Gender: Male Age: 39 Joined: 15 Apr 2009 Posts: 18 Location: Ede
Posted: Sun 20 Dec 2009, 19:38 Post subject: foto sneeuw nabewerken
Mensen,
ik heb vandaag wat foto's gemaakt en kwam er idd achter dat je met bewolking lastig foto's maakt in de sneeuw. Ik kreeg regelmatig een blauwzweem erover. Gelukkig heb ik wel in raw gefotografeerd, maar ik vroeg me nu af hoe ik de blauwzweem wegkrijg.
Volgens mij moet je iets met de witbalans doen, maar hoe weet je wanneer het echt wit is, zoals het in het echt is. Ik kan dat lastig zien. Zijn hier hulpmiddelen voor?
Misschien hebben meer mensen dezelfde vraag, dus doe er dan je voordeel mee.
groeten Nathan Vink
Ps. Ik wens jullie nog veel sneeuwpret toe. De vooruitzichten zijn gunstig. _________________ Pentax K100 D Super, Sigma 150-500 mm APO, Pentax 50-200 mm , Pentax 18-55 mm
Ik probeer het altijd proefondervindelijk. Een beetje aan de schuif van de kleurtemperatuur schuiven (de gele kant op uiteraard) tot het goed lijkt. Wel oppassen dat je niet te ver doorschuift, "yellow snow" zitten we ook weer niet op te wachten
Gender: Male Age: 39 Joined: 15 Apr 2009 Posts: 18 Location: Ede
Posted: Sun 20 Dec 2009, 20:15 Post subject:
Hoi Arjen,
dat doe ik inderdaad ook, maar hoe kan je weten wanneer je pcs goed zit. Ik vind dat echt lastig te zien. Is er bijvoorbeeld niet een bepaalde vaste temperatuur voor het witte van de sneeuw?
groetjes Nathan _________________ Pentax K100 D Super, Sigma 150-500 mm APO, Pentax 50-200 mm , Pentax 18-55 mm
http://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=99396
Bij deze heb ik een neutraal grijspunt ergens op de sneeuw gezet. Een grijspunt, en geen witpunt, om extra overbelichting te voorkomen. De bewerkingen zijn gedaan in RAW met Nikon Capture NX. Daarna heb ik de foto nog weer ietsje blauwer gemaakt om het fris te houden.
. _________________ Nikon, Gitzo en 4 meter Gardena
Last edited by Hendrik van Kampen on Sun 20 Dec 2009, 20:25; edited 2 times in total
Is er bijvoorbeeld niet een bepaalde vaste temperatuur voor het witte van de sneeuw?
Was het maar zo simpel...
Ik heb intussen redelijk wat foto's met sneeuw en ijs in m'n archief. Heb net even een paar bekeken, de witbalans varieert tussen 5000 en 6000... Is helaas dus erg afhankelijk van welk en de hoeveelheid licht dat je op dat moment hebt. Zelfs foto's die vlak na elkaar gemaakt zijn kunnen een heel andere witbalans nodig hebben (wil je de blauwzweem tegen gaan).
Gender: Male Age: 58 Joined: 23 Nov 2005 Posts: 2331 Location: Utrecht
Posted: Mon 21 Dec 2009, 12:24 Post subject:
als je kunstlicht gebruikt, dan kun je bij de meeste raw-converters met een pipet de witbalans instellen (dus niet het witpunt waar Hendrik op doelt). Je kunt dan beste het meest gele stuk wit gebruiken, dan blijft de rest netjes koud. Sneeuw is namelijk koud, en mag best koud doorkomen.
Andere keus is de sneeuw die het zelfde belicht is als je onderwerp (zit het onderwerp in de schaduw, kies de witbalans op de sneeuw in de schaduw.
Ik ben in een periode dat ik alles in 5200 tot 5500 Kelvin afwerkt en geniet van prachtige rood- blauw- en groenzweem. _________________ Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
Het principe van een grijskaart werkt meestal goed, maar als je een zoogdier als onderwerp hebt (of een vogel of ander bewegend beest waardoor de belichtingssituatie continu aangepast moet worden) zijn er snellere methode. Begin met 1 2/3 stop overbelichten in sneeuwrijke situaties en kijk achterop je schermpje of de overbelichte delen oplichten (of niet). De meeste camera's hebben tegenwoordig wel een dergelijke functie, bij Canon gaat het wit dan knipperen. Dat wil niet zeggen dat de knipperende delen ook daadwerkelijk overbelicht zijn, maar wel dat het wel eens dicht op het randje van overbelicht kan zijn. Is het resultaat op je schermpje te blauw, ga dan wat verder met overbelichten totdat je het juiste resultaat hebt. Ik heb op die manier vanmiddag ijsvogels gefotografeerd en dat verliep prima. Wellicht heeft iemand hier wat aan.
Gender: Male Age: 41 Joined: 16 Jun 2007 Posts: 141 Location: Zwaagwesteinde
Posted: Mon 21 Dec 2009, 21:10 Post subject:
Sneeuw is niet zo moeilijk wit te krijgen hoor, gewoon autolevels in Photoshop gebruik ik....wel moet je hem dan even goed instellen zodat ie niet teveel overbelicht wordt. Autolevels haalt ook gewoon de kleurzweem weg. Verder doe ik met shado'w/highlights nog wat contrast in de middentonen erbij. 90% van de mensen doet dat niet met zijn sneeuwfoto's,waardoor het van die halfzachte contrastloze plaatjes worden, zonde van alle moeite die je hebt gedaan om de foto te maken. _________________ Camera en wat lensjes
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum