Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Optische apparatuur


Exif Nikon D70s geeft geen ISO weer.
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Veganpix


Gender: Male
Age: 61
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 138
Location: Almelo
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 27 Jul 2006, 10:44    Post subject: Exif Nikon D70s geeft geen ISO weer.
In de exif van de foto's die gemaakt zijn met mijn Nikon D70s staan geen ISO-waarden. Dat vind ik jammer. Zijn er andere D70s-gebruikers die dit ook hebben en is dit misschien aan te passen via firmware-update of iets dergelijks?
Back to top
Reply with quote
 
Wim de Louwere-Landauer92


Gender: Male

Joined: 17 Oct 2005
Posts: 269

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 27 Jul 2006, 11:17    Post subject: Update
Ik kan geen antwoord geven op je vraag betreffende het gemis van ISO-informatie.
Je kunt natuurlijk wel zien welke versie je hebt en controleren of er een jongere upgrade is.

http://nikoneurope-en.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_en.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=udbjjzdi

Gr.Wim
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 27 Jul 2006, 11:21    Post subject:
Ik heb wel de iso informatie bij exif (ISOSpeedRatings: 200) dus moet mogelijk zijn. Ik maak altijd opnamen in Raw formaat , en met PS openen, bewerken en save as JPG. Gr, Bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
Veganpix


Gender: Male
Age: 61
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 138
Location: Almelo
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 27 Jul 2006, 14:58    Post subject: Re: Update
Landauer92 wrote:
Ik kan geen antwoord geven op je vraag betreffende het gemis van ISO-informatie.
Je kunt natuurlijk wel zien welke versie je hebt en controleren of er een jongere upgrade is.

http://nikoneurope-en.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_en.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=udbjjzdi

Gr.Wim


Heb gekeken, maar er blijkt geen update voor mijn camera te zijn. Wel bedankt voor de link, kan ik vaker naar toe gaan.

Bert de Zwart wrote:
Ik heb wel de iso informatie bij exif (ISOSpeedRatings: 200) dus moet mogelijk zijn. Ik maak altijd opnamen in Raw formaat , en met PS openen, bewerken en save as JPG. Gr, Bert


Ik heb een foto in Raw gemaakt maar ook dan geen ISO in de exif. Wel krijg en kreeg ik altijd de ISO waarde te zien op het display achter op de camera maar niet in programma's als Photoshop 7.0, terwijl deze alle andere exif gegevens wel weergeeft.

Mijn firmwareversies zijn voor zowel A als B: 1.00. Als het niet teveel gevraagd is wil je me dan vertellen welke versies jij hebt?

Misschien kan het ook nog liggen aan de Picture Project versie 1.6 waarmee ik de foto's overzet op de computer. Maar als ik via dat programma om updates vraag, blijken er geen beschikbaar te zijn. Via de hierboven genoemde link is er wel een Picture Project 1.6.1, misschien moet ik dat maar eens proberen. Maar dat gaat vandaag niet meer lukken. Bedankt voor je reactie.
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 27 Jul 2006, 15:11    Post subject:
firmware is ook 1.00 voor zowel A als B. dus daar kan het niet aanleggen, tevens gebruik ik ook pictureproject 1.6 dus dat is ook hetzelfde, dan moet het wel haast wel liggen aan de software waar je de jpg mee wegschrijft ik doe dat met photoshop CS2. succes, gr, bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
Wim de Louwere-Landauer92


Gender: Male

Joined: 17 Oct 2005
Posts: 269

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 27 Jul 2006, 15:19    Post subject: Nikon View 6.2.7 Full version - Windows
Ik gebruik al jaren het programma Nikon View van Nikon.
Nu versie Nikon View 6.2.7 Full version - Windows.
Ik ben daar zeer tevreden over.
Het is via dezelfde link (gratis) te downloaden.

Misschien dat je je als gebruiker moet aanmelden.
Bij het programma zijn ook de betreffende camera drivers te downloaden.
Misschien dat dat een oplossing is.
Gr.Wim
Back to top
Reply with quote
 
Veganpix


Gender: Male
Age: 61
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 138
Location: Almelo
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 27 Jul 2006, 16:22    Post subject:
Bert de Zwart wrote:
firmware is ook 1.00 voor zowel A als B. dus daar kan het niet aanleggen, tevens gebruik ik ook pictureproject 1.6 dus dat is ook hetzelfde, dan moet het wel haast wel liggen aan de software waar je de jpg mee wegschrijft ik doe dat met photoshop CS2. succes, gr, bert


Dank voor je snelle reactie. Alhoewel ik vanmiddag een testfoto in Raw maakte fotografeer ik standaard in jpg en nadat ze op de computer zijn overgezet "haal" ik alle foto's door Photoshop 7.0 en sla ze dan op. Met mijn vorige compactdigitaaltje ging dit altijd goed wat betreft de iso-weergave. Misschien werkt PS 7.0 in combinatie met Nikon niet zo goed.

landauer92 wrote:
Ik gebruik al jaren het programma Nikon View van Nikon.
Nu versie Nikon View 6.2.7 Full version - Windows.
Ik ben daar zeer tevreden over.
Het is via dezelfde link (gratis) te downloaden.

Misschien dat je je als gebruiker moet aanmelden.
Bij het programma zijn ook de betreffende camera drivers te downloaden.
Misschien dat dat een oplossing is.
Gr.Wim


Ook bedankt voor je snelle reactie.

Ik kan sowieso Nikon View proberen en als ik aan PS CS2 kan komen dan is dat ook nog een mogelijkheid. Ik zal het jullie laten weten.
Back to top
Reply with quote
 
Wim de Louwere-Landauer92


Gender: Male

Joined: 17 Oct 2005
Posts: 269

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 27 Jul 2006, 16:32    Post subject: CS2
Natuurlijk is aan dat programma te komen Exclamation
Ik heb het op de legale manier.

Om je RAW-bestanden uitgebreid te kunnen lezen moet je wel een speciale Plug In ge´nstalleerd hebben.
Camera Raw.8bi

Gebruik/heb je ACDSee?
Daarin kun je zien of de ISO-waarde is meegekomen.

Gr.Wim
Back to top
Reply with quote
 
Veganpix


Gender: Male
Age: 61
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 138
Location: Almelo
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 9:06    Post subject:
Bedankt voor de plug-in tip Wim, misschien moet ik mij eens een keer gaan verdiepen in de mogelijkheden en voordelen van RAW.

Voor het ordenen en bekijken gebruik ik ACDSee 8 maar ook daar geen ISO waarden, wel alle andere exif. Heb net de foto's van gisteravond overgezet op de computer en zonder dat ze door Photoshop 7.0 zijn geweest en geen enkele andere bewerking hebben ondergaan, is ook in ACDSee 8 geen ISO te bekennen (wel bij foto's van mijn vorig digitaaltje). Dan gaat mijn eerdere vermoeden van de combinatie van Photoshop 7.0 met Nikon ook niet op, lijkt me. Bert de Zwart gebruikt hetzelfde overzetprogramma als ik (Picture Project 1.6) en bij hem gaat het wel goed, dus daar zou het ook niet aan kunnen liggen.

Maar als ik er vandaag aan toe kom dan zal ik toch eerst Nikon View proberen, want de isogegevens zitten wel in de camera. Wie niet waagt, wie niet wint.

Wordt vervolgd.
Rolling Eyes
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 10:38    Post subject:
Hoi Veganpix,

Je mag ook even een .raw afbeelding naar mij toe sturen dan open ik hem met CS2 en bewaar een jpg, dan weet je gelijk of dat het is.

Gr, Bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
Veganpix


Gender: Male
Age: 61
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 138
Location: Almelo
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 11:10    Post subject:
Bert, ik heb net zowel een raw als een jpg gemaild. Ben benieuwd naar het resultaat.

Gr. Alfons.
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 12:13    Post subject:
Is inmiddels bewerkt en retour ! succes , bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
luc hoogenstein


Gender: Male

Joined: 08 Sep 2005
Posts: 6200

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 12:14    Post subject:
Bert de Zwart wrote:
Is inmiddels bewerkt en retour ! succes , bert


maar wat is het antwoord nu? Zag je wel of niet een iso? Wink
_________________
Nederpixer in ruste

Volg Luc op Twitter: http://twitter.com/luchoogenstein
Augustus 2011: Veel nieuwe foto's op www.luchoogenstein.nl
Luc op Facebook: www.facebook.com/luchoogenstein

CPN-Goldmember
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 12:28    Post subject:
Hoi Luc, In het Nef raw bestand staat wel de iso ook na bewerking in ps en gesaved als jpg. Geen iso exif in jpg formaat direkt uit de camera. Gr, bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
Wim de Louwere-Landauer92


Gender: Male

Joined: 17 Oct 2005
Posts: 269

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 13:34    Post subject: ISI_jpg
Naar ik meen is de D200 een afgeleide van de D2X.

In de D2X zijn op 4 manieren RAW-instellingen mogelijk:
NEF (RAW) + JPEG Fijn;
NEF (RAW) + JPEG Normaal
NEF (RAW) + JPEG Basis
NEF (RAW)
Misschien dat hierin onderscheid zit in wat bij de diverse JPEG's allemaal als exif wordt meegenomen.

Gr.Wim
Back to top
Reply with quote
 
Arjen Drost
Admin
Admin


Gender: Male
Age: 44
Joined: 29 Sep 2005
Posts: 12679
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 13:44    Post subject:
Als het goed is, is het verschil in Jpeg's de mate van compressie. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat ze de exif eraf halen (is maar heel klein, en bevat juist wel belangrijke info).

Zou verder ook niet weten hoe het kan hoor.

Groeten, Arjen
_________________
Arjen Drost
http://www.natureview.photography
http://www.natureview.blog
http://www.facebook.com/natureviewphotography
arjen@natureview.photography
Back to top
Reply with quote
 
Veganpix


Gender: Male
Age: 61
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 138
Location: Almelo
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 14:08    Post subject:
@ Bert
Van het door jou bewerkte bestand wordt de iso info nu ook weergegeven op mijn computer, zowel in PS 7.0 als in ACDSee 8. Ik heb net het originele RAW bestand met PS 7.0 opgeslagen als jpg, maar krijg dan nog steeds geen iso. Misschien werkt het alleen met CS.
Als ik een in jpg gemaakte foto op het cameravenster weergeef en dan de exif in dat venster opvraag kan ik de iso wel zien. Shocked

@Landauer92
Via google ook even gezocht naar de raw plug in, maar die schijnt alleen voor CS te zijn.
Ik ga straks nog even proberen met Nef(raw)+jpg basis.

@Arjen
Welkom in mijn probleem Very Happy . Het is niet zo dat bij jpg-opname de hele exif eraf gaat, alleen de ISO wordt niet weergegeven.
Confused
Back to top
Reply with quote
 
Veganpix


Gender: Male
Age: 61
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 138
Location: Almelo
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 14:25    Post subject:
@Landauer92
Camera ingesteld op Nef(raw)+jpg basis (heb geen andere nef+jpg combinaties). Heb net een opname gemaakt die in 2 bestanden wordt weggeschreven: 1 nef en 1 jpg. Resultaat: in beide bestanden nog steeds geen iso(wel achter op de camera).

Ik zal straks Nikon View downloaden en proberen.......
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 14:40    Post subject:
Hoi Alfons, heb nog even gegoogled en kwam op een forum deze informatie tegen, precies jou beschreven probleem met jpg en geen iso.

http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=87343&forum_id=31


Gr, Bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
Wim de Louwere-Landauer92


Gender: Male

Joined: 17 Oct 2005
Posts: 269

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 14:46    Post subject: Tiff
Quote:
Camera ingesteld op Nef(raw)+jpg basis (heb geen andere nef+jpg combinaties). Heb net een opname gemaakt die in 2 bestanden wordt weggeschreven: 1 nef en 1 jpg. Resultaat: in beide bestanden nog steeds geen iso(wel achter op de camera).


Je kunt, denk ik, ook in TIFF opnemen.
Misschien is het overdreven, maar toch eens proberen Question
Gr.Wim
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 14:53    Post subject:
Hoi Wim, de D70s heeft alleen de mogelijkheid van Nef of Jpg, of Nef+jpg basis. Gr, Bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
Wim de Louwere-Landauer92


Gender: Male

Joined: 17 Oct 2005
Posts: 269

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 15:05    Post subject: Droom
Confused Rolling Eyes
Ik geloof dat ik onderweg de weg ben kwijtgeraakt.
Ergens ben ik een opmerking over de D200 tegengekomen.
Ander topic misschien?
Bedankt Bert dat je me weer met twee benen op de grond hebt gebracht. Wink
Gr.Wim
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 16:12    Post subject:
Deze opmerking kwam ik tegen op het forum van dpreview.com :

Nikon doesn't put the ISO value in the normal EXIF tag, it places it in a field inside of the proprietary Makernote field. As such, you will only see the value if you look at the file with an EXIF reader that understands the way that Nikon embeds the information in the file Sad

verklaart wel waarom cs2 het wel kan zien en photoshop 7 en andere viewers niet. als je het bewaart in cs2 dan staat de iso waarde weer in de exif label, zodat het hier op nederpix weer zichtbaar wordt.

Gr, Bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
Veganpix


Gender: Male
Age: 61
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 138
Location: Almelo
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 16:36    Post subject:
@Bert
Er hoort een maartje bij maar het is gelukt! Op het forum onder jouw genoemde link http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=87343&forum_id=31 staat ergens een programmaatje Isofix. Dat heb ik geprobeerd. Het is een simpel dos-programmaatje dat voor alle bestanden die staan onder Program Files/Isofix/ (wel eerst daarnaartoe kopiŰren dus) de iso weer zichtbaar maakt.

Nadeel: het haalt de volgende exif gegevens weg Crying or Very sad :
Aangepaste rendering: Normaal proces
Belichtingsmodus: Automatische belichting
Witbalans: Automatische witbalans
Digitale zoomverhouding: 1
Focuslengte bij 35 mm-films: 37 mm
Type schermopname: Standaard
Versterkingscontrole: Geen
Contrast: Normaal
Verzadiging: Normaal
Scherpte: Normaal
Bereik afstand onderwerp: onbekend.

Ik ben er dus in zoverre mee geholpen dat als ik van een foto de iso wil weten dat ik dan even een kopietje zet in de Program Files/isofix en daarna de iso kan lezen, zowel in ACDsee 8 als in PS 7.0.

Blijft een beetje behelpen dus. Misschien toch maar CS2 aanschaffen.

@Landauer92
Nikon View getest maar het resultaat was negatief.

BEDANKT iedereen voor alle hulp en tips Razz
Back to top
Reply with quote
 
Bert de Zwart


Gender: Male
Age: 56
Joined: 19 Mar 2006
Posts: 47
Location: Haarlem
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 28 Jul 2006, 16:52    Post subject:
We zijn weer wat wijzer geworden alfons Smile met dat isofix kun je inderdaad voor je zelf de gebruikte iso waarde zien. Gr, Bert
_________________
Nikon D200, 18-200 VR, AFS 300 F4, TCEII 1.4, 80-400 VR, Sigma 150 Macro
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Optische apparatuur
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 2


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum