Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Nieuws / News


Moderatie en Perspectieven op natuurfotografie

 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Vincent Rijnbende
Moderator
Moderator


Gender: Male
Age: 40
Joined: 05 Nov 2007
Posts: 2241
Location: Geleen
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 15:15    Post subject: Moderatie en Perspectieven op natuurfotografie
Moderatie en Perspectieven op natuurfotografie

Nederpix, Birdpix en Digiscooppix zijn natuurfotofora waarbij elke foto wordt beoordeeld door een team van moderatoren aan de hand van in de FAQ vastgestelde criteria. De moderatie is hét onderscheidende punt van de PIXen ten opzichte van andere fotografie websites en social media, dit zal ook zo blijven. De moderatie is ook hét grootste discussiepunt met gebruikers in het 10-jarig bestaan van de PIXen. De criteria geven aan waarop de moderatoren letten bij het beoordelen van foto’s maar er is altijd een grijs gebied. Dit gaf vele discussies zoals: “de criteria zijn te streng”, “de criteria zijn niet streng genoeg”, “de moderatoren zijn inconsequent”, “het gaat alleen om regeltjes, niet om het beeld”, en zo verder.
Tijdens het moderatoren weekend 2013 hebben we met elkaar opnieuw naar dit fenomeen gekeken en geprobeerd om los van de dagelijkse praktijk om foto's te beoordelen te proberen om zo breed mogelijk naar (natuur)fotografie te kijken. Hoe kun je naar een natuurfoto kijken? welke perspectieven zijn er? Hoe gaan we hier qua moderatie mee om? Hoe kunnen we door een wijziging in moderatie een groter publiek aanspreken en behouden.

Perspectieven op natuurfotografie
Er zijn veel manieren om naar een foto te kijken. De manier waarop je naar een foto kijkt wordt in belangrijke mate bepaald door de rol die de kijker heeft. Als fotograaf kijk je heel anders naar je eigen foto dan een toevallige passant op Nederpix. Een bioloog zal kijken naar herkenbaar gedrag of soortendiversiteit, een beeldredacteur kijkt naar de bruikbaarheid van een foto, terwijl een jurylid van een fotowedstrijd vooral zal kijken naar de schoonheid en zeggingskracht van een foto. Elk perspectief heeft zijn eigen plaats en waarde. Niet allemaal zijn ze van toepassing op het plaatsen van foto's op de pix-website, maar we laten de belangrijkste perspectieven de revue passeren.
1. Persoonlijk perspectief
Elke foto is voor de maker/auteur veel meer dan een beeld alleen. Het is een ervaring, je hebt het moment beleefd en vastgelegd. Het licht, de geur, het geluid, komt terug als je de foto ziet. Als fotograaf weet je ook hoe de foto tot stand is gekomen, wat hij/zij er voor heeft moeten doen en laten. Voor ieder ander is het 'just another picture'. Voor moderatoren is het juist de taak om de foto zo objectief mogelijk te beoordelen, los van de beleving en emotie van de maker.
2. Sociaal perspectief
Een webcommunity als Nederpix is meer dan een verzameling foto's. Gebruikers publiceren hun foto's omdat ze willen dat het door anderen gezien wordt en erop wordt gereageerd. Naast het online reageren op elkaar, relateren gebruikers ook in de echte wereld met elkaar, ze gaan met elkaar op stap en wisselen allerlei informatie uit. Een ander onderdeel van het sociale perspectief is de drang om zich te onderscheiden in het grote aanbod van foto's. De wil om op te vallen en te 'scoren' is soms overduidelijk aanwezig. Moderatoren beoordelen een foto en kijken niet naar wie de fotograaf is en weten ook niet hoe graag deze fotograaf de foto wil tonen op Nederpix. Dit leidt wel eens tot teleurstelling als een foto in het tijdelijke album terecht komt.
3. Esthetisch perspectief
Iedereen maakt graag mooie foto's en iedereen kijkt graag naar mooie foto's. Maar wat een foto mooi maakt laat zich niet eenvoudig verklaren. De essentie van (natuur)fotografie is het oog van de fotograaf die op zijn manier vastlegt wat hij ziet. Waar het om draait is de zeggingskracht van een foto. Wat doet de foto met de kijker? Wat roept het op? Een goede foto roept emotie op en vertelt zijn eigen verhaal. De toelichting onder de foto kan hierbij aansluiten en helpen de beleving over te brengen maar andersom kan een goed verhaal nooit een slechte foto goed maken. Een beoordeling op esthetisch vlak is altijd subjectief en dus voor iedereen anders. Tot nu toe hebben we hier nog niet op gemodereerd.
4. Biologisch perspectief
Het herkennen van de soort en het vastleggen van de kenmerken en of gedrag van een dier is een belangrijk onderdeel van natuurfotografie. Niet alleen interessant voor biologen maar juist ook voor fotografen. Fotografen brengen vaak veel tijd door in de natuur en bij hun onderwerp; de kennis die hierbij opgedaan wordt draagt bij aan het maken van goede foto’s. Voor de moderatoren is het biologisch perspectief vaak van belang bij de beoordeling van de foto’s volgens de criteria.
5.Vele overige perspectieven
- Verhalend- en/of journalistiek perspecief: welke boodschap brengt de foto over, welk verhaal wil je als fotograaf vertellen en wat is de evt. nieuws- of journalistieke waarde hiervan. Hier zal meer naar gekeken gaan worden in de moderatie in de toekomst.
-Technisch perspectief: Het spreekt voor zich dat een juiste opname techniek resulteert in een technisch goede foto en dat dit vaak bijdraagt aan een sprekend beeld. Technische aspecten zullen altijd blijven worden beoordeeld door moderatoren.
- Vernieuwingsperspectief: Fotografie is een kunstvorm waarbij vernieuwing belangrijk is geweest en zal blijven. Grenzen verleggen in technische mogelijkheden, een totaal andere kijk geven op bekende onderwerpen, spelen met scherpte (diepte), etcetera. In de moderatie zal hier soepeler naar gekeken worden en minder strak aan bestaande regels worden vastgehouden.
- etc.

Moderatie nieuwe stijl
10 jaar ervaring leert ons dat het volledig dicht timmeren met regeltjes en criteria praktisch gezien onmogelijk is. Natuurlijk zullen de moderatoren ook in de toekomst blijven kijken naar technische aspecten en de bekende criteria maar er zal veel meer nadruk liggen op het totaalbeeld en alle perspectieven worden meegewogen in de beslissing om een foto al dan niet te plaatsen.
Dit is natuurlijk een meer subjectieve beoordeling dan voorheen en we vragen dan ook om het vertrouwen van de gebruikers in de moderatoren die jarenlang dag in dag uit foto’s beoordelen. Ook is het nog steeds zo dat er altijd minimaal 2 moderatoren nodig zijn om een foto goed of af te keuren en bij twijfelgevallen kijken er vaak 5 of meer moderatoren naar. Daarnaast bestaat ook nog altijd de mogelijkheid om een foto in het tijdelijk album alsnog geplaatst te krijgen door een constructieve toelichting, misschien hebben wij het juiste perspectief gemist?

Praktisch gezien geeft dit meer ruimte voor gebruikers om foto’s te kunnen plaatsen, wij geven meer ruimte aan: creativiteit, vernieuwing, cultuur in landschappen (zie apart topic), en we kijken minder strak naar beoordelingscriteria en meer naar het totaalbeeld. Een hele sterke foto waar bv wat ruis in zit zal hier niet direct op afgekeurd worden. De keerzijde is dat een foto waar technisch niets op aan te merken is toch in het tijdelijk album geplaatst kan worden omdat het bv een onvoldoende sprekend beeld is, een zogenaamd “kiekje”. Foto’s die in het tijdelijk album belanden vanwege een beoordeling op het totaalbeeld in plaats van een van de standaardcriteria zullen voorzien worden van afkeurreden: [404 – Anders, nl.] met hierbij de toelichting waarom. De sectie in de FAQ waarin staat hoe de moderatoren foto’s beoordelen is ook aangepast.

Wij willen ons als fotografie forum graag onderscheiden van de rest door een hogere kwaliteit beelden op de site. Naast een wijziging in moderatie wordt er ook gekeken naar technische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden voor de website. We hopen hiermee beter in staat te zijn goede fotografen te behouden, en tegelijkertijd genoeg ruimte te bieden om beginnende fotografen te laten groeien.
Wat wij aan jullie als gebruikers willen vragen is om zelf ook eens kritisch te kijken naar welke foto’s je hier aanbied en welke je bv op je Facebook neerzet. Des te beter de foto die je aanbied, des te meer reacties en nominaties je zult ontvangen, des te minder problemen zullen er zijn qua moderatie, en je aanzien als fotograaf zal stijgen. Zo kan iedereen bijdragen aan, en onderdeel zijn van de beste Nederlandse fotografie community.
Wij gaan hier in 2014 enthousiast mee aan de slag en hopen dat dit voor jullie ook geldt.

Daan, Jaap, Arjen, Jan, Jack, Henri, Nel, Vincent
Back to top
Reply with quote
 
peter wijn


Gender: Male
Age: 54
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 2312
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 17:15    Post subject:
hee...
een nieuw perspectief
2014 is het jaar van het perspectief kun je wel zeggen
voor deze leuke site
mooi

dat wordt vast een leuk jaar
in het begin vast aardig wat discussie
en misschien later nog steeds
geeft niks
(misschien leren we daarin ook Wink )
_________________
Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
Back to top
Reply with quote
 
NelTalen


Gender: Female
Age: 64
Joined: 01 Nov 2009
Posts: 177
Location: Meppel
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 19:18    Post subject:
Lijkt me een prima idee om mee te gaan werken.
Persoonlijk spreekt mij het bijzonder aan dat er wat meer ruimte komt voor de wat creatievere beelden.
Ik ben benieuwd hoe ons dat allen gaat bevallen...

Groet Nel
_________________
http://www.neltalen.nl
Back to top
Reply with quote
 
susan meijnders
Joined: 18 Mar 2008
Posts: 811

Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 21:50    Post subject:
Moe,lees alles morgen nog een keer..
Fijn als nederpix verbreedt,ronduit fantastisch!!

Tweede alinea,nummer vijf [url=- etc. ]deze intrigeert[/url]
groet susan
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 46
Joined: 16 Apr 2009
Posts: 926
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 22:20    Post subject:
Ik denk dat de nieuwe richtlijnen een behoorlijke stap voorwaarts kunnen zijn. Komt er nog een aparte toelichting m.b.t. cultuurelementen en landschapsfotografie als afronding van de poll?
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com
http://www.flickr.com/photos/88081547@N06/
Back to top
Reply with quote
 
Arjen Drost
Admin
Admin


Gender: Male
Age: 44
Joined: 29 Sep 2005
Posts: 12813
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 22:36    Post subject:
Michiel Janssen wrote:
Ik denk dat de nieuwe richtlijnen een behoorlijke stap voorwaarts kunnen zijn. Komt er nog een aparte toelichting m.b.t. cultuurelementen en landschapsfotografie als afronding van de poll?

Jup, daar wordt op dit moment aan gewerkt. Smile
_________________
Arjen Drost
http://www.natureview.photography
http://www.natureview.blog
http://www.facebook.com/natureviewphotography
arjen@natureview.photography
Back to top
Reply with quote
 
Michiel Janssen


Gender: Male
Age: 46
Joined: 16 Apr 2009
Posts: 926
Location: Zevenhuizen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 22:45    Post subject:
Uitstekend, dank voor het snelle antwoord.
_________________
http://michieljanssen.smugmug.com
http://www.flickr.com/photos/88081547@N06/
Back to top
Reply with quote
 
Ron van Elst


Gender: Male

Joined: 19 Sep 2005
Posts: 166

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 22:57    Post subject:
Mooi dat het veranderd, maar tegelijkertijd denk ik eraan hoe ik zelf in de loop der jaren ben gegroeid met mijn fotografie 'hobby'. Mede door Bird/Nederpix ben ik een beter fotograaf geworden en heb vele dingen geleerd door naar anderen te kijken, maar ook om te luisteren naar 'kritiek'.

Het zou zonde zijn als dat niet iedereen meer geboden word anno 2014 door een verandering in moderatie.

Natuurlijk is zelfkritiek een belangrijk punt bij het aanbieden van de foto's, maar als je zelf net begint met fotograferen vindt je alles wat je (nog) niet kent wellicht zelf een topplaat terwijl het eigenlijk gewoon een KIEKJE is...... Juist de kritieken (waar je alleen maar door leert en beter van word) die je krijgt voor je foto's (en ik kreeg) is een HEEL BELANRIJK ASPECT GEWEEST voor mij.

Hopelijk gaat juist dat stukje niet verloren.
_________________
Canon stuff
Back to top
Reply with quote
 
Arjen Drost
Admin
Admin


Gender: Male
Age: 44
Joined: 29 Sep 2005
Posts: 12813
Location: Groningen
Offline

View user's profile Send private message Visit poster's website
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 23:18    Post subject:
@Ron: Ik denk dat dat wel mee zal vallen. Het kan namelijk twee kanten op werken. Inderdaad zullen weinigzeggende foto's eerder naar het TA verplaatst worden, maar aan de andere kant zullen technisch niet perfecte foto's die wel sprekend zijn eerder geplaatst worden.
Verder geeft bovenstaande ons ook de mogelijkheid juist bij beginnende fotografen iets soepeler te zijn.

Het is altijd een van de doelstellingen van Nederpix geweest om ook voor beginnende fotografen een podium te bieden, dat willen we graag zo houden!

Groeten, Arjen
_________________
Arjen Drost
http://www.natureview.photography
http://www.natureview.blog
http://www.facebook.com/natureviewphotography
arjen@natureview.photography
Back to top
Reply with quote
 
Ron van Elst


Gender: Male

Joined: 19 Sep 2005
Posts: 166

Offline

View user's profile Send private message Send e-mail
PostPosted: Mon 13 Jan 2014, 8:12    Post subject: Moderatie @ 2014
Hoi Arjen,

Duidelijk. Mooi dat het de kansen blijft bieden aan beginnende fotografen..

Groet,

Ron van Elst
_________________
Canon stuff
Back to top
Reply with quote
 
Monika


Gender: Female
Age: 59
Joined: 24 Jan 2012
Posts: 11
Location: Monnickendam
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 13 Jan 2014, 8:43    Post subject:
Yes, heel goed!

Fotografie is meer dan technisch goede platen maken. Nadenken over visie/zeggingskracht etc is onmisbaar wil je je blijven ontwikkelen. Heel goed dat nederpix dat nu ook in woord en daad kenbaar maakt.
Wens jullie veel succes bij de nieuwe manier van modereren, mijn vertrouwen hebben jullie.

Monika
Back to top
Reply with quote
 
peter wijn


Gender: Male
Age: 54
Joined: 23 Nov 2005
Posts: 2312
Location: Utrecht
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Wed 02 Jul 2014, 14:03    Post subject:
Heel goed dit.
weinigzeggende maar technisch-niks-op-aan-te-merken foto's: tijdelijk
sprekende foto's met wat foutjes: voorop

Moeten we het nog eens evalueren?

Vinden we er wat van? Weerszijdelijk van dit digitale web.

Ik meen soms nog wat ruis te zien. Dat is sowieso afhankelijk van hoe je kijkt. Maar was dat niet ook waar het om ging: hoe je kijkt.
_________________
Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Nieuws / News

 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum