Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Reisverslagen


Extremadura

 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
peter wijn


Gender: Male
Age: 53
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 2310
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 26 May 2011, 8:53    Post subject: Extremadura

Schapen met koereigertjes in een klein steppegebiedje bij Sanlugar in het uiterste zuiden van de provincie Cáceres.

Gebied: Extremadura
Originele auteur: Josephine
Datum: jaarlijks vanaf 2006, meestal in juni, een paar keer in september
Vervoer (zowel ter plekke als er heen): auto, een enkel fietstochtje en de benenwagen
Overnachtingen: camping
Weersomstandigheden: sterk wisselend, soms bloedheet en soms heel koud
Gebruikte gids: verschillende gedrukte exemplaren en verder twee paar bebrilde ogen
houding plaatselijke bevolking op fotografen: die weten niet beter, vinden het allemaal best
Gebruikte apparatuur:
Fuji S5000, S9600, S5pro, Nikon D80, Nikkor 70-300, Sigma 150-500
Doelsoorten: (of doelsoortgroepen) geen bijzondere wensen
Beschrijving van het gebied: dehesa’s, steppes, bergketens en in het noorden bergen
Waarom heb je voor dit gebied gekozen? Dat ga ik hieronder uitleggen
Ben je vaker naar dit gebied geweest? yes

Extremadura
De meeste vogelliefhebbers hebben er wel van gehoord, maar is het niet erg ver? Is het echt zo bijzonder? Ja, het is ver, 2000 kilometer van Den Haag gerekend, en de snelste weg er naar toe, via Lille, Rouen en Bordeaux, is saai. Eenmaal over de Spaanse grens wordt het landschap echter adembenemend mooi, maar als je dan (via Burgos en Salamanca) aankomt bij de camping waar de pret gaat beginnen, doet het allemaal toch maar gewoontjes aan. Het landschap dan, want je hebt nog niet ingecheckt bij de receptie, of je ziet de blauwe eksters al: die vogels, daar doe je het dus voor. Prachtig blauwe vleugels, een wat roze-crèmige borst, en een glanzend zwarte pet op hun kop. En op dat moment is het antwoord op: is het echt zo bijzonder? eigenlijk al gegeven. Ja, het is echt zo bijzonder. Nog niet overtuigd? 2000 kilometer voor een camping waar blauwe eksters zitten?


Blauwe ekster op het hek van de camping. Met een zelfgemaakte tostado en een glaasje sap voor je neus.

Het eerste ritje dat je doet als je geïnstalleerd bent, is een bezoekje aan het park. Monfragüe heet het, de Taag loopt er doorheen, althans, dat probeert hij, want natuurlijk is er een dam, in Spanje zijn overal dammen. In de lectuur over Extremadura staat het park zo uitgebreid beschreven, dat ik daar hier verder niet op in hoef te gaan. Behalve de verschillende gieren zit er van alles aan vogels, en een eerste bezoek aan het park levert gegarandeerd al een paar pracht observaties op. Veel zit wel erg ver weg, maar het is heel indrukwekkend allemaal.


Monniksgier zoals je hem in het park zou kunnen zien. Let op de lichte poten, grote ogen en de rechthoekige vleugels.


Met een beetje geluk kom je in het park ook de vos of het hert tegen. Ze zijn wat tammer dan normaal, zeg maar.

Behalve het park heeft Extremadura vooral dehesa’s. Hoe mooi is een dehesa? Als je kurk- of steeneiken mooi vind, is een dehesa prachtig. Als je van vogels houd ook, de hop zit er, de grijze wouw voelt zich er thuis, en nog veel meer mooie snavelbeestjes zoals bijeneters of koereigers zelfs, als de boer zijn vee er laat grazen. Vaak zijn er poeltjes gegraven, waar je zomaar oog in oog kan komen te staan met een zwarte ooievaar, die wel snel zal wegvliegen, zodra hij je ziet. Op warme dagen is zo’n dehesa een aangename plaats met de schaduw van de bomen. Daar zijn de vogels ook op het heetst van de dag nog redelijk actief, en als je zelf de schaduw van een boom opzoekt kun je een heleboel heerlijke uurtjes doorbrengen, foto’s maken, een tukje doen, luisteren naar de eeuwig door durende geluiden van de duizenden vogels. Niet vergeten in de lucht te kijken, waar de vale gieren, dwergarenden, slangenarenden, ooievaars, monniksgieren en aasgieren hun ronde doen. Wat ruikt het lekker!


Kurk schillen in de dehesa van het park.

Het is niet zo heel erg ver, 2000 kilometer. Een paar dagen rijden eigenlijk maar, en als je weet waar je naar op weg bent is het wel vol te houden. Eigenlijk ben je er zo en de rit is ook al vakantie! Je kunt de reis eventueel onderbreken om een paar dagen op de camping in Tordesillas te gaan staan (dicht bij Burgos) en van daaruit de grote trappen bekijken bij Villafafila.
Maar dat hoeft niet, want de grote trap vind je ook in Extremadura. Dan moet je naar de steppes.La Serena – het gebeurt daar wel vaker dat de lucht aan het einde van de dag een wat dreigend karakter krijgt. En ja hoor, een kwartiertje later komt het met bakken uit de lucht..

La Serena! Dit is helemaal mijn landschap: glooiende eindeloze vlaktes, een enkel bosje eucalyptus, en verder het dorre gras. Hier en daar een finca, veel zijn het er niet. De grote trap zit hier, absoluut. Maar hem ontdekken is een heel ander verhaal. Hoe beter je speurt, hoe vaker je teleurgesteld moet constateren dat het toch iets anders is! Opeens zie je hem wel. Soms omdat ie vlakbij de weg zat en domweg voor je wegvliegt, soms omdat je in de verte ganzen ziet lopen die wel heel groot om ganzen te zijn.De grote trap. Ze zitten soms dichterbij je dan je denkt.


Kleine trap. Dit is het mannetje.

De andere echte steppevogels, de kleine trap, griel, en de zandhoenders zijn al niet eenvoudiger. Het voordeel echter van de steppe is dat de zon er zo sterk is dat je vanzelf je ogen dichtknijpt, je pupil op zijn kleinst wordt en je ogen optimaal scherp zien.Scharrelaar die ons wel heel dicht bij liet komen

Het mooiste vogeltje van Spanje, naar mijn mening, is de scharrelaar: blauw turquoise met bruine vleugels. Die zie je hier veel. Soms zelfs heel dichtbij. Ze zoeken net als bijeneters die verschrikkelijke elektriciteitsdraden op als zitplaats, of roestige ijzeren hekken. Veel meer mogelijkheden zijn er ook niet voor ze, maar het is beter dan niets. Boven de vlakte zweven de gieren, alle drie de soorten, en met een beetje geluk ligt ergens een dood schaap en mag je getuige zijn van een schranspartij.Vale gieren op wat in het engels zo mooi heet: dog teeth. Een beetje uitbuiken na een gezellige maaltijd.

Zoiets vergeet je nooit meer. De slangenarend staat in de lucht te bidden, met zijn lichte onderkant, hij is enorm groot en heeft een vierkante kop. De duik naar beneden, als ie een slang pakt, is razendsnel.


Slangenarend duikt op zijn prooi.

Eerlijk gezegd snap ik het niet als je niet eens een ritje van 2000 kilometer voor al dit lekkers over zou hebben!Zwarte wouw inspecteert het kruidentuintje


Wat heb je nodig?
Om in Extremadura op eigen houtje te gaan vogelen moet je een aantal zaken bij je hebben:
De Crossbill guide van Extremadura, om voor de hand liggende redenen.
Een gedetailleerde kaart van het gebied, de tomtom is eigenlijk alleen maar leuk als je in een dorp terecht komt, en de weg er uit niet kunt vinden. Al schijnt het altijd: a bajo a bajo te zijn. We hebben tot nog toe de Geo Estel kaart met een schaal van 1:250000 gebruikt, die is nu versleten en vervangen door provinciekaarten met een schaal van 1:200000. Aangeschaft via La Tiende Verde. Fijn omdat er hoogtelijnen op staan.
Kennis van Spaans, en dan met name de vogelnamen. Fijn om in het geratel woorden te herkennen als: calzado, imperial, avutarda.
Een open mind ten opzichte van de spanjaarden: je buren op de camping mogen dan luidruchtig zijn, maar ze zijn vriendelijk en hulpvaardig, de guardia civil patrouilleert maar is er niet op uit om toeristen op de bon te smijten en de eigenaar van het land waar jij vogels kijkt komt niet naar je toe om je weg te sturen maar om te waarschuwen voor de stieren die in de wei lopen, wel zo aardig want die kunnen redelijk gevaarlijk zijn.
Hartkeks mogen in de auto niet ontbreken. Maar dat geldt overal eigenlijk wel.De hop. Hoepoepoe hoepoepoe roept ie. Maar ook deze zit graag op een lelijk hekje. Zelf is hij al mooi genoeg natuurlijk

Bijzonder is het dus, en het is het zeker ook waard om er zo’n lange deels saaie reis voor te maken (je kunt natuurlijk ook met een vliegtuig en een huurauto nemen, dat doen de meesten). Het is ook altijd prijs, echt waar. Kijk in de lucht en ergens hangt wel een gier of andere roofvogel, op het heetst van de dag wellicht als een verre stip, maar het kan niet missen. Om je heen de geluiden, en stiekemweg raak je er al heel gauw aan gewend, die overdaad.
Zucht maar eens diep, als je daar bent.

En hoe groot zijn je kansen nu om daar een behoorlijke foto van te maken, die mooie vogels?
Best groot, maar er zijn wel wat zaken waar je op zou kunnen letten.

Vanuit de auto fotograferen is prachtig natuurlijk, maar je krijgt wel te maken met het andere verkeer, dat ondanks de vele vogelaars die je overal tegenkomt vooral uit spanjaarden bestaat. En spanjaarden willen graag een beetje doorrijden. Als jij dus plotseling op de rem trapt voor een prachtige griel in de berm, moet je niet schrikken van een geagiteerd getoeter. Wees liever blij dat er niets ernstigs is gebeurd en steek een dankbare hand op naar de automobilist waar je je leven aan te danken hebt. De bermen liggen vaak een stuk lager dan de weg, al gauw 20 centimeter, zodat het niet altijd makkelijk is om even snel in de berm te gaan staan. Vaak ligt er dan ook nog een flinke greppel en is de berm smal, da’s best lastig.De bekende “witte paaltjes” aan de trappenweg tussen Cáceres en Sta Marta de Magasca. De weg is hier zo slecht dat zelfs spanjaarden er niet zo heel hard rijden. Gelegenheid te over dus om de grauwe kiekendief op een paaltje te fotograferen.


Lekker dichtbij zit hij hier. Mooie strepen op zijn onderlijf heeft ie he. In de lucht lijken ze veel ieler.


Verderop is er altijd wel een plekje waar je de auto kwijt kan en dan moet je maar even uitstappen. Dat is leuker ook, omdat je dan in eens nog veel meer ziet dan het beest waar je voor had willen stoppen. Kijk maar eens in de lucht, want daar zweeft alweer een dwergarend, en in dat frutselbosje zitten een paar hoppen. Het beste kun je er je tijd maar even voor nemen, dan zie je hoe langer hoe meer: leeuwerikken, grauwe gors, roodborsttapuit, graszanger, soms op een muurtje een steenuiltje.


’s Ochtends lijken ze nog een beetje slaperig, en kun je ze behoorlijk dichtbij krijgen.

En let op, want als je hier een gewone ekster ziet, dan loop je de kans zijn pleegkind (kom op, je weet het wel: de kuifkoekoek) tegen te komen, en dat is zeker wel iets waarvoor je graag naar Extremadura gaat.Kuifkoekoek. Dit is een betrekkelijk jong beest. Mooi met dat rood op de vleugels nog.

Misschien is het ook niet zo heel erg als je die topplaat mist, de waarneming is al mooi.

Vanuit de kijkhutten, die op sommige plaatsen zijn, kun je natuurlijk ongezien je foto’s maken, en vaak ben je er niet alleen. Ik vind het zelf vooral prettig als er spanjaarden zitten, die praten aan één stuk door en als je dat verstaat hoor je heel interessante dingen voorbij komen. Ze weten veel over de plaatselijke vogels en herkennen ze ook snel. Dus daar komt een beetje kennis van het spaans wel heel goed van pas. Vogelaars die een wat bekender taal spreken zijn er ook altijd wel.Tips krijg je dus bij de kijkhutten, kaartjes en folders bij de VVV en de bezoekerscentra. De folders die Extremadura uitgeeft zijn heel uitgebreid, er is er één met beschrijvingen van alle voorkomende vogels. (Je kunt het meeste ook vooraf downloaden op http://www.birdinginextremadura.com/birdex/live/index_nl.html )

Tot slot nog maar een paar plaatjes, ik weet het verder ook niet echt.Voor het bijenetertje hoef je niet naar Lesbos. Deze is op de Trappenweg genomen.


De Zwarte ooievaar zul je echt wel tegenkomen, maar vaak toch wel ver weg.Roodstuitzwaluw. Redelijk goed te fotograferen op de Trappenweg.


Koereiger bij Arrocampo. Een nat gebied bij de kerncentrale in de buurt, waar je b.v. ook de purperkoet gaat zien.


Hier pikt het reigertje een teek uit de vacht van de koe.


Het ventje is nog maar net op de wereld. En 50 meter verderop zijn zijn tantes aan het knokken

Dierenwelzijn is niet het sterkste punt, in Extremadura, evenmin als in de rest van Spanje.
Stierengevechten zowel als de jacht zijn razend populair. Ik zie het met lede ogen aan.
Gelukkig ontstaat bij de jongere bevolking meer en meer bewustzijn en komt er hoe langer hoe meer protest.


Niet erg volledig he, dit verslagje! Er valt zo veel meer over te vertellen en te laten zien.
Ga zelf maar kijken – je krijgt er geen spijt van.


Josephine


Last edited by peter wijn on Thu 26 May 2011, 21:27; edited 2 times in total
Back to top
Reply with quote
 
BertJan


Gender: Male
Age: 39
Joined: 08 Feb 2008
Posts: 100
Location: Veendam
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 26 May 2011, 9:03    Post subject:
Ik zie alleen jammergenoeg geen foto's.
Verder mooi reisverslag!
_________________
http://www.natuurfotograaf.info - persoonlijke portfolio
Back to top
Reply with quote
 
martine


Gender: Female
Age: 65
Joined: 13 Nov 2006
Posts: 821

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Thu 26 May 2011, 9:10    Post subject:
Josephine, een lekker pittig verhaal van een heel mooi vogelgebied.Was het de bedoeling dat er foto's tussen zitten?
Mvg. Martine
Back to top
Reply with quote
 
thijs broekkamp


Gender: Male
Age: 26
Joined: 07 Apr 2008
Posts: 86

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 26 May 2011, 9:14    Post subject:
Helaas zie ik ook geen foto's.
Wel een mooi reisverslag, leuk geschreven!
Lijkt mij een prachtige plek waar ik al lang erg graag heen wil
_________________
-----------------------
www.wildnature.nl
Back to top
Reply with quote
 
peter wijn


Gender: Male
Age: 53
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 2310
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 26 May 2011, 9:18    Post subject:
oei jongens,

het spijt me zo,
dit stuk was in ontwikkeling Smile

wat een sufferd, die wijn, niet?

Maar nu staat het er compleet op. Als Arjen of Josephine nog suggesties hebben, of ikzelf, dan passen we dit nog aan en mikken hem vervolgens ook op birdpix...
jaja, zo gaat dat dus normaliter vanachter gesloten gordijnen.

Embarassed
_________________
Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
Back to top
Reply with quote
 
Dick en Mira


Gender: Female

Joined: 26 Jun 2010
Posts: 140
Location: Schoorl
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 26 May 2011, 14:12    Post subject:
Zie de foto's wel hoor en een prima verhaal erbij. Wat een geweldig gebied is dit hé, ben er ook al een paar keer geweest. Jij heb nog wel een paar soorten die ik niet heb kunnen maken dus moet ik er zeker nog eens naar terug.

Groet Dick.
_________________
NPS lid en  liefhebber

Kijk ook eens op: www.dickenmirahoogenboom.nl
Back to top
Reply with quote
 
josephine
Supervip


Gender: Female
Age: 67
Joined: 17 Jun 2007
Posts: 1
Location: Den Haag
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 26 May 2011, 19:49    Post subject:
Ik zie dus ook netjes foto's, dus dat heeft Peter inmiddels verbeterd. Heb zelf als enige suggestie dat de naam eronder even goed geschreven wordt: Josephine
En hij mag van mij ook op birdpix.
grtz, josephine Very Happy
Back to top
Reply with quote
 
Wijnand van Buuren
Vip


Gender: Male
Age: 69
Joined: 15 Apr 2011
Posts: 922
Location: Veenendaal
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 26 May 2011, 20:47    Post subject: Extremadura
Ha Josephine.
Wat een aantrekkelijk verhaal en wat een stimulans voor me.
Deze zomer gaan we voor 't eerst daarheen op doorreis naar Portugal. Het plan is om er een paar dagen te blijven. Het zal wel bloedheet zijn maar dat zien we dan wel. Reden te meer om vroeg op pad te gaan. Je waardevolle tips komen zeker van pas.

De foto's die je hebt kunnen maken (het zal een bescheiden selectie zijn die je laat zien) vind ik geweldig. De soortenrijkdom blijkt er goed uit. Je zult (weer) hebben genoten.

Hartelijke groeten,
Wijnand van Buuren.
_________________
Nikon 7100 en Nikon 300s met Nikkor 70 - 300mm, Nikkor 105mm micro, Nikkor 18-105mm en Nikkor 200 - 400 mm F4 en teleconverter 1,4 E II. Manfrotto monopod 682B en Slik 3-poot.
Back to top
Reply with quote
 
Wijnand van Buuren
Vip


Gender: Male
Age: 69
Joined: 15 Apr 2011
Posts: 922
Location: Veenendaal
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 26 May 2011, 20:49    Post subject: Extremadura
p.s.
Het artikel past ook prima op Birdpix, vind ik. Very Happy
Groet, WvB
_________________
Nikon 7100 en Nikon 300s met Nikkor 70 - 300mm, Nikkor 105mm micro, Nikkor 18-105mm en Nikkor 200 - 400 mm F4 en teleconverter 1,4 E II. Manfrotto monopod 682B en Slik 3-poot.
Back to top
Reply with quote
 
Arjen Drost
Admin
Admin


Gender: Male
Age: 44
Joined: 29 Sep 2005
Posts: 12657
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Thu 26 May 2011, 20:52    Post subject: Re: Extremadura
Wijnand van Buuren wrote:
p.s.
Het artikel past ook prima op Birdpix, vind ik. Very Happy
Groet, WvB

Klopt, maar zoals Peter al zei plaatsen we dit soort artikelen meestal eerst even hier om het helemaal goed te maken, voordat het naar BP gaat.
Het enige verschil is dat dat "goed maken" eigenlijk achter de schermen hoort te gebeuren zodat jullie het niet zien Smile
_________________
Arjen Drost
http://www.natureview.photography
http://www.natureview.blog
http://www.facebook.com/natureviewphotography
arjen@natureview.photography
Back to top
Reply with quote
 
peter wijn


Gender: Male
Age: 53
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 2310
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Thu 26 May 2011, 21:26    Post subject:
sorry voor de tikfout josephine.
aangepast en morgen op bp.
_________________
Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Reisverslagen

 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum