Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Vlinders en libellen


Herkenning van blauwe juffers

 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Arjen Drost
Admin
Admin


Gender: Male
Age: 44
Joined: 29 Sep 2005
Posts: 12674
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Tue 21 May 2013, 19:49    Post subject: Herkenning van blauwe juffers
Ondanks het niet al te beste weer, is het libellenseizoen toch bezig weer los te barsten. De herkenning van de verschillende soorten blauwe juffers wil nog wel eens problemen opleveren. Hier maar een poging om wat duidelijkheid te scheppen.

De meest voorkomende blauwe juffers zijn:
- Lantaarntje
- Watersnuffel
- Azuurwaterjuffer
- Variabele Waterjuffer
- Blauwe Breedscheenjuffer

Bij al deze soorten geldt dat je niet echt op de kleur moet letten (die is nog wel eens variabel), maar vooral op de verdeling van lichte en donkere delen.

De makkelijkste zou het Lantaarntje moeten zijn. Het lastige aan deze soort is dat er veel verschillende kleurvormen zijn, maar hij/zij heeft altijd een donker achterlijf met alleen een lichtere kleur op het 8ste achterlijfssegment, zie bijv. deze en deze foto's. In sommige gevallen (zie oa. deze foto) is het lichte stuk echter erg lastig te zien.

De Blauwe Breedscheenjuffer is ook niet heel moeilijk. Deze is uiteraard te herkennen aan z'n brede schenen (en dus ook niet altijd aan z'n blauwe kleur). Verder heeft hij een dubbele zwarte schouderstreep.

De Watersnuffel is vooral te herkennen aan het borststuk. De meeste andere soorten (behalve het Lantaarntje, zie boven) hebben meer streepjes, waardoor vooral de zijkant van het borststuk er nogal leeg uitziet. Zie bijv. deze foto. Opvallend is alleen het kleine streepje aan de zijkant en de grote lichte streep bovenop (vergelijk bijv. deze met deze Azuurwaterjuffer).
Het tweede achterlijfssegment (de s2) heeft een zwarte "paddestoelvorm".

Dan de twee waterjuffers, de Variabele en de Azuurwaterjuffer. Dit zijn de lastigste van de twee. De vrouwtjes zijn echt het werk voor experts, de mannetjes zijn met wat oefening wel uit elkaar te houden. Het gaat hier vooral om de tekening op het 2e achterlijfssegment (de s2). Bij de Azuurwaterjuffer heeft deze de vorm van een U, bij de Variabele de vorm van een Y. Ook is de antehumorale streep (de lichte streep schuin bovenop het borststuk) vaak onderbroken bij de Variabele Waterjuffer (zie hier)

Naast deze algemene soorten zijn er natuurlijk ook nog de zeldzamere Tengere Grasjuffer, de Maan-, Speer-, Mercuur-, Gaffel- en Donkere Waterjuffer, maar deze zijn een stuk minder algemeen dan de bovenste 4 (van de laatste 4 worden niet eens foto's uit Nederland geplaatst op de site).

Ik hoop dat het zo allemaal wat duidelijker is Smile

Groeten, Arjen
_________________
Arjen Drost
http://www.natureview.photography
http://www.natureview.blog
http://www.facebook.com/natureviewphotography
arjen@natureview.photography
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Vlinders en libellen

 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum