Posted: Sun 28 Nov 2010, 17:36 Post subject: fotograferen in de sneeuw
Elk jaar weer blijkt het toch weer lastig te zijn om mooie foto's te maken in de sneeuw. Vooral de belichting is lastig, maar ook de kleuren willen nog wel eens problemen opleveren. Op Spitsbergen loop ik regelmatig tegen dit soort problemen aan. Ik zal proberen aan te geven waar dit door komt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
belichting
Om te weten hoe je je belichting in de sneeuw moet aanpassen is het eerst handig om te weten hoe je belichtingsmeter werkt. Je belichtingsmeter "denkt" altijd dat jij een vlak meet van 18% grijs en zal daar de belichting op aanpassen. Als je dus een donker vlak fotografeert, zal hij een lange sluitertijd nemen, zodat het donkere vlak 18% grijs wordt. Fotografeer je een licht vlak, kiest de camera aan korte sluitertijd, zodat het lichte vlak ook 18% grijs wordt. In theorie zullen beide foto's er dus hetzelfde uit komen te zien.
Vaak zal dit goed gaan omdat je een mix van lichte en donkere delen in de foto hebt. Maar in het geval van bijv. een sneeuwlandschap gaat het fout. Je hebt dan overwegend witte delen in je foto en die wil je (uiteraard) graag wit houden. Je camera zal echter een korte sluitertijd nemen om weer op dat grijs uit te komen. In dit geval zul je dus moeten overbelichten. Hoeveel is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid wit op de foto, maar soms wel een hele stop of meer.
Heb je een donkerder onderwerp in een lichte omgeving kan het handig zijn om met spotmeting je onderwerp te meten. Op die manier is in ieder geval je onderwerp goed belicht, je witte achtergrond gaat dan wel mee. Als je op de sneeuw gaat spot-meten zul je wel weer over moeten belichten, omdat hij dan weer denkt dat je iets van 18% grijs meet.
Omdat het altijd lastig blijft in het veld al te bepalen wat de juiste belichting is (al kun je het natuurlijk altijd meteen controleren met het histogram) is het onder deze omstandigheden zeker aan te raden in raw te schieten. Je hebt dan een groter dynamisch bereik zodat je later op de computer makkelijk de belichting nog wat kunt fine-tunen. Maar de beste belichting maak je natuurlijk (zoals altijd) in het veld.
De makkelijkste omstandigheden is als het bewolkt is. Dan zijn de contrasten vrij laag en is de belichting wel te doen. Bij zonlicht worden de contrasten groter en wordt het ook lastiger om het wit onder controle te houden.
kleurbalans
We weten allemaal dat sneeuw wit is, toch komt dat lang niet altijd terug op de foto. Afgelopen winter was ik in Noorwegen en daar heb ik eens gelet op de kleur van sneeuw. Als het bewolkt is, dan is het niet zo moeilijk. Dan is het wit vaak mooi wit en is er weinig aan de hand. Zonlicht is wat warmer, maar voor de kleur van de sneeuw vaak ook nog niet echt een probleem (zolang het geen zonsondergang wordt).
Het probleem zit hem vooral als het (bijna) onbewolkt is, maar de zon weg is (achter een berg, huis, wolk). De witte sneeuw zal dan de kleur van de lucht reflecteren en dus blauw worden (zie bijv.deze foto. Over het algemeen heb ik m'n witbalans vast op bewolkt staan (ongeacht de omstandigheden), maar in dit geval is schaduw toch vaak de betere. Ook al is de sneeuw onder dit soort omstandigheden echt blauw, het geeft toch onnatuurlijke beelden (zeker voor de kijker die er niet bij was). Vaak is het dan zelfs nog nodig om op de computer de witbalans nog wat warmer te zetten. Alweer een reden om in sneeuw omstandigheden in raw te fotograferen.
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en nu weer veel mooie sneeuwlandschappen te zien verschijnen
Bedankt Arjen, voor de nuttige informatie (voor mij) Nu de sneeuw nog.... Misschien de komende week!?
groet van Nel _________________ Sony Alpha 77 II Carl Zeiss Vario -Sonnar16/80. Tamron SP 60mm F/2 macro 1:1.
Sony RX10/4
Bedankt Arjen, voor de goede informatie over belichting, zeker nu we weer wat mooie sneeuwplaatjes gaan verwachten.
Gr. Henk _________________ Canon 6D met wat tele en macro glaswerk. Plus de Panasonic Lumix DC-G80 , Leica DG 100-400mm, macro 60cm . Monopod en Manfrotto driepoot.
Gender: Male Age: 58 Joined: 23 Nov 2005 Posts: 2331 Location: Utrecht
Posted: Mon 29 Nov 2010, 20:51 Post subject:
ahum
mag ik op een aantal punten een aanvulling - afwijkend idee geven?
(ja hoop ik )
1)
de belichtingsmeter meet 18% grijs (blanke mensenhuid)...
...jawel, in de standen integraalmeting met nadruk op het midden, centraalmeting en spotmeting.
maar je hebt ook belichtingsmeters die met matrix-integraalmeting werken (op honderden, zo niet duizenden punten). Deze meting doet ook zijn best de zwarten en witten op de juiste plek te krijgen.
Onder zonnige omstandigheden zijn de belichtingsmeters hier heel goed in. Onder andere omstandigheden en bij tegenlicht is het een gok, en moet je voor elke camera uitzoeken hoe de meter werkt, en/of per beeld hoe je het resultaat wilt krijgen. Door een check achterop het histogram, en bij de uitgebeten kanalen (in zijn algemeenheid is het roodkanaal het meest kritisch, dus kan je het beste dit bekijken.
(bovenstaande is naar eer en geweten, maar niet gebaseerd op absolute kennis van de integraalmeting.)
2)
Als je de sfeer van het moment wilt behouden, dan kan het juist heel goed zijn om de kleurtemperatuur in de buurt van de normale waarde voor zonlicht te houden: ca 5200K. Je kan wel iets meeschuiven om een heel nadrukkelijke blauwzweem uit rode onderwerpen te halen, maar het is onnatuurlijk als je een heel wit sneeuwbeeld te tonen bij overigens mistige of grauwe omstandigheden. Als je neigt naar wit, verhoog dan ook verzadiging en het contrast en zorg voor een helder beeld.
Zo ziet men, er zijn smaken in alles. De ene een bonbon, de ander een zure bom.
veel plezier _________________ Ik ben niet dik, ik ben een vrachtwagen.
Posted: Fri 03 Feb 2012, 14:40 Post subject: let it snow
Hoi npers
er ligt vast overal wat aan sneeuw, deze maar even uit het stof gehaald, gaat over fotograferen in de /van sneeuw.
Veel plezier allemaal!!
groet susan
Gender: Male Age: 29 Joined: 18 Aug 2009 Posts: 80 Location: Lunteren
Posted: Sun 09 Dec 2012, 17:19 Post subject:
Haha, interessante discussies altijd. Als je alle discussie op een rijtje zet als die na aanleiding van jouw foto volgde, heb je een leerzaam boek! _________________ 'Een goede foto is meer dan een beeld. Het is een goed verhaal in 1 foto.'
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum