Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Reisverslagen


Reisverslag Goa (India) - Ben van den Broek

 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
peter wijn


Gender: Male
Age: 57
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 2331
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Fri 14 Jan 2011, 11:02    Post subject: Reisverslag Goa (India) - Ben van den Broek
Reisverslag Goa (India)

Gebied: Goa in India.
Auteur: Ben van den Broek.
Datum: 2010 – 2 november t/m 9 november.
Vervoer: Met Arkefly vanuit Amsterdam naar Goa v.v. en ter plaatse auto van ingehuurde gids.
Overnachtingen: eerste 4 dagen bij Backwoodcamp in de Westelijke Chats en de laatste 3 dagen in Galangute in het Beira Mar Hotel.
Weersomstandigheden: Dagelijks regen maar altijd later weer de zon. De moesson was enigszins uitgelopen.
Gebruikte gids: Love Pareira.
Gebruikte literatuur en bronnen: Birds of the Indian Subcontinent van Richard Grimmett, Carol Inskip en Tim Inskipp
Gebruikte apparatuur:
- Nikon D90
- AF-S Nikkor 300mm f4
- AF-S Nikkor 18-105
- Teleconverter Soligor 1.4x
- Teleconverter Soligor 1.7x
- Teleconverter Soligor 2x
Doelsoorten: Alles wat vliegt fotograferen. Vogels, libellen en vlinders.
Beschrijving gebied: In het binnenland bij Backwoodcamp regenwoud met open plaatsen waar landbouw wordt bedreven waaronder rijstbouw.
Aan de kust voornamelijk rijstbouw.
Waarom naar Goa: Betaalbaar. Compleet andere wereld. Hele fotogenieke vogels, vlinders en libellen.


Inleiding
Gelukkig is het sinds kort weer mogelijk rechtstreeks vanuit Nederland naar Goa in India te vliegen. Voor mij de 2e keer, in 1998 was ik er voor het laatst samen met mijn echtgenote. De herinnering daaraan deed me besluiten nogmaals te gaan en me daarbij volledig te concentreren op de vogelfotografie. Ook mijn vriend Reinier leek het een goed idee om er een week tussenuit te gaan.
Het is gemakkelijk dat er heel veel van tevoren is te regelen via internet. We hadden alleen de vliegreis bij Arkefly geboekt en ons verblijf met alle excursies door www.Backwoodcamp.com laten regelen. Het is echt een aanrader deze site te bezoeken. Er staat heel veel informatie op van wat je daar allemaal kan verwachten en wat ze voor je kunnen betekenen.
Het plan was om eerst een dag of drie in het binnenland de vogels van de Westelijke Chats te doen en daarna de laatste vier dagen aan de kust door te brengen. Onze insteek was zoveel mogelijk goede foto’s van vogels te maken en is de totaallijst van waar te nemen soorten van ondergeschikt belang. Natuurlijk hebben we ook vlinders, die in grote verscheidenheid voorkomen en libellen gefotografeerd. Backwoodcamp is gelegen in de Westelijke Chats van Goa en ligt op ca. 70 km van de kust tegen een bergketen aan. Het gebied is heel geschikt voor een aantal endemen die alleen daar te zien zijn. Het dagprogramma van Backwoodcamp is in de regel zo dat er dagelijks excursies worden georganiseerd die begeleid worden door een deskundige vogelgids. Om ca. 6:00 uur wordt er in de omgeving gewandeld en om ca. 9:00 uur volgt het ontbijt waarna er weer tot ca. 11:00 uur een excursie is gepland. Tussen de middag is er een lunch waarna om ca. 15:00 uur tot schemertijd wederom een excursie is gepland. Je hoeft je dus beslist niet te vervelen.

De huisjes zijn heel degelijk en van alle minimale benodigdheden voorzien. Natuurlijk kan je wel eens een hagedis in de toiletpot vinden of een kikker op je kussen... Het is een kniesoor die daar op let.
Het handigst is van tevoren een plan te maken van je verblijf en de zaken die je wilt ondernemen en hiervoor een offerte te vragen bij www.Backwoodcamp.com Zij kunnen in principe alles voor redelijke prijzen voor je regelen.
Het hotel aan de kust is geboekt via Backwoodcamp. In overleg is gekozen voor het Beiramar Hotel. Dit is gunstig gelegen grenzend aan het Bagafield. Het Bagafield is een prachtig wetland waar je vanaf je hotelbalkon of vanaf het terras van het hotel al prima kunt vogelen.

De kust heeft ook een aantal zeer goede vogelgebieden die de moeite waard zijn.
De kosten die we hebben gemaakt vielen reuze mee. Naast de vlucht voor ca. Euro 600,00 is er ongeveer Euro 450,00 aan excursies, transport, maaltijden, kosten backwoodcamp, tip gids en hotelkosten uitgegeven. Voor ca. Euro 1050 a Euro 1100,00 per persoon zijn we dagelijks op pad geweest en ben je in een compleet andere wereld met fantastische vogelsoorten.


2 november
In de namiddag vertrekken we met een rechtstreekse vlucht naar Goa. Na een onrustige nacht met korte hazenslaapjes arriveren we met 2 uur vertraging op het vliegveld van Goa in de hoofstad Panaji.
Loven Pareira van Backwoodcamp staat ons op te wachten en is herkenbaar aan zijn verrekijker. Hij begroet ons al van verre. Kennelijk zien we er als vogelaars uit…

Met zijn Hyundai MPV rijden we het drukke verkeer van Panaji in en moeten nog even wennen aan het links rijden ook al rijden we niet zelf. Ze rijden hier als gekken! We zijn blij dat we niet zelf achter het stuur zitten! Later wordt het gelukkig een aangename rit over het platteland langs de rivier.



Uitzicht over de Zuari river


Het is nog vroeg en alles ziet er fris en groen uit. Langs de rivier zien we de eerste vogels zoals de Cattle Egret, de Little Cormorant en de Striated Heron. Ook de Housecrows zijn alom vertegenwoordig. Hoewel je snel een vergissing maakt en je hem snel met de Large-billed Crow verward.
Nar een rit van ca. 1,5 uur komen we aan in Backwoodcamp. Een leuk klein huisje van alle gemakken voorzien is voorlopig ons thuis. Na de koffie gaan we vogelen met Loven Pareira. Hij is de komende dagen steeds onze gids. Het seizoen is pas begonnen. De moesson is net voorbij. Hij kan zich dus helemaal op ons richten en dat vinden we uiteraard prima.
De eerste wandeling gaat vanuit het kamp naar het platteland in de omgeving. Een aantal vrouwen is met de oogst op een rijstveld bezig. We zien al snel de eerste vogels waaronder een prachtige White-breasted Kingfisher en een Long-tailed Shrike.



Langstaartklauwier - Long-tailed Shrike - Lanius schach


Ook de Black-throated Munia, die hier endemisch is, laat zich goed zien.

Na de lunch maken we weer een wandeling in de omgeving. De hitte is nu echt voor ons ondraaglijk geworden, maar we zetten door!
In de namiddag is er weer een excursie. Gelukkig is de temperatuur na een regenbui wat gezakt. Leuke waarnemingen zijn de Emerald Dove, Oriental Turtle-Dove, Oriental Magpie Robin, de Little Swift, de Crested Treeswift, Indien Roller, Malabar Pied-Hornbill, Green Bee-eater, Chestnut-headed Bee-eater, Asian Fairy-bluebird, Blue-winged Leafbird, Ashy Woodswallow en Brahminy Kite die we daarna dagelijks zien.



Brahmaanse Wouw - Brahminy Kite - Haliastur indus


Met een heerlijk diner en het bijwerken van de daglijst besluiten we de weliswaar vermoeiende maar hele leuke dag. De eerste waarnemingenlijst levert ons 54 soorten op. Geen slecht begin.



Het buffet in Backwoodcamp is klaar!


4 november
Om 6 uur staan we op en gaan we na de koffie meteen vogelen. Later in de ochtend gaan we ontbijten. Dit gaan we de komende dagen telkens zo doen. Een korte autorit in de omgeving levert weer enkele nieuwe soorten op zoals diverse Sunbirds zoals o.a. de Plain Flowerpecker, Purple-rumped Sunbird en Crimson-backed Sunbird Het is nu echt de beste tijd om naar vogels te kijken.



Kleine Spinnenjager - Little Spiderhunter - Arachnothera longirostra


Gisteren heeft Loven ons op de valreep vlakbij de ingang van het kamp nog een paartje Sri Lanka Frogmouth laten zien. Helaas was het te donker om een behoorlijke foto te maken. Vandaag gaan we met beter licht nogmaals proberen. Helaas zijn de vogels nu gevlogen. Hopelijk komen ze nog een keer terug.
Na de lunch gaan we naar de dichtbij gelegen tempel. Gelukkig dit keer niet verwoest door de Portugezen. Het complex uit de 13e eeuw ziet er prachtig uit. Het is een typische Hindi tempel uit die periode.



Typische hinditempel


Om het tempelcomplex stroomt een rivier en is het bebost met enorme woudreuzen. Enkele leuke waarnemingen zijn o.a. Malabar Whistling-Thrush, Orange-headed Thrush, Asian Brown Flycatcher en Verditer Flycatcher.

Na de koffie doen we nog een toertje met de auto in de omgeving en besluiten voor de lunch met een wandeling in de directe omgeving van Backwoodcamp. Prachtig maagdelijk oerwoud levert de volgende soorten op; Ashy Drongo, Asian Paradise-Flycatcher, Red-whiskered Bulbul en Red-vented Bulbul.



Roodbuikbuulbuul - Red-vented Bulbul - Pycnonotus cafer


Al snel wordt de hitte ondraaglijk en proberen we zon te vermijden. We zijn doornat en hebben geen droge draad meer aan ons lijf. Van een kleine siësta knappen we weer op. Voor het diner maken we nog een trip. De regen was gelukkig opgehouden en het klaarde op. Nu de omgeving van de dorpjes afgezocht. Het licht was heel mooi en we konden ons weer even uitleven. Opmerkelijk is dat in de directe omgeving van de bewoning de vogelrijkdom sterk toeneemt. s,Avonds is het diner weer heel goed. Sommige etenswaren zijn herkenbaar zoals rijst en kip, andere etenswaren zijn voor ons niet thuis te brengen echter veelal wel heel erg lekker gekruid. Het smaakt ons prima!


5 november
Vanmorgen na een heerlijke nachtrust staan we wederom om 5:30 uur op om eerst koffie drinken en dan de eerste trip te maken naar het dorp. Daar staat een mooie struik in bloei die sunbirds aantrekt. We zien eerst een prachtige White-bellied Woodpecker en vervolgens een Malabar Grey Hornbill.
Het begint goed. Op de draden zien we de Bar-winged Flycatcher-shrike. Daarna gaan we naar het schoolplein en vervolgens het bos in naar de rivier. Onderweg zien we een langs vliegende Malabar Pied-Hornbill wat een schitterende vogel.



Malabarenneushoornvogel - Malabar Pied-Hornbill - Anthracoceros coronatus


Bij de rivier een White-troated Kingfisher en verderop een Malabar Whistling Trush en een Ashy Drongo.



Grijze Drongo - Ashy Drongo - Dicrurus leucophaeus


Langs het water een Red-wattled Lapwing, onze eerste. Voldaan we terug voor een kopje koffie en een kleine pauze. Om ca.11:00 gaan we naar de tempel. Op de brug ontdek ik een Blue-eared Kingfisher. De lange inspannende wandeling achter de tempel, waarbij we diverse stroompjes moeten oversteken, levert nog een Blue-erared Kingfisher op die zich heel mooi laat fotograferen. Het oerwoud is prachtig maar het kost ons heel veel energie om het heuvelachtige terrein te belopen.



Menintingijsvogel - Blue-eared Kingfisher - Alcedo meninting


Na de lunch gaan we een korte wandeling maken in de omgeving van het kamp. We doen een nieuwe poging en zien gelukkig weer een paartje van de Sri Lanka Frogmouth. Helaas zitten ze niet gunstig voor een goede foto. We moeten ons echt in alle bochten wringen om de kop er in ieder geval vrij op te krijgen.



Ceylonkikkerbek - Sri Lanka Frogmouth - Batrachostomus moniliger


Bij de farm zien we een prachtige Greater Flameback. Het lukt prima om hiervan een foto te maken.


Grote Goudrugspecht - Greater Flameback - Chrysocolaptes lucidus


Ook de al eerder geziene Long-Tailed Shrike is weer present en laat zich mooi fotograferen. Helaas neemt de bewolking weer toe en gaan we terug naar het kamp. Onderweg scoren we nog een Malabar Trogon die vanwege de toenemende duisternis niet meer te fotograferen is. Morgen nog een laatste kans. Na het ontbijt,voordat we naar de kust vertrekken, gaan we het nog een keer proberen.

6 november
Vanmorgen weer een poging gedaan om de Malabar Trogon te fotograferen, helaas lieten ze zich niet zien. Wel leuk de Sri Lanka Frogmouth kunnen fotograferen. Heel knap zoals Loven de vogels weet te vinden. Ze hebben een fantastische schutkleur.

Na het ontbijt gaan we inpakken voor vertrek naar de kust. Onderweg doen we nog Bondla aan. Hier zien we o.a. de Malabar Whistling-Thrush, de White-rumped Shama en zelfs 5 Oriental Scops-Owls in een bamboestruik. Natuurlijk is ook de Oriental Magpie-Robin weer present.



Dayallijster - Oriental Magpie-Robin - Copsychus saularis


s,Middags nemen we intrek in het Beira Mar Hotel in Baga. Als vanouds bekend bij vogelaars vanwege het fantastische uitzicht over de Bagafield. Gelukkig krijgen we een kamer met het uitzicht op het Bagafield (goed geregeld door de gids Loven) en kunnen we onder het genot van een kop koffie weer even bijtanken. In de namiddag maken we nog een wandeling langs het strand en via de Bagafields weer terug. We moeten gebruik maken van de nieuwe weg die deels door het Bagafield loopt. Het terrein zelf is drassig en niet beloopbaar vanwege de hevige regenval de afgelopen weken. Bovendien is het gras heel hoog en kunnen vogels zich goed verstoppen. Het is verschrikkelijk druk overal en er is heel veel bijgebouwd de laatste jaren. Het is teleurstellend dat het rustige strand wat ik kende van mijn eerste bezoek verleden tijd is.
Hopelijk weet Loven morgen de leuke plekjes die nog resteren aan de kust te vinden.


7 november
Vandaag gaan we de gebieden van de kust bezoeken. We beginnen bij Donepaula een groot plateau dat heel geschikt zou zijn voor Leeuweriken. Als eerste vinden we de White-browed Bulbul. Luid zingend zijn aanwezigheid kenbaar makend. Ook de Indian Robin is present en laat zich mooi fotograferen. De Paddyfield Pipit is de volgende die zich onopvallend meldt. Gelukkig vinden we via Loven de Oriental Sky Lark. Helaas in het hoge gras waardoor ze moeilijk zijn te traceren. Het Carambolimlake is voor vandaag onze 2e bestemming. Ik bewaar nog goede herinneringen aan een eerder bezoek ca. 12 jaar geleden. Het bulkte toen van de vogels. Nu is het rustiger. Het waterpeil is veel hoger en we zijn eerder in de tijd van het jaar. Wel zien we Bronze-winged Jacana, Purple Heron, Purple Moorhen, Lesser Whistling-Duck, Brahminy Kite, en Osprey. Natuurlijk ook de White-throated Kingfisher die wel het algemeenst is in Goa en een Pied Kingfisher. Het is een prachtige vredige plek om vogels te observeren..
We bezoeken Old Goa. Zeer de moeite waard. De Portugezen hebben wel wat nagelaten…

Aan het eind van de middag bezoeken we nog Bagahill. Naast wat Sunbirds is het hoogtepunt een White-bellied Sea-Eagle die ons passeert als we op de top staan. Wat een geweldig mooie roofvogel. Gelukkig lukt het om enkele plaatjes te schieten. Verderop zien we nog een Indian Peafowl. Wat een schitterende vogel in zijn natuurlijke omgeving.



Blauwe Pauw - Indian Peafowl - Pavo cristatus


‘s Avonds genieten we van ons eerste diner in het hotel. Het eten is goedkoop en heerlijk klaargemaakt. We kiezen uiteraard voor Indische gerechten, waarvan de keus heel groot is. We besluiten de rest van de week maar hier te blijven eten en niet het gekkenhuis van Calangute in te gaan.


8 november
Vandaag gaan we wederom een aantal interessante gebieden bezoeken. Apurawoods, Morjimbeach, Salieospring, Charao en wederom Carambolimlake. Apurawoods levert helaas niet de Indian Pitta op waarop we hadden gehoopt. De regen valt met bakken uit de hemel. Vogelen en fotograferen heeft zo geen zin. We besluiten maar om ergens te gaan ontbijten. In een klein plaatsje vinden we een leuk restaurantje. Ze hebben heerlijke koffie en broodjes. Gelukkig neemt de buiigheid af en gaan we richting Morjimbeach.
Morjimbeach is vooral interessant voor meeuwen, sterns en waadvogels. Ondanks de harde regen zetten ze door en wandelen we het strand op. We zien o.a. Yellow-legged Gull, Brown-headed Gull, Slender-billed Gull, Gull-billed Tern, Caspian Tern, Lesser Crested-Tern en Sandwich Tern. Ook op het strand Common Ringed Plover, Kentish Plover en Lesser Sandplover. Bij de auto zien we onze eerste Asian Koel, normaal gesproken een algemene vogel in Goa.



Indische Koël - Asian Koel or Common Koel - Eudynamys scolopacea


Vervolgens gaan we naar Saligeospring. Dit levert naast wat leuke vlindersoorten (waarvan ik helaas de naam niet weet) niet veel op.


Common Rose, (Atrophaneura (Pachliopta) aristolochiae)


Peacock Pansy, Junonia almana


Plain Tiger, Danaus chrysippus


Dan maar weer naar het Carambolimlake. Met afstand voor ons de beste plek aan de kust! Hier weer de gebruikelijke soorten zoals we Bronze-winged Jacana, Purple Heron, Purple Moorhen, Lesser Whistling-Duck, Brahminy Kite, en Osprey.
Een Brahminy Kite maakt aan gestalten voor een duik waarbij een vis wordt verschalkt. Het lukt me deze duik van a tot z vast te leggen in een mooie serie. Mijn dag kan niet meer stuk!















Brahmaanse Wouw - Brahminy Kite - Haliastur indus19


Langs de oever ook weer veel vlinders en libellen. Vanuit dij de uitkijktoren zien we nog een mooie Indian Golden-Oriole die regelmatig langskomt en kennelijk insecten zoekt in de enorme boom aan de waterkant. Voldaan gaan we weer naar het hotel waar ik een heerlijke duik in het zwembad neem. Het leven is goed zo!



Pied Paddy Skimmer – Neurothemis tullia


Fulvous Forest Skimmer – Neurothemis fulvia


9 november
Vandaag gaan we een boottour doen op de Zuaririver. Helaas komt de regen met bakken uit de hemel en stellen we ons bezoek uit en gaan we eerst in een plaatselijk restaurantje ontbijten en koffie drinken. Het is leuk om tussen de lokale bevolking te zitten en te zien hoe zij de dag beginnen.
Omdat het maar niet droog wil worden besluiten we te gaan autovogelen en rijden langs het Curtorim Lake en Batimlake. Nieuw voor ons is de Cotton Pygmy Goose en de Spotted Owlet.



Brahmaanse Steenuil - Spotted Owlet - Athene brama


Gelukkig wordt het steeds droger en gaan we de gok maar wagen en rijden we richting Zuaririver. Loven heeft even telefonisch contact opgenomen met de bemanning en die bevestigen er klaar voor te zijn. Gelukkig is de boot overdekt en best wel stabiel. We varen onder de enorme brug over de Zuaririver door en gaan als eerste de Greater Crested Terns fotograferen dien op de palen in het water zitten. Ook tracht ik enkele vliegbeelden te schieten wat best wel goed lukte.



Grote Kuifstern - Great Crested-Tern or Crested Tern - Sterna bergii


Onder de brug nog een Perigrine Falcon toch wel een verrassing op deze plek. Verderop zien we onze eerste Osprey van vandaag. Ook deze liet zich redelijk goed benaderen en fotograferen.


Slechtvalk - Peregrine Falcon - Falco peregrinus








Visarend - Osprey - Pandion haliaetus


Het begint niet slecht. Dan zien we aan de rand van het mangrovemoeras de eerste ijsvogel. Een prachtige White-throated Kingfisher die ruziet met een Black-capped Kingfisher. Geweldig wat een mooi spektakel. Ook zien we Glossy Ibis, Black-headed Ibis, Black-crowned Night-Heron, Grey Heron en Little Egret.

We besluiten het in de namiddag kalm aan te doen. Onze dag kan niet meer stuk. We kunnen terugkijken op een geslaagde vakantie.


Samenvatting
In deze vakantie hebben we 166 vogelsoorten waargenomen. Het fotograferen hiervan was best wel een opgave. Niet elke vogel laat zich zomaar verschalken. Ook de weersomstandigheden met veel regen en de hiermee gepaard gaande hoge vochtigheidsgraad bemoeilijkte onze inzet. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van het feit dat je op het juiste moment op de juiste plaats moet zijn, wat uiteraard niet altijd lukt. Gelukkig hadden we een fantastische gids met ongelooflijk scherpe ogen. Het is niet voorgekomen dat wijzelf als eerste de vogels vonden…

Vooral in het oerwoud is het heel lastig een goed shot te maken. Altijd zit er wel een tak voor. Ook de lichtomstandigheden zijn niet optimaal. Je komt bijna altijd licht te kort. Alleen fotograferen met hoge ISO-waarden is mogelijk. Helaas brengt dat vaak weer veel ruis met zich mee. Ondanks alle moeilijkheden die we hebben ondervonden was het een fantastische trip. Je bent in een totaal andere wereld die volop mogelijkheden beidt leuke foto’s te maken. Goa is zeer zeker een aanrader en een uitdaging voor enthousiaste fotografen en vogelliefhebbers.

Op mijn website www.benvandenbroek.com zijn nog veel meer foto’s van vogels, vlinders en libellen te zien. Heb je informatie nodig mail dan naar benvande@gmail.com .

.


Last edited by peter wijn on Sat 15 Jan 2011, 20:45; edited 1 time in total
Back to top
Reply with quote
 
Jaap Schelvis


Gender: Male
Age: 64
Joined: 05 Sep 2005
Posts: 9574
Location: Leeuwarden
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Fri 14 Jan 2011, 21:03    Post subject:
Zo te zien hebben jullie je prima vermaakt daar!
Zo moeilijk zijn die vlinders nou ook weer niet hoor Wink
Van boven naar beneden:
Common Rose, (Atrophaneura (Pachliopta) aristolochiae) Wel veel ruis, grote crop?
Peacock Pansy, Junonia almana
Plain Tiger, Danaus chrysippus
Libellen weet ik 'niks' van, maar ik zou het ook niet hebben kunnen laten om deze prachtige soorten te fotograferen.
Groet,
Jaap
_________________
Jaap Schelvis
Feel free to visit my [url=http://jaapschelvis.nl/[/url]
Back to top
Reply with quote
 
Axel Gielen


Gender: Male
Age: 27
Joined: 28 Jul 2009
Posts: 324
Location: België
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sat 15 Jan 2011, 20:46    Post subject:
Lijkt me een heel leuke vakantie met vele prachtige foto's.

gr
Axel Gielen
_________________
Canon 70D -
Canon 100mm macro IS -
Canon 17-40mm -
Canon 50 mm 1.8 -
Canon 10-18mm
Manfrotto tripod
Canon 480 ex 2
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Reisverslagen

 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum