Posted: Wed 30 Nov 2005, 22:47 Post subject: Filters voor digitale fotografie
Van een van de deelnemers van Nederpix kreeg ik een vraag over het gebruik van filters. In het antwoord heb ik drie soorten filters behandeld, UV-filter, polarisatiefilter en het grijsverloopfilter. Het onderwerp leek mij interessant genoeg om het antwoord in het forum toegankelijk te maken voor iedereen.
Antwoord:
UV-filter en Skylight-filter:
Een UV-filter houd Ultraviolet licht tegen (blauwe kant van het spectrum). Een Skylight-filter is een beetje rose-achtig filter waarmee je blauwzweem uit een foto kan halen. Beide filters zijn vooral van belang bij analoge fotografie. Film is wat gevoeliger voor blauw dan je oog. Bij digitale fotografie heb je het eigelijk niet nodig omdat je de witbalans kunt instellen. Ik gebruik ze niet.
Polarisatiefilter:
Een polarisatiefilter laat alleen licht in één richting door. Hier kan je heel mooie dingen mee bereiken. B.v. kan je een blauwe lucht nog blauwer maken voor een vervreemdend effect. (werkt het beste op 90 graden van de zon) Op een grijze lucht doet het niets. Veel belangrijker dan het effect op de kleur van de lucht is echter dat het filter ook reflecties kan weghalen en de kleuren bij nat weer veel dieper kan laten lijken. (zie mijn foto van de beukenlaan)
Dat werkt als volgt: Normaal komt bij grijs weer het licht van alle kanten. Elk blaadje aan de boom kan een stukje van dat licht reflecteren. Al die reflecties geven een soort grijswaas over de foto. Als het vochtig is is het effect dubbel zo erg. Het polarisatiefilter (dat alleen maar licht in één richting doorlaat) kan je net zolang draaien tot vrijwel alle reflecties vedwijnen. De kleuren lijken dan dieper en intenser.
Kortom een polarisatiefilter is veel nuttiger dan een UV-filter. Het is wel vrij duur en het houd nogal wat licht tegen, wel een hele stop. Je hebt sneller een statief nodig.
Grijsverloopfilter:
Dan is er nog een derde nuttig soort filter. Dat is het grijsverloopfilter. Dit is een stuk glas dat van helder naar donker verloopt. Je kan het in een houder voor de lens zetten. Ze bestaan in verschillende sterkte. Ik heb ze van 0,5 stop, 1 stop en 1,5 stop. Het werkt als volgt. Als je een foto met een te sterk contrast hebt, dan kan je met behulp van het filter het licht deel wat donkerder maken. B.V je hebt een landschap met een grijze lucht. Als je dit gewoon fotografeerd zal het landschap een hele witte lucht krijgen. Door nu het donkere deel van het filter voor de lucht te houden en het heldere deel voor het land kan je de foto toch goed krijgen. (zie mijn foto van het Aekingerzand)
Posted: Wed 30 Nov 2005, 23:02 Post subject: Filters voor digitale fotografie
Hendrik
Vindt dit een zeer nuttige en leerzame tip.
Ik fotografeer nu met de Sony Cyber-schot h1 en heb daar nog geen filters voor .
Maar heb ze wel van Canon mag je en kan je die daardan ook voor gebruiken,of moet ik ze dan van de Sony aanschaffen.
Maakt niet uit, de schroefdraad moet passen (afmeting van de lens vooraan), maar verder zijn ze gewoon uitwisselbaar. _________________ Nikon, Gitzo en 4 meter Gardena
Gender: Male Age: 67 Joined: 16 Oct 2005 Posts: 97 Location: Barneveld
Posted: Thu 01 Dec 2005, 20:33 Post subject:
Hendrik, bedankt voor de informatie heb er meteen een gekocht. Wel aardig prijzig. Meteen uitgeprobeerd, en zie duidelijk het verschil je krijg veel diepere kleuren.
Groet Cees _________________ FUJI Finepix S9500,
Cannon EOS 400D, Kitlens, 200mm lens, Tamron 90 mm 2.8 macrolens.
Toch nog even een toevoeging bij de uv-filters, deze zijn ook nuttig voor de bescherming van het glas van je lens. Dit is de reden dat ik er meestal een op mijn lens geschroefd heb. Er zijn ook mensen die het onzin vinden, maar dit is over het algemeen wel de reden dat deze filters gebruikt worden. Let wel op, goedkoop is duurkoop! Als je geen kwaliteit wil verliezen moet je wel zorgen dat je een goed stuk glas gebruikt.
Het is wel handig om de uv-filter eraf te halen als je een plaat maakt waarbij je de zon ook in beeld wil hebben. Hoe meer glas je voor je lens schroeft, hoe gevoeliger het wordt voor flare.
Zoals Hendrik al zei is een grijsverloopfilter zeer handig. Voor iedereen die meer uit zijn landschapsfoto's wil halen een absolute musthave!! Cokin heeft filters van redelijke kwaliteit, voor een zeer goede prijs. De filters van 2 en 3 stops kom je normaal gesproken al een heel eind mee.
En nu ik toch bezig ben , het boek ''John Shaw's Landscape photography'' (van John Shaw) is ook zeer nuttig.
Heb het zelf nog maar sinds kort, maar had dat veel eerder moeten aanschaffen!
Voor het gebruik van moderne camera, zoals de digitale EOS met geavanceerde belichtingsmeters is een circulair polarisatiefilter nodig.
Voor 'oudere' handmatige camera's is een lineair polafilter nodig.
In boeken en op websites word dit altijd benadrukt, maar de specialisten op deze site zullen dit nog wel beter kunnen uitleggen.
Groet, Martin
ps. Voor gebruik op mijn 10D gebruik ik sinds enkele maanden een circulair polarisatiefilter, dit naar volle tevredenheid.
Gender: Male Age: 34 Joined: 15 Jun 2008 Posts: 22 Location: Lommel
Posted: Sun 22 Dec 2013, 14:42 Post subject:
Dag allen,
ik ben in het bezit van een B&W grijsfilter en polarisatiefilter, welke op de lens geschroefd kan worden.
Nu zag ik eens een 'the making off...'foto van iemand. Hij gebruikte een filter (een vierkant, welke normaal in een houder gestoken moet worden voor de lens), maar hielt deze gewoon voor de lens.
Wordt dit vaak toegepast? Zo met de hand de filter voor de lens houden?
Zo bespaar je uiteraard de kosten van een houder en kan je deze vierkante filters voor meerdere lenzen gebruiken.
Voorbeeld van zo'n vierkante filter: http://lucroit.com/SHOP/product.php?id_product=47
Gender: Male Age: 54 Joined: 18 Nov 2006 Posts: 578 Location: Heteren
Posted: Sun 22 Dec 2013, 21:02 Post subject:
@ Pieter: je kunt hem voor de lens houden (in de hand). Dit is alleen niet heel handig. Je moet de filter stil houden en 2 filters ervoor is lastig vast houden. Maar het kan wel. Overigens hoef je niet voor elke lens een aparte houder te kopen. Ik gebruik 1 houder met 77mm schroefdraad.
Ik kan via verloopringetjes deze houder toepassen op verschillende lensdiameters (55mm, 62mm, 67mm en zelf 82mm).
In het praktijkboek landschapsfotografie is er trouwens een heel hoofdstuk over dit onderwerp (filters).
Gender: Male Age: 34 Joined: 15 Jun 2008 Posts: 22 Location: Lommel
Posted: Mon 23 Dec 2013, 19:36 Post subject:
Ondertussen het boek besteld (ja, kan snel gaan ).
Nog één vraag, Bendiks:
Staat er in dit boek ook wat vermeld over die tussenringen? En welk merk(en) gebruik jij van filters en houder?
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum