Posted: Sat 26 Feb 2011, 18:08 Post subject: grijsfilters
hallo allemaal.
Ik ben me aan het oriënteren op grijsfilters.
Als ik die mooie foto's zie van waterpartijen en luchten met lange sluitertijden, komt de wens op om ook zoiets te doen.
Ook van watervallen en snelstromende riviertjes met stenen erin zijn prachtige beelden met lange sluitertijden gemaakt ( vaak met grijsfilters)
Ik heb wel gelezen dat ook voor landschapsfotografie , meest 's morgens en 's avonds veelal grijsfilters worden gebruikt.
Nu zijn er veel verschillende soorten van grijsfilters en dat maakt de keuze niet makkelijker.
Graag zou ik van degene die met grijsfilters werken ervaringen horen, voor welk doel ze welk soort filter gebruiken.
Er zal vast geen allround filter zijn die overal voor toepasbaar is.
Ook van het (on)gemak van scherpstellen en daarna pas je filter er opschroeven zou ik graag vernemen hoe men daar praktisch mee omgaat.
Ik neem aan dat je dan alleen handmatig gaat scherpstellen want de ontspanknop vast blijven houden en tevens een filter er op schroeven lijkt me geen handige manoeuvre.
Ben benieuwd wat voor adviezen en tips ik ga krijgen.
groet Henk van Dorp _________________ canon 40d. canon 100-400, canon 24-105 en voor dagelijks mee te nemen een panasonic compactcamera TZ7
Kijk eens naar het merk LCW Die hebben een filter in huis wat erg mooi werkt. Een grijsverloop filter met een contra filter eraan vast. Van 2 tot 8 Stops. Je schroeft het filter op je lens, eraan vast zit het andere filter, het werkt als een polarisatie filter. Je kunt het filter dus zonder dat je oog van de camera weg is draaien en traploos tussen 2 en 8 stops instellen. Niet goedkoop ( 180 euri bij konijn) maar het werkt geweldig.
Groet Dick. _________________ NPS lid en liefhebber
@Dick en Mira,
Heb gezocht bij foto konijnenberg maar kan genoemd filter niet vinden van LCW.
Zou je de link even door willen sturen. Heb er wel interesse in.
Mvg. Martine
Heb het ondertussen toch gevonden. Minder licht van 9 tot 12 stops. Dat is toch wel erg veel!! Dit filter werkt dan veel gemakkelijker als de Leefilters waar je een hele tijd mee bezig bent voordat je de foto kunt maken. Weet iemand wat dan precies het verschil van de Lee filters met het LCW filter behalve dan sowieso het bedieningsgemak?
.Als je op meer informatie klikt dan geeft ie aan dat pagina niet gevonden is.
Ondertussen alweer wat wijzer geworden is er nog een met 2 tot 8 stops verloop. Dat lijkt me al wat beter.
Alvast bedankt voor een reactie
http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1498348/lcw-fader-nd-ultra-filter-mark-ii-77mm-.html http://www.fotokonijnenberg.be/product/1498318/lcw-fader-nd-filter-mark-ii-77mm-.html
Mvg. Martine
Met LEE-filters heb ik nooit gewerkt. Wij werkten voorheen met COKIN, maar sinds LCW blijven die in de tas.... Het filter dat ik heb, is de bovenste link die jij geplaatst hebt ( 179 euri) Kan dus ook niet zeggen wat het verschil is met LEE.
Groet Dick. _________________ NPS lid en liefhebber
Bendiks Westerink heeft over het gebruik van o.a. grijsfilters een voordracht gehouden op de recente bijeenkomst in Naturalis. Hij vertelde toen dat zijn power point-presentatie op aanvraag verkrijgbaar was.
Bedankt voor alle reacties zover. Is een grijsfilter hetzelfde als een grijsverloopfilter?
De filters van LCW worden grijsfilters genoemd terwijl ze toch ook licht tegen houden tussen bv 2 en 8 stops. Ik snap het verschil niet zo goed.
Mvg. Martine
Bedankt voor alle reacties zover. Is een grijsfilter hetzelfde als een grijsverloopfilter?
Nee, een grijsfilter is helemaal grijs, een grijsverloopfilter verloopt van grijs naar doorzichtig.
De eerste kan gebruikt worden als je lange sluitertijden wil, de tweede om bijv. een te felle lucht wat minder fel te maken, zodat je een goed belichte voor- en achtergrond hebt.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum