Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Reisverslagen


Zuidoost China

 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Jaap Schelvis


Gender: Male
Age: 60
Joined: 05 Sep 2005
Posts: 9574
Location: Leeuwarden
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Thu 23 Dec 2010, 22:20    Post subject: Zuidoost China
Gebied: Zuidoost China; provincies Shanghai, Anhui, Jiangxi en de autonome regio Guangxi.
Datum: 21/10/10 t/m 02/11/10
Type reis: Individuele reis georganiseerd door Aigo Travel.
Vervoer: Heen- en terugvlucht met Finnair via Helsinki, lokaal vervoer met treinen en busjes met chauffeur.
Overnachtingen: 5 verschillende hotels/pensions variërend van redelijk luxe tot aanvaardbaar plus twee nachttreinen, 1x softsleeper en 1x (noodgedwongen) een hard-seat wat niet echt een aanrader is.
Weersomstandigheden: Alles van stromende regen, sneeuw en mist tot tropisch warm.
Gebruikte gids: 4 verschillende gidsen geleverd door de lokale agent van ons reisbureau, 3 van de 4 deden hun werk prima.
Houding plaatselijke bevolking tov fotografen: Chinezen zijn dol op fotografie en overal wordt druk gefotografeerd. Voor een deel komt dat omdat het ook overal druk is, er zijn veel Chinezen en de meeste wonen in het Zuidoosten van het land. Sommige van de minderheden gebruiken fotografie als een extra bron van inkomsten en vragen geld om gefotografeerd te mogen worden (waar ik uit principe geen gebruik van heb gemaakt).
Gebruikte apparatuur: Canon G11, 40D en 5DII met 50/1.4, 17-40/4, 70-200/4 en 300/4 (+1.4TC). Manfrotto 680B éénpootstatief en meer dan 60Gb aan CF-kaartjes plus een 120Gb imagetank. Na lang wikken en vooral wegen met pijn in het hart de driepoot thuisgelaten.
Doelsoorten: Geen specifieke soorten, doel van de reis was een algemene indruk te krijgen van landschap en cultuur van het gebied en daarnaast zoveel mogelijke leuke soorten mee te pakken.
Beschrijving van het gebied: Vrijwel ondoenlijk, het bezochte gebied is zo groot als West Europa en heel gevarieerd.
Waarom heb je voor dit gebied gekozen? China stond al langer op onze altijd langer wordende shortlist van landen om te bezoeken. Keuze voor deze regio werd vooral ingegeven door de relatieve onderlinge nabijheid van de Gele Bergen, de porseleinstad Jingdezhen en het karstlandschap rond Guilin. Bewust gekozen om de heel drukke toeristische objecten als de Verboden Stad en de Grote Muur te vermijden.
Ben je vaker naar dit gebied geweest? Nee, dit was een eerste bezoek aan China. Ik denk dat we het land nog wel eens zullen bezoeken, maar vermoedelijk zullen we dan een ander gebied kiezen om iets meer van de enorme variatie in landschappen te ervaren.

Reisverslag van dag tot dag:

Vrijdag 22 oktober 2010: aankomst in Shanghai na een lange (10.5 uur) zit in-flight entertainment. Shanghai is in alle opzichten een wereldstad en een nachtmerrie voor natuurfotografen, tenzij je het als een uitdaging ziet om tussen het overweldigende beton iets van natuur te ontdekken. Een dag Shanghai leverde uiteindelijk 3 soorten vogels (Stadsduif, Ringmus en IJsvogel) en twee dagvlinders op. Voor liefhebbers van straatfotografie en architectuur is het genieten. Aan weerszijden van de Huangpu-rivier heb je enerzijds de futuristische wolkenkrabbers van het Pudong financial district en aan de overkant de 'Bund'; een bonte verzameling kantoorgebouwen in een mengeling van stijlen van de periode van 1880 tot 1940.


Canon 5DII met 70-200/4 @ 168mm F5.6 1/640s Ringmussen op de 'Bund'

Zaterdag 23 oktober 2010: Bezoek aan het "stadje" (nog altijd meer dan 2 miljoen inwoners) Suzhou, één van de oudste steden in de delta van de Jangtsekiang en eeuwenlang groter dan Shanghai. Helaas stromende regen agv een staartje van Typhoon Meggie terwijl we toch hadden gedacht na het stormseizoen te reizen. Hier al heel wat meer natuur met o.a. Kwak en Kleine Zilverreiger langs de kanalen van dit 'Venetië van China' en in de parkjes Kuifmynah en Pareltortel. Onze meeste aandacht ging echter naar de klassieke tuinen (Unesco werelderfgoed) zoals de "Tuin van de nederige beheerder" en naar het zijdemuseum gevestigd in een nog werkende 19e eeuwse zijdefabriek.


Canon 5DII met 17-40/4 @ 38mm iso 1600 F4 1/13s Vlinder van de Zijderups; Bombix mori

Zondag 24 oktober 2010: Laatste dag in Shanghai met vooral een bezoek aan het Shanghai Museum waar een absolute topcollectie Chinese keramiek, bronzen en schilderijen te bewonderen is. Voor de broodnodige frisse lucht ook nog een bezoek gebracht aan de Yu Garden, één van de mooiste en best bewaarde Ming (1e aanleg 1559) tuinen in de regio. Een dergelijke tuin is voor een groot deel een weergave van een geïdealiseerde natuur met daarin veel elementen die een belangrijke symbolische rol spelen in de Chinese levensovertuiging.


Canon 5DII met 17-40/4 @29mm iso 800 F5.6 1/100s

Maandag 25 oktober 2010: Na een comfortabele nachttrein van zo'n 14 uur transfer per busje door bloeiende Chrysanten-plantages en thee-terrassen naar Huangshan, de Gele Bergen. Dit gebied stond op ons programma omdat ik het jaar daarvoor van 1 van mijn kinderen voor Sinterklaas het boek Celestial Realm; The Yellow Mountains of China had gekregen met daarin prachtige zwart-wit foto's van dit gebied door Wang Wusheng. Huangshan is voor veel Chinezen een heilige berg en het beklimmen ervan wordt dan ook als een soort pelgrimage beschouwd. Wij kozen de 'makkelijke' weg naar boven en gebruikten één van de 5 kabelbanen. Daarna heb je nog zeker een uur stevig klimmen te gaan voor je het 'Cloud Dispersing Pavilion' bereikt, een ideale uitvalsbasis hoog in het gebergte.


Canon 5DII met 300/4 + 1.4 TC iso 800 F5.6 1/40s vanaf 1-pootstatief Roodsnavelkitta; Urocissa erythrorhyncha


Dinsdag 26 oktober 2010: Huangshan is een schitterend gebied met ongekende mogelijkheden voor met name landschapsfotografie. Het is ook één van de meest populaire toeristische bestemmingen (> 15 miljoen bezoekers in 2007), maar wanneer je de beide nationale 'feestdagen' begin mei en begin oktober mijdt valt het goed te doen. De meeste toeristen lopen slechts een beperkte afstand rond hun hotel of in het geval van dagjesmensen rond het aankomstpunt van de kabelbaan. Wij kozen voor een wandeling van ongeveer 10 kilometer door de zgn. 'Western Canyon', een deel van het gebied wat pas sinds 2005 voor toeristen ontsloten is. Door de hele Huangshan ligt een uitgebreid netwerk van voetpaden die vaak kunstig langs loodrechte rotswanden zijn aangelegd of in de rotsen zijn uitgehouwen. De oudste van deze stenen trappen schijnen meer dan 1500 jaar oud te zijn.
Dit was de enige dag dat ik echt spijt had dat ik geen driepoot bij me had; de weersomstandigheden waren prachtig (veel wolken en mist op wisselende hoogtes), maar er was niet veel licht. Een aantal opnames met de 70-200/4 misten daardoor bij kritische beschouwing thuis toch de vereiste scherpte. Uiteraard had een IS-versie ook al veel gescheeld. Door de gekozen tijd van het jaar konden we genieten van een combinatie van sneeuw/ijs/rijp en herfstkleuren wat samen met het bijzondere landschap dit gebied letterlijk en figuurlijk tot één van de hoogtepunten van de reis maakte.


Canon 5DII met 17-40/4 @ 32mm iso 400 F5.6 1/80s +1/3EV

Woensdag 27 oktober 2010: 's Morgens vroeg (04:30 uur) opgestaan om al voor zonsopkomst op de bergtop te staan, samen met minstens 60 erg luidruchtige Chinezen Wink Een bijzondere ervaring en hoewel de zonsopkomst enigszins werd afgeschermd door de wolken was het een memorabel moment wat dan ook met luid applaus en gejuich door onze medetoeschouwers werd begroet. Het leverde ook nog een serie fijne beelden op van de eerste zonnestralen op het wolkendek rond de bergtoppen. Diezelfde wolken bleken echter ook in de tussentijd aangevroren te zijn op de stenen trappen naar de top zodat de terugweg naar het ontbijt een hoop geschuifel en Chinese behulpzaamheid en hoffelijkheid opleverde.
Na het ontbijt (gelukkig weer een uitgebreide Chinese maaltijd itt het onverteerbare 'European Breakfast' wat we de dag ervoor hadden laten staan) via een prachtige andere route o.a. langs de 'North Sea' en de 'Now I believe it peak' teruggelopen naar het eindstation van de kabelbaan.
In de middag twee traditionele dorpjes bezocht: Hongcun en Xidi. Het eerste is vooral beroemd geworden door de opnames van de met 4 oscars bekroonde film 'Crouching Tiger Hidden Dragon', maar beide dorpjes zijn bovenal fraaie monumenten waar je een goede indruk kunt krijgen van cultuur en architectuur uit de Ming en Qing dynastieën. 's Avonds doorgereisd per trein naar onze volgende bestemming Jingdezhen.


Canon 40D + 70-200/4 @200mm iso 400 F5.0 1/160s

Donderdag 28 en vrijdag 29 oktober: Opnieuw een 'porselein-intermezzo' in de stad Jingdezhen, waar al zeker 1700 jaar een florerende aardewerk-industrie te vinden is en wat ooit de enige plaats was waar zulk hoogwaardig porselein werd gefabriceerd dat er uitsluitend voor het keizerlijke hof werd gewerkt. Jingdezhen is een relatief kleine en groene stad en omdat je tov Shanghai alweer wat zuidelijker en tov Huangshan zo'n 1500 meter lager zit was het er een stuk warmer. Dat was ook direct te merken bijvoorbeeld aan de aantallen (nacht-)vlinders en libellen. Vanaf hier een lange treinreis van ongeveer 18 uur grotendeels 's nachts naar Guilin.


Canon G11 @ 6.1mm iso 200 F3.5 1/80s. Lasiocampidae indet.

Zaterdag 30 oktober 2010: Door onze laatste gids (tevens fotograaf) opgehaald vanaf het station in Guilin en direct meegenomen naar de beroemde Longji 'Drakenrug-terrassen' van Ping'An. Door de hoge ligging van deze terrassen is eind oktober net de enige rijstoogst van het seizoen van het veld gehaald. Hierdoor is dit fotografisch niet de mooiste tijd van het jaar want dan heb je liever de goudgele rijstvelden zoals we die in lager gelegen gebieden nog wel zagen (waar twee oogsten per jaar mogelijk zijn) of nog beter het moment vlak voor het uitzaaien van de rijst in het vroege voorjaar wanneer alle terrassen als spiegels gevuld zijn met water. De lucht is dan ook minder warm en vochtig (inmiddels zitten we ruimschoots in de subtropen) waardoor de vergezichten mooier en helderder zijn. Ondanks deze 'foute' timing was het er goed fotograferen; de terrassen zijn hoe dan ook indrukwekkende staaltjes 'landschapsarchitectuur' en de Zhuang en Yao minderheden hebben weer hun heel eigen cultuur en architectuur.


Canon 5DII met 17-40/4 @ 29mm iso 200 F5.6 1/640s. -1/3EV

Zondag 31 oktober: De hele dag een prachtige wandeling gemaakt langs de 'Drakenrivier' vanuit het Mountain Retreat hotel in Yangshuo, qua ligging één van de mooiste accomodaties in een onwerkelijk landschap. Bovendien een bijzonder fraaie en milieuvriendelijke overnachtingsplek. Het Karstgebergte rond Guilin is terecht beroemd vanwege de opvallend gevormde loodrechte bergen die tot wel 200 meter hoog vanuit het rivierdal omhoog rijzen. Niet voor niets staat het ook afgebeeld op het veelgebruikte bankbiljet van 20 yuan.
De meeste Chinese toeristen geven er de voorkeur aan om zich op een bamboevlotje de rivier af te laten varen zodat het op de oevers en in de rustige boerengehuchtjes daar opvallend rustig is. Kleinschalige landbouw van o.a Pomelo en Maanzaad wordt afgewisseld met rijstveldjes, grazige hoekjes voor een waterbuffel en zo nu en dan een eendenvijver. Niet verwonderlijk dat er heel wat prachtige vlinders en libellen rondvlogen. Weersomstandigheden waren daar ook wel naar want inmiddels liep de temperatuur richting de 30 graden.


Canon 5DII met 17-40/4 @ 25mm iso 200 F8.0 1/320s.

Maandag 1 november 2010: Na een laatste nacht in een eenvoudig Chinees familie-pension nog het grootste deel van de dag door kunnen brengen in het Karstgebergte en langs de Li-rivier en de Yulong rivier. Nog even een dag genieten van de vlinders en de aangename warmte op een novemberdag voor we 's avonds terugvlogen (via Hong Kong) naar de kou en de sneeuw in Helsinki en wat later ook weer in Nederland. Dertien dagen is natuurlijk veel te kort om zelfs maar een klein deel van China te zien, maar van de andere kant is een dergelijk intensief programma in een land als China erg vermoeiend. Bij een volgend bezoek zullen we ons waarschijnlijk meer beperken in het aantal te bezoeken gebieden, maar bij een eerste kennismaking wil je natuurlijk toch een zo breed mogelijke indruk krijgen. Fotografisch is er heel veel te doen zeker wanneer je je niet beperkt tot alleen maar natuurfotografie. In dit deel van China zagen we relatief weinig vogels en andere grotere wilde dieren, maar de enorme variatie in landschappen, bloemen, insecten en mensen compenseerden dit ruimschoots. Een wat ruimere selectie van de uiteindelijk foto-oogst staat hier.


Canon 40D met 300/4 + 1.4TC iso 200 F5.6 1/800s. -2/3EV Hebomoia glaucippe, Great Orange Tip, spanwijdte bijna 10 cm!
Originele auteur: Jaap Schelvis
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Reisverslagen

 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum