo zijn er ook nog een paar postzegels in mijn directe omgeving waar ik in het juiste seizoen naar toe ga. Maar er is niet één gebied wat er bovenuit komt en waar ik vaak te vinden ben.

Wat is je droomgebied?
Een mooie omgeving of landschap waar nog echt rust heerst en geen auto’s op de achtergrond razen, daar voel ik me het beste thuis. Dan maakt het verder niet uit waar dat is. Op IJsland en in Noorwegen heb ik dat mogen ervaren zoals ik het bedoel. In Nederland zijn ook mooie gebieden maar vaak niet zonder autogeluiden op de achtergrond.


Die vakantie in IJsland wil ik graag nog eens overdoen.

Wat zou je nog graag doen op fotografiegebied?
Ondanks dat ik geen wildlife fotograaf ben ga ik eind dit jaar op safari in Kenia. Die rust en ruimte die ik bedoel is daar ook te vinden en met Marijn Heuts als gids moet het goed komen met het maken van sfeerbeelden in plaats van de standaard safarifoto’s. Al ga ik die ongetwijfeld ook maken. Voor de verdere toekomst zou ik graag de ruigte van Isle of Skye in Schotland willen bezoeken en terug naar IJsland. Het noorderlicht is ondertussen een cliché onderwerp geworden maar zo prachtig dat ik het zelf ook gezien wil hebben.

Wat doe je zoal aan nabewerking?
Met Lightroom beheer en bewerk ik zo goed als al mijn foto’s. Photoshop mag maar zelden zijn kunsten laten zien want al die mogelijkheden zijn (nog) niet aan mij besteed. Die enkele keer dat ik een uitstapje maak naar Photoshop is dat om een verstoring weg te klonen waar Lightroom niet mee om kan gaan.


Voor de zwart-wit omzettingen grijp ik naar Silver Efex. Met geen mogelijkheid verkrijg ik hetzelfde eindplaatje in Lightroom. Er zitten zoveel gave opties in Silver Efex. In het veld sta ik, voor mijn gevoel, nog te weinig stil bij situaties die zich uitstekend lenen voor zwartwit. Dat vereist een andere kijk op het onderwerp en de bijbehorende mogelijkheden.

Heb je een fotograaf die je erg inspireert? Zo ja, welke?
Meerdere fotografen spreken me ieder in hun eigen discipline aan. Vincent Munier weet wildlife op een integere en prachtige manier vast te leggen. Bastien Riu maakt ware kunstwerken van zijn natuurfoto’s en Heike Odermatt en Theo Bosboom verstaan de kunst om een landschap op een geweldig mooie abstracte wijze te fotograferen.


Waar abstractie en vogels elkaar ontmoeten

Dan sla ik verder een heleboel geweldige fotografen over maar bovenstaande fotografen volg ik met extra belangstelling.

Doe je nog aan andere vormen van fotografie?
Met de lensbaby verken ik sinds kort de meer experimentele vormen van natuurfotografie. Een verdraaid leuk stukje speelgoed is dat, wanneer je het niet erg vind dat weinig tot niets scherp is in je beeld. Het uiteindelijke beeld moet me aanspreken en dan hoeft het onderwerp niet noodzakelijk duidelijk of scherp op de foto te staan.

Heb je nog een leuke anekdote m.b.t. je fotografie?
Om de druk in de nek te verlichten had ik voor mijn vakantie op IJsland de originele nekstrap van nikon vervangen voor een imitatieversie met zacht neopreen in de nek. Een bekende buitenlandse site had een “goede deal”.
Op IJsland wilde ik zeker de Svartifoss fotograferen vanwege die donkere sfeer die ik eerder op foto’s had gezien. Een Italiaan met een houten statief en een antieke camera stond op de, voor mij, ideale plek. Geduldig wachtte ik mijn kans op die plek af. Maar er kwam geen eind aan zijn fotosessie. Zooo langzaam en zorgvuldig was hij met zijn foto’s bezig. Intussen keken nog meer fotografen een beetje geïrriteerd want die hadden ook door dat dat een mooi plekje was.Tenslotte koos ik voor een totaal nieuw perspectief en heb me midden in het water gepositioneerd vanuit een laag standpunt. Een lastige plek want lens en filters werden steeds nat. Toen ik klaar was en op wilde staan schoot de nieuwe nekstrap los en viel de camera. In een reflex stak ik mijn hand uit en ving de camera boven het water op. Nog niet halverwege de vakantie en nu al bijna de camera aan diggelen. Dat was even schrikken. Ik had mijn dure camera toevertrouwd aan een goedkoop riempje. Nu gebruik ik zelden nog maar een riem aan mijn camera omdat het vooral wind opvangt tijdens fotograferen op statief en dat komt de foto’s niet ten goede.

Wat vind je van Nederpix?
Nederpix biedt de natuurfotografen een heel mooi podium om hun ervaringen en resultaten te delen. En het is soms erg handig voor een determinatie. De meer kunstzinnige uitingen van natuurfotografie komen de laatste tijd gelukkig ook wat beter aan bod. Mooi dat Nederpix zich blijft ontwikkelen.


Met de lensbaby, mijn laatste aanwinst, opent zich een nieuwe macro wereld.

Heb je nog een tip voor andere fotografen?
Respect voor de natuur, boven alles.

Heb je een motto?
Eigenlijk heb ik er twee, ze zijn allebei in het engels.
“Stick to the plan” wanneer ik op pad ga en echt een idee voor ogen heb moet ik me onderweg niet laten afleiden anders vervliegen de kansen van het oorspronkelijke plan.
Dat gezegd hebbende is er altijd nog het backup motto “seize the moment” . Wanneer er een zeldzaam moment voorbij komt weeg ik, voor mezelf , even af of deze kans het waard is om het oorspronkelijke plan te laten varen. De beslissing hangt dan af van hoe uniek/mooi het beeld kan worden ten opzichte van wat ik al eens heb gefotografeerd.

Beste fotoWaarom is dit je beste foto?
Dit is niet mijn beste foto maar was wel mijn mooiste foto ochtend ooit.

Hoe heb je hem genomen?
Na een nacht alleen in een voorzieningloos hutje op de hoogvlakte in Noorwegen werd ik getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. Ultiem genieten was dat.

Wat kan er beter aan?
Met een poolvos ergens in het plaatje.

Welke foto zou je nog heel graag maken?
Poolvossen in een ruig landschap, dat zou toch nog wel een keer moeten gaan lukken.

Wie zou je volgende maand tot fotograaf van de maand willen benoemen en waarom?
GertJan Ketelaars. Zijn benadering van macro fotografie spreekt me bijzonder aan omdat hij vaak sfeer weet toe te voegen in een foto. Het zijn geen registratiefoto’s maar weldoordachte mooie composities.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
peter wijn


Gender: Male
Age: 51
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 2266
Location: Utrecht

Offline

PostPosted: Wed 01 Jul 2015, 7:36    Post subject: Reply with quote

mooi

zorgvuldig
mooie toning

(als je de natuur in gaat op plekken waar weinig mensen komen, hoef je je veel minder zorgen te maken over verstoring, natuur is soort van synoniem met ontwikkeling)
_________________
Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
Back to top
View user's profile Send private message
sluitertijd


Gender: Male

Joined: 02 Feb 2010
Posts: 77


Offline

PostPosted: Sun 05 Jul 2015, 7:40    Post subject: Reply with quote

Fijn dat je ons een blik gunt in je passie.
( even dit onderwerp omhoog schoppen)
Back to top
View user's profile Send private message
huub reulen


Gender: Male
Age: 63
Joined: 13 Jun 2008
Posts: 17
Location: helmond

Offline

PostPosted: Sun 05 Jul 2015, 14:07    Post subject: Reply with quote

Vooral je landschappen met wollegras en de schapen spreken me zeer aan. Buitenstaanders krijgen zo de indruk dat oost-brabant nog heel veel natuur heeft. Dit terwijl het steeds minder aan het worden is en de provincie nog steeds tonnen asfalt klaar heeft liggen om te willen gebruiken.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address
Loes Belovics
Joined: 19 May 2013
Posts: 39


Offline

PostPosted: Mon 06 Jul 2015, 15:00    Post subject: Reply with quote

Nou Jowan, je hebt me niet teleurgesteld. Fijn om ook jouw verhaal te lezen, en je fotokeuze is prachtig, deze selectie laat goed zien waar jouw passie ligt, en dat is duidelijk zowel macro als landschap. Beide takken van de sport liggen je goed, daar kan ik echt van genieten.
We hebben inderdaad allebei de nodige stappen gemaakt sinds we begonnen met onze blogs, en ben heel erg benieuwd naar de stappen die jij nog gaat zetten, ik blijf je vol interesse volgen!

Groetjes Loes
_________________
Sony-spulletjes
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
judithborremans


Gender: Female
Age: 54
Joined: 06 Nov 2009
Posts: 11
Location: dordrecht

Offline

PostPosted: Thu 16 Jul 2015, 12:52    Post subject: Reply with quote

Jowan wat een prachtige fotos laat je hier zien. Ook erg leuk om je verhalen te lezen!

Gr. Judith
_________________
Canon 5d Mark III
Canon 7DII
Canon 500mm
Canon 70-200
Canon 24-70
Canon 100-400 II
Canon 100
Canon MPE 65,m
Canon converter 1.4
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
plaatjesmaker


Gender: Male
Age: 74
Joined: 05 Jan 2014
Posts: 26
Location: zeewolde

Offline

PostPosted: Thu 16 Jul 2015, 13:47    Post subject: Reply with quote

Jowan wat een mooi en vooral inspirerend artikel, leuk om te lezen dat we veel overeenkomsten hebben en ook dezelfde favoriete natuufotograven delen. Laat je niet gek maken en ga vooral eigenzinnig door!
Groet Hans
Back to top
View user's profile Send private message
Jantine
PixPas (Basic)


Gender: Female
Age: 51
Joined: 12 Feb 2013
Posts: 211
Location: Lelystad

Offline

PostPosted: Thu 30 Jul 2015, 11:43    Post subject: Reply with quote

Wat een toewijding in je verhaal en je foto's. Ik zie mooie zorgvuldige composities. De kleuren zijn voor mij soms een beetje te dik maar dat is een kwestie van smaak en daar kan ik wel doorheen kijken.
Spannend verhaal over de losschietende nek-strap. Pfff, wat moet je verbaasd en vervolgens opgelucht zijn geweest.
Dank voor het delen.

Doeg
Jantine
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Nederpix.nl Forum Index -> Fotograaf van de maand All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

© Zygomatic 2018 | Disclaimer