Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Reisverslagen


Onbekend Kirgizië

 
Post new topic   Reply to topic
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Jaap Schelvis


Gender: Male
Age: 60
Joined: 05 Sep 2005
Posts: 9574
Location: Leeuwarden
Offline

View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
PostPosted: Mon 14 Feb 2011, 21:16    Post subject: Onbekend Kirgizië
Gebied: Kirgizië, een ruime rondreis om Ysykköl en over de hoge pas naar Sonköl.

Datum: 05/06/09 t/m 18/06/09

Type reis: Groeps-vogelreis georganiseerd door Meander Reizen.

Vervoer: Heen- en terugvlucht met Aeroflot via Moskou, lokaal vervoer met busje met de wat zwijgzame, maar zeer bekwame chauffeur Marat.

Overnachtingen: Diverse guesthouses (Community Based Tourism) en drie verschillende Yurt-kampen.

Weersomstandigheden: Wisselend, een enkele bewolkte dag, maar over het algemeen zonnig en warm. Hoger in de bergen 's nachts af en toe dicht bij het vriespunt.

Gebruikte gids: Meerim Kozhoshova, werkzaam voor de lokale agent van Meander Ecotour gerund door de zussen Elmira en Samira, deed haar werk uitstekend, sprak vlot Engels en was zeer prettig gezelschap.

Houding plaatselijke bevolking tov fotografen: Ik ben nog nergens geweest waar mensen zich zo graag lieten fotograferen. Soms kwamen ze van 100-en meters ver een berg aflopen om te poseren. Dat deden ze niet voor het geld, na het nemen van de foto's keken ze trots op het display van de camera, zeiden iets vriendelijks maar onverstaanbaars en klommen weer terug naar hun yaks of geiten. In sommige Nationale Parken schijnt wel eens geld gevraagd te worden voor 'professionele fotografie', maar dat is mij niet overkomen Wink

Gebruikte apparatuur: Canon Ixus 80 IS en 40D met 10-22/F3.5-4.5, 60/F2.8 macro, 17-40/F4 en 300/F4 (+1.4TC) met Manfrotto 680B éénpootstatief.

Doelsoorten: Deze reis wordt aangeboden als een vogelreis, maar omdat twee van de 5 deelnemers professionele botanici waren was er zeker ook aandacht voor de bijzondere (berg-)flora. Zelf was ik de reisleider op deze reis en ik probeer altijd om zoveel mogelijk diversiteit aan bod te laten komen. Toch had iedereen wel de min of meer stille wens om de Ibissnavel (Ibidorhyncha struthersii) te zien, een prachtige zeldzame steltloper die alleen te vinden is bij hoge bergstromen.

Beschrijving van het gebied: De helft van Kirgizië ligt hoger dan 3000 meter en overal zijn de besneeuwde toppen van het hemelse gebergte Tienshan nadrukkelijk aanwezig. Op deze reis trokken we rond het meer Ysykköl (ook wel Yssik Kul) wat op 1600 meter boven zeeniveau ligt en naar Sonköl op meer dan 3000 meter hoogte. De landschappen varieerden van weelderig groene valleien en grazige weides tot (half-)woestijnen en woeste bergpieken.

Ben je vaker naar dit gebied geweest? Nee, dit was mijn eerste bezoek aan het land, maar doordat ik ruime ervaring had met reizen in andere Aziatische landen als Turkije en Iran was het geen probleem om als reisleider op te treden.


Reisverslag van dag tot dag:

Zaterdag 6 juni 2009: 's Morgens in alle vroegte aankomst in de hoofdstad Bishkek na een nachtvlucht vanuit Moskou. Op het vliegveld wat geld gepind en het verplichte toeristenvisum á €60,- in ons paspoort laten plakken. Opgehaald door onze gids en chauffeur en vervolgens opgefrist en ontbeten in het pension van ecotour. Trappelend van ongeduld meteen door naar een complex van visvijvers aan de rand van de opvallend groene stad. Dit leverde al direct meer dan 50 vogelsoorten op waaronder aansprekende soorten als Indische Karekiet (Acrocephalus stentoreus), Woudaap (Ixobrychus minutus), Witoogeend (Aythya nyroca), Shikra (Accipiter badius) en Bruinkopgors (Emberia brunoceps) naast een fors aantal libellen en juffers die maar voor een deel herkenbaar waren als soorten die we ook in (West) Europa kennen. Ook zagen we deze dag al direct een leuke zoogdiersoort, de Yellow Ground Squirrel (Spermophilus fulvus). De gebroken 'nachtrust' begon ons op te breken en we gingen terug naar ons pension waar we op het terras genoten van ons eerste Kirgizische biertje (geschonken uit een anderhalf liter plastic fles) terwijl boven ons hoofd de Alpengierzwaluwen (Tachymarptis melba) hun rondjes draaiden.


Canon 40D met 300/4+1.4 F7.1 1/1250s Acht van de vele tientallen Roze Spreeuwen (Sturnus roseus) bij de visvijvers van Bishkek

Zondag 7 juni 2009: Het Nationaal Park Ala Archa ligt zo'n 40 Km ten zuiden van Bishkek en is in minder dan een uur te bereiken. Naar het einde van de rit wordt de weg wat smaller en dan is het zo nu en dan spannend om te zien of de tegenliggers rechts of links van de weg rijden. Om de een of andere reden hebben veel auto's in Kirgizië het stuur rechts (goedkopere import van Chinese auto's voor de Japanse markt?) en veel bestuurders kiezen dan ook de 'logische' kant van de weg. Niet alles in Kirgizië staat zo vast als dat wij het gewend zijn, zo vind je er ook nog Arabisch, Cyrillisch en Westers schrift door elkaar.
Ala Archa bestaat uit een diepe vallei omgeven door hoge bergen met gletschers waaruit tientallen beekjes stromen die samen de gelijknamige rivier voeden. De eerste echte bergsoorten dienen zich aan met mooie waarnemingen van Aziatische Waterspreeuw (Cinclus pallasii), Zwartkeelheggenmus (Prunella atrogularis), Blauwkoproodstaart (Phoenicurus caeruleocephalus) en Bergroodmus (Carpodacus puniceus). Wat hogerop zien we de nauw aan de Alpenmarmot verwante Marmota baibacina en een schattige Fluithaas, de Turkestan Red Pika (Ochotona rutila). Al weer bijna op de terugweg naar ons busje krijgen we nog een vliegshow voorgeschoteld van 5 Lammergieren (Gypaetus barbatus) en minstens twee keer zoveel Vale Gieren (Gyps fulvus) en Sneeuwgieren (Gyps himalayensis) die hier naast elkaar voorkomen.
Net buiten het park maken we nog een stop op verzoek van de botanici bij een aantal prachtig bloeiende gele rozenstruiken en dit levert ons naast onze eerste Witkruin Buidelmees (Remiz coronatus) nog een aantal fraaie vlinders op zoals Coenonympha sunbecca en Metaporia leucodice.


Canon 40D met 17-40/4 @ 17mm F9.0 1/125s Uitkijkend over de Ala Archa vallei

Maandag 8 juni 2009: Op deze dag verplaatsen we ons van Bishkek naar het dorpje Kemin bij het gelijknamige Nationaal Park. Onderweg maken we aantal korte wandelingen onder andere langs de Čüj rivier waar we onder andere Barbarijse Valk (Falco pelegrinoides), Vorkstaartplevier (Glareola pratincola) en Citroenkwikstaart (Motacilla citreola) zien. Van deze laatste soort zagen we daar ook de ondersoort M.c.calcarata met een compleet zwarte rug. Schitterende beestjes, volgens sommigen zelfs een aparte soort. Verder onderweg nog waarnemingen van Zwarte Ooievaar (Ciconia nigra), Blauwe Rotslijster (Monticola solitarius) en Grote Rotsklever (Sitta tephronota) om alleen de krenten in de pap te noemen Wink Bij Kemin nog voldoende tijd voor een wandelingetje langs de rivier en wanneer we 's avonds nog even een blokje omgaan roept de Dwergooruil (Otus scops) wanneer we terugkomen bij ons pension.


Canon 40D met 300/4 F6.3 1/80s +1/3EV Traditionele vilten hoofddeksels zijn zeer populair.

Dinsdag 9 juni 2009: Een hele dag op twee verschillende plaatsen gewandeld in Kemin Nationaal Park, eerst lopend vanuit het dorpje omhoog de bergen in. Opvallend veel bloemen waaronder wilde Pioenrozen en vlinders zoals de mooie Erebia turanica. Witkopgorzen (Emberiza leucocephalos), prachtig witte Azuurmezen (Cyanistes cyanus) en Steenarenden (Aquila chrysaetos) zorgen dat we ons geen moment hoeven te vervelen. Na de lunch (picknick aan het riviertje) wat verder het park in met de bus om een rondje te lopen om Jashyl Köl, het 'Groene Meer'. Hier zagen we onder andere Roodvoorhoofdkanarie (Serinus pusillus), Sakervalk (Falco cherrug) en Weidegors (Emberiza cioides).


Canon 40D met 17-40/4 @ 40mm F8.0 1/640s - 1/3EV Vierstreepslang (Elaphe quatuorlineata) zonnend aan de oevers van Jashyl Köl.

Woensdag 10 juni 2009: Op deze dag maken we de grootste verplaatsing want we rijden van Kemin naar Karakol wat aan het andere eind ligt van het meer Yssykköl. Yssykköl is meer dan 180 km lang, op zijn breedst 60 km en is daarmee na Titicaca het op één na grootste bergmeer ter wereld. Doordat er ook warme bronnen in het meer te vinden zijn (Yssyk-köl = letterlijk 'warm meer') bevriest het nooit ondanks het landklimaat en de grote hoogte van meer dan 1600 meter boven zeeniveau. Mede hierdoor is het meer van groot belang voor doortrekkende en overwinterende vogels, maar ook in de zomer zagen wij er heel wat interessante soorten zoals 'echt wilde' Bosfazanten (Phasianus colchicus), Sperwergrasmus (Sylvia nisoria), Turkestan Klauwier (Lanius phoenicuroides) en Oosterse Tortel (Streptopelia orientalis).
Deze keer werden we tijdens de pick-nick gezelschap gehouden door Tien Shan Ground Squirrels (Spermophilus relictus) die steeds nieuwsgierig hun koppies boven het maaiveld uitstaken.
Aangekomen in Karakol bleek helaas het terrein rond de beroemde houten moskee afgezet, maar een wandelingetje in het stadspark leverde nog een Ransuil (Asio otus) en een Eekhoorntje (Sciurus vulgaris) op. Karakol is de hoofdstad van de Oblast (provincie) Ysykköl. Deze provincie is ongeveer zo groot als Nederland en is sinds 1998 in zijn geheel een UNESCO Biosfeer Reservaat.


Canon 40D met 300/4 F6.3 1/400s + 1/3EV Azuurmees (Cyanistes cyanus) in een Duindoorn-achtige struik.

Donderdag 11 juni 2009: Nadat onze botanici ons hebben gewezen op het in Nederland uiterst zeldzame verschijnsel van bloeiende vrouwelijke Italiaanse Populieren (Populus nigra var. italica) Wink gaan we op weg naar het Nationaal Park van Jeti Ögus (letterlijk 'zeven stieren'). Dit fraaie groene Alpenachtige dal wordt omgeven door rode rotsformaties waaronder 7 grote afgeronde bergtoppen die met een beetje (veel) fantasie wel wat lijken op 7 stierenkoppen. Het vogelleven is bijzonder afwisselend hier en we genieten van onder andere Tien Shan-Matkop (Poecile songarus), Blauwkoproodstaart (Phoenicurus caeruleocephalus), Humes Bladkoning (Phylloscopus humei) en Isabeltapuit (Oenanthe isabellina).
Aan het einde van de middag reizen we af naar onze volgende overnachtingsplek, het Yurt kamp Ak-Sai aan de oevers van Yssykköl. Vlak voor we de kilometers lange kloof inrijden die uitkomt bij het kamp maken we nog een stop en kunnen we nog Strandleeuwerik (Eremophila alpestris), Picatatapuit (Oenanthe picata) en Mongoolse Woestijnvink (Eremopsaltria mongolica) bijschrijven voor de daglijst. De uitgestrekte woestijnachtige oevervlaktes van Yssykköl blijken ook het favoriete biotoop van de Tolai Haas (Lepus tolai) te zijn.


Canon 40D met 10-22/3.5-4.5 @ 10mm F7.1 1/125s Cynomorium songaricum een algemene en opvallende parasitaire plant met een uitgebreide en lange historie van traditioneel gebruik als medicijn en afrodisiacum.

Vrijdag 12 juni 2009: Langs de oevers van Yssykköl met foeragerende Middelste Zaagbekken (Mergus serrator) en Lachsterns (Gelochelidon nilotica) rijden we een aantal kilometer naar een klein zoutmeertje. We wandelen rond het meertje en zien onder andere Steltkluut (Himantopus himantopus) en Casarca (Tadorna ferruginea) welke natuurlijk geen enkel determinatie-probleem opleveren. Dat wordt wel anders wanneer we vanuit een dicht struikgewas een opvallende snelle en gevarieerde zang horen. Na het nodige speurwerk en het omsingelen van het bosje krijgen we af en toe een glimp te zien van de zanger. Al snel zijn we het er over eens dat we met een kleine spotvogel te maken hebben, maar de verschillende waarnemers die de vogel vanuit andere hoeken bekeken kwamen tot verschillende conclusies. Volgens de één betrof het de Kleine Spotvogel (Iduna caligata), terwijl anderen het hielden op de daarvan afgesplitste Syke-spotvogel (Iduna rama). Gelukkig lukte het me om met de Ixus 80IS wat geluidsopnames te maken zodat we eenmaal thuis tot onze vreugde en verrassing konden vaststellen dat beide soorten aanwezig moeten zijn geweest, wat dan ook meteen de verklaring gaf voor de waargenomen verschillen in het verenkleed door de verschillende waarnemers. Een middagwandelingetje na de thee vanuit ons kamp leverde nog een Monniksgier (Aegypius monachus) en een aantal Aziatische Steenpatrijzen (Alectoris chukar) op.


Canon 40D met 10-22/3.5-4.5 @ 10mm F7.1 1/30s -1/3EV Ontbijttafel met Marat en Meerim, onze chauffeur en gids met dampende koppen thee waarvan we er per dag voor mijn gevoel tientallen kregen aangeboden.

Zaterdag 13 juni 2009: Na een ochtendduik in het warme meer door een deel van de groep vertrekken we weer in de richting van de bergen. Ons doel is het Yurt kamp van Temir Kanat wat letterlijk 'IJzeren vleugel' betekent. Deze naam is ontleend aan de traditionele Kirgizische jachttechniek met afgerichte Steenarenden. Zoals bij ons valkeniers jonge valken trainen zo worden in Kirgizië Steenarenden opgeleid. Zodra een jonge vogel een zekere kracht en vaardigheid heeft wordt dat aangeduid met 'Temir Kanat'. Overigens zagen wij hier geen enkele arend, niet wild en niet als jachtvogel.
Onderweg nog een stop bij een moerasje en dan de laatste klim naar het kamp. Onze chauffeur durft het niet aan om met een volle bus de berg op te rijden dus we lopen de laatste 2 kilometer waarbij een enkeling zich graag liet dragen door het paard van de kampbaas die ons al was komen oppikken. Vanuit het kamp wat op ongeveer 2400 meter hoogte ligt hebben we een fantastisch uitzicht tot aan de besneeuwde toppen die de grens vormen met Kazachstan achter het meer wat hier zo'n 50 km (!) breed is.


Canon 40D met 17-40/4 @ 17mm F11 1/200s Ons Yurt kamp van Temir Kanat van waaruit we de achterliggende bergen introkken.

Zondag 14 juni 2009: Het plan is om vandaag vanuit ons kamp hoger de bergen in te trekken, maar we zijn nog niet zeker hoe we het gaan doen. Er zijn voldoende paarden beschikbaar, maar de animo om met een statief op een paard te klimmen is vrij klein. Ook heeft de baas van het kamp zijn twijfels over onze rijvaardigheid dus we mogen eerst even wat proefrondjes maken met de paardjes. De helft van de groep zakt hopeloos voor dit rij-examen en we besluiten om lopend te gaan vogelen en alleen twee paarden mee te nemen om het drinkwater en de uitgebreide pick-nick lunch te dragen.
Hoewel we maar zo'n 400 meter hoogteverschil overbruggen is het toch best een pittige wandeling. Gelukkig hebben we regelmatig een excuus om even te stoppen wanneer er leuke bergvogels te zien zijn. De Sneeuwvinken (Montifringilla nivalis) en Waterpiepers (Anthus spinoletta) zijn nog bekende kost, maar zodra we iets hoger komen wordt het allemaal wat exotischer met soorten als Hodgsons Bergvink (Leucosticte nemoricola) en Brandts Bergvink (Leucosticte brandti). Op het hoogste punt van de wandeling wachten ons nog twee oranje verrassingen; een paartje Casarca's met een nest in een rotsspleet op zo'n 3000 meter hoogte en een Kleine Parelmoervlinder (Issoria lathonia) die ik op deze hoogte ook niet meer had verwacht.


Canon 40D met 17-40/4 @ 40mm F7.1 1/640s Uitzicht vanuit Yurt kamp Temir Kanat met in de verte de besneeuwde toppen die de grens met Kazachstan vormen.

Maandag 15 juni 2009: Vandaag is het een spannende dag want we gaan naar Tuura Suu, de plek waar het jaar daarvoor tijdens deze reis de Ibissnavel is waargenomen. De groep begint duidelijk al wat nerveus te worden en dat wordt natuurlijk alleen maar erger wanneer ik beloof op taart te trakteren wanneer we het beest te zien zouden krijgen Wink. De Hoppen (Upupa epops) en het Steenuiltje (Athene noctua) onderweg zijn leuk, maar voor onze 'doelsoort' moeten we toch echt tot de volgende overnachtingsplek rijden. Gelukkig heeft de baas van het kamp (het plaatselijke schoolhoofd) direct zin om ons mee te nemen naar 'zijn' vogels. Hij houdt het wel en wee van de broedvogels in de vallei namelijk al jaren nauwlettend in het oog en levert op die manier een waardevolle bijdrage aan de bescherming van dit icoon van de Kirgizische avifauna. Tijdens onze zoektocht langs de brede vlechtende rivier begint het ook nog zachtjes te regenen, maar dat kan de pret niet drukken want na een uurtje vinden we dan toch echt twee Ibissnavels. De vogels vertonen duidelijk territoriaal gedrag dus we houden een gepaste afstand en genieten door de telescopen.


Canon IXUS 80 IS @ 18.6mm F4.9 1/160s Ibissnavel (Ibidorhyncha struthersii) Zonder adapter los uit de hand tegen een telescoop gehouden en afgedrukt.

Iedereen is natuurlijk erg blij met deze waarneming en met het vooruitzicht van taart. In Turaa Suu zelf verkoopt de dorpswinkel voornamelijk chocola en wodka, maar de volgende dag lukt het me om in een wat grotere plaats voor minder dan €2,- een grote slagroomtaart te kopen in de vorm van een vlinder versierd met een paarse roos. Na een kort bezoek aan het door Meander reizen ondersteunde project "Bomen voor Kirgizië" heeft het schoolhoofd nog een verrassing voor ons in petto. Terug in het kamp krijgen we voor het eten een voorstelling door een handvol van zijn kleinkinderen. Uiteraard moeten we deze attentie beantwoorden en even later klinkt het Wilhelmus, een vaag Utrechts studentenprotestlied en de Zuiderzeeballade, want dat was toch wel het meest typisch Nederlandse lied wat me te binnen schoot. (Hiervan zijn gelukkig geen opnames gemaakt.)

Dinsdag 16 juni 2009: De volgende ochtend blijkt het eenvoudige douche-gebouwtje van het kamp al bezet te zijn en wel door een broedende Rode Rotslijster (Monticola saxatilis). Uitgezwaaid door het schoolhoofd en uitgefloten door een Steenortolaan (Emberiza buchanani) verlaten we Tura Suu op weg naar onze laatste bestemming, het hoge verborgen bergmeer Sonköl. Onderweg nog een aangename verrassing; vanuit de rijdende bus zien we twee 'zandhoenders' vliegen. Gelukkig weet de reisleider de vogels terug te vinden en even later hebben we een paartje Steppehoen (Syrrhaptes paradoxus) in beeld. Door het nomadische gedrag een soort die je niet zomaar voorspelbaar ergens tegenkomt en voor de hele groep dan ook meer dan alleen maar de 150e soort van de reis!
Onze tocht gaat verder en langzaam beginnen we te stijgen. Om Sonköl te bereiken moet je over een hoge bergpas die pas een paar dagen daarvoor zo ver was vrijgemaakt van sneeuw dat we er met ons busje over kunnen. Het gaat zeker niet snel, maar dat is geen enkel probleem. Het landschap is adembenemend, de herders met hun kuddes schapen en Yaks zorgen voor heel wat levendigheid en uiteraard zijn er ook hier weer (berg-)vogels en prachtige bloemen die onder de wegsmeltende sneeuw vandaan komen.
Zowel Alpenheggemus (Prunella collaris) als Himalajaheggenmus (Prunella himalayana) laten zich zien , maar de show wordt ruimschoots gestolen door een schitterend mannetje Witkruinroodstaart (Phoenicurus erythrogaster).


Canon 40D met 17-40/4 @ 38mm F8.0 1/400s Trollius lilacinus bloeit pas wanneer de sneeuw op meer dan 3000 meter hoogte wegsmelt.

Woensdag 17 juni 2009: We overnachten in het Yurt kamp en de volgende ochtend speuren we het meer en de omgeving af. De Jufferkraanvogels (Anthropoides virgo) die hier broeden krijgen we niet te zien, maar het meer levert wel een flink aantal soorten eenden op. Pas thuis las ik in de handboeken dat de hoogte waarop we daar een broedende Grutto (Limosa limosa) aantroffen daadwerkelijk het hoogste is dat deze soort broedt. Een andere leuke steltloper was de Terekruiter (Xenus cinereus) en een prachtige Vos (Vulpes vulpes) met twee jongen zorgde voor een waardig afscheid van deze bijzondere plek met een wel haast arctisch landschap. Volgens het programma zouden we hier twee nachten doorbrengen en dan in één keer terugrijden naar Bishkek, maar met name de vogelaars voelden meer voor een rustige terugreis met een aantal stops op de pas en dan een keer overnachten in de buurt van een lager gelegen moerasgebied. Dit bleek ter plekke nog veranderd te kunnen worden (hulde aan de flexibele organisatie van ecotour) en die avond sliepen we in een gerieflijk pension in het plaatsje Kockor.


Canon 40D met EFs 60/2.8 met polarisatiefilter F8.0 1/320s +2/3EV Uitzicht vanaf onze hoogste overnachtingsplek over het verborgen meer Sonköl.

Donderdag 18 juni 2009: Onze laatste dag in Kirgizië reizen we via een aantal leuke vogelgebiedjes terug naar Bishkek. Bij het binnenrijden van de stad merkt één van de deelnemers vanuit de bus nog een klauwier op en een paar honderd meter verder realiseerde hij zich dat de 'jizz' helemaal niet overeenkwam met de Grauwe Klauwieren (Lanius collurio) en Turkestan Klauwieren (Lanius phoenicuroides) die we vrijwel iedere dag gezien hadden. Gelukkig vond onze chauffeur het geen probleem om dwars door de drukke stroom auto's die de stad verlieten rechtsomkeert te maken en even later is iedereen blij dat we toch nog de Langstaartklauwier (Lanius schach) aan ons lijstje kunnen toevoegen. Dat blijkt nog niet de laatste soort te zijn want er is nog wat tijd voor een wandeling door de enigszins vervallen botanische tuinen waar een groepje Roodstuitzwaluwen (Hirundo daurica) als laatste 165e vogelsoort kan worden genoteerd.
We besluiten de dag en daarmee ook de reis met achtereenvolgens een smakelijke maaltijd in het pension van ecotour en een stevige borrel met collega-reisleider Sander (de zwager van Digidaan) die toevallig die dag ook met zijn Koning Aap - Zijderoute - groep in Bishkek was.


Canon 40D met 17-40/4 @ 40mm F11 1/200s Ochtendstraatbeeld in Balykchy wat voor mij het verleden, heden en toekomst van Kirgizië samenvat: de oude man met zijn traditionele hoedje en krakkemikkige karretje, de trotse goed geklede vrouw op weg naar haar werk en het nieuwsgierige meisje wat zich verwondert over de buitenwereld. Op de achtergrond natuurlijk zoals altijd de besneeuwde toppen van het hemelse gebergte.

Kirgizië is bepaald geen platgelopen bekende vakantie-bestemming, maar heeft toeristen wel heel veel te bieden. Ik weet wel bijna zeker dat zelfs mensen die nauwelijks in vogels geïnteresseerd zijn van deze 'vogelreis' zouden hebben genoten. De schitterende landschappen, de vriendelijke mensen, de kennismaking met de nomaden-cultuur en de rijke flora en fauna maken het land tot een bestemming waar veel te genieten (en te fotograferen!) valt.


Originele auteur: Jaap Schelvis
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Reisverslagen

 
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum