Posted: Sun 21 Jun 2009, 12:18 Post subject: Tips???
Hallo,
Het lijkt me zeer leuk om vlinders en libellen te fotograferen, echter deze diertjes zijn nogal vlug, en poseren (bij mij) zelden rustig voor een fotootje.
Nou had ik gehoord dat als je libellen wil fotograferen, vroeg moet zijn, dus ik om 6 uur bij het Fochteloerveen, maar geen libel te bekennen rond deze tijd.
heeft er iemand tips hoe dit aan te pakken?? Zowel voor libellen als voor vlinders??
Het probleem is inderdaad dat libellen overdag erg vliegerig zijn (zeker als het zonnetje schijnt) en ze dus lastig te benaderen zijn. 's Ochtends kun je ze prima benaderen, maar omdat ze niet vliegen, zijn ze erg lastig te vinden.
Wat vaak goed werkt is op een dag met half bewolkt weer het te proberen, vooral als het dan niet te warm is. Dan zie je ze rondvliegen als de zon schijnt en gaan ze hopelijk zitten als de zon achter de wolken verdwijnt. Werkt lang niet altijd overigens, maar heeft mij al wel eens geholpen.
En verder, heel voorzichtig de beestjes naderen. Het schijnt dat ze niet zo gevoelig zijn voor beweging in hun richting, wel bewegingen op en neer. Dus op een afstandje zorgen dat je op dezelfde hoogte zit, en dan heel langzaam er naartoe bewegen.
Tenslotte, als ze net zijn gaan zitten, laat ze zich daar even op hun gemak voelen. Een libel die al een tijdje ergens zit, zal minder snel opvliegen dan eentje die er net is gaan zitten.
Gender: Male Age: 43 Joined: 10 May 2008 Posts: 9 Location: Heelweg
Posted: Sun 21 Jun 2009, 13:13 Post subject:
Ik kan me aansluiten bij Arjen. Wat ik overdag vaak doe is goed opletten waar libellen gaan zitten, dan vanaf een afstandje heel rustig benaderen. Ik breng dan vaak mijn camera op ruime afstand voor mijn gezicht zodat enige herkenning van mijn gezicht wegvalt. Of het echt zo is weet ik niet, maar het heeft mij al wel veel goede foto's opgeleverd.
Pas uitgeslopen libellen zijn ook vaak iets minder vlug, ze zijn makkelijk te herkennen aan de glimmende vleugeltjes. Deze vliegen vaak wel op, maar met als doel om zo snel mogelijk weer een goede droogplek te vinden waar ze dan weer heel rustig gaan zitten. Nadeel is dat de jonge libellen nog niet helemaal uitgekleurd zijn en daarom vaak iets minder fraai zijn.
Succes! _________________ Canon eos 6D mkII, canon 400mm f5,6 L USM, canon 100mm f2,8 macro USM, canon 24-105mm f4 L IS USM, canon 16-35mm f4 L IS USM, canon 50mm f1.8
Gender: Male Age: 62 Joined: 04 Mar 2009 Posts: 59 Location: Zuid Holland
Posted: Sun 21 Jun 2009, 23:45 Post subject:
Beter hadden bovenstaande heren het niet kunnen verwoorden.
Ben sinds dit voorjaar pas in het bezit van een heuse macrolens.
En de libellen en waterjuffers hebben me al veel plezier bezorgd.
Enigste wat ik kan aanvullen op bovenstaande is vooral doorzetten.
mvg
Hans
Nog een belangrijke tip: ga vaak naar hetzelfde gebied om een beter gevoel te ontwikkelen over hoe libellen en juffers zich gedragen. Begin desnoods bij een park op hele korte afstand. Je ontdekt dan vanzelf meer over het gedrag in tijd en ruimte van de daar rondvliegende soorten, zoals de favoriete hang-outs, maar bovenal: het is boeiend én leuk om ze te volgen! _________________ Nederpixer in ruste
Gender: Male Age: 34 Joined: 16 Jun 2006 Posts: 289 Location: Sliedrecht
Posted: Mon 22 Jun 2009, 21:20 Post subject:
Zelf combineer ik karpervissen vaak met fotografie,
dat betekend dat ik dan langere tijd (vaak minimaal 1 dag) op 1 vaste plaats ben.
Ondertussen heb ik al meerdere keren meegemaakt dat een libel steeds op het zelfde plekje (takje, stengeltje etc) gaat zitten.
Door dus op een plaats waar libelles vliegen te observeren waar ze regelmatig gaan zitten, kan je je daar dichtbij opstellen.
Mits niet te dichtbij, zal de libel geen hinder van je aanwezigheid ondervinden en daar snel weer plaatsnemen. Dan is hij nog maar 1 klik bij je verwijderd
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum