Het magazine voor Natuurfotografen

Nederpix.nl Forum Index -> Richtlijnen voor Nederpix fotografen


Volgens welke criteria beoordelen de moderators de foto’s?

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
View previous topic :: View next topic  

Author
Message
Vincent Rijnbende
Moderator
Moderator


Gender: Male
Age: 40
Joined: 05 Nov 2007
Posts: 2255
Location: Geleen
Offline

View user's profile Send private message
PostPosted: Sun 12 Jan 2014, 15:07    Post subject: Volgens welke criteria beoordelen de moderators de foto’s?
Hoe beoordelen de moderatoren de foto’s?
Er wordt op 2 manieren naar de aangeboden foto’s gekeken:
- Beoordelings criteria: voldoet het beeld aan technische eisen en regelgeving?
- Totaalbeeld: ‘klopt’ het beeld en past het beeld op Nederpix?

Op basis hiervan geeft iedere moderator die de foto beoordeelt een advies voor of tegen plaatsing in een regulier album. Er zijn minimaal 2 moderatoren nodig voor plaatsing in een album, bij twijfel wordt er door 3 of meer moderatoren overlegd.
Bij afkeur wordt een foto in het tijdelijk album geplaatst met daarbij een toelichting waarom.
Soms wordt een foto voor extra toelichting eerst in het communicatiealbum geplaatst waar alleen de fotograaf en de moderatoren deze kunnen zien en na verdere toelichting kan deze terecht komen in een regulier album, het tijdelijke album of blijven staan in het communicatiealbum.

Iedere foto wordt afzonderlijk beoordeeld, er wordt niet vergeleken met andere foto's.


Beoordelings criteria:
1. Natuur, wet- en regelgeving
1.1 Nederpix is een site voor natuurfoto’s.
- Natuur moet het hoofdonderwerp zijn van de foto. Zeker bij landschapsfoto’s is het vaak lastig om in ons overvolle landje alle menselijke invloeden, of mensen, buiten de foto te houden, daar houden we rekening mee. Deze menselijke invloeden mogen echter niet te prominent aanwezig zijn, of het onderwerp van de foto zijn. Foto’s van een plant of een dier die in een stedelijke omgeving geplaatst zijn, zijn geen probleem, zolang de plant of het dier maar het onderwerp is.
- Foto’s dienen in de vrije natuur gemaakt te zijn. Foto’s van dieren uit een dierentuin of kinderboerderij etc. worden niet geplaatst. Een uitzondering hierop zijn grotere wildparken. Bij grote zoogdieren is het vermelden van de plaats van opname verplicht. Voor plantenfoto’s geldt dat deze niet geplaatst worden als het gaat om aangeplante/ingezaaide soorten uit bijvoorbeeld een achtertuin, perkje of aangelegd park, lees hier de criteria. Uiteraard mogen foto’s van dieren of insecten die uit zichzelf in deze tuinen terecht gekomen zijn, wel geplaatst worden.
- Foto’s dienen van wilde inheemse organismen gemaakt te zijn. Foto’s van gevangen, gekweekte of ontsnapte dieren worden in principe niet geplaatst, er zijn enkele uitzonderingen. In dit topic kun je lezen wanneer wij een soort wel of niet plaatsen op Nederpix. Foto’s van ingeburgerde dieren die nu zelfstandige populaties in Nederland hebben (zoals bv.: Wisent, Nerts, Beverrat, Muskusrat, Wasbeer, Wasbeerhond, Damhert, Moeflon, Tarpan en Soy Schaap) worden alleen geplaatst als ze in een natuurgebied gemaakt zijn en worden strenger beoordeeld op de kwaliteitseisen. Studiofotografie is niet de doelstelling van Nederpix maar studiofoto's en microscopiebeelden kunnen soms wel worden toegelaten, bv. een close-up van een dood gevonden insect, bij dit type foto's wordt kritischer bekeken of ze voldoen aan de criteria.

1.2. Wet en regelgeving en de gedragscode.
Soms kan uit de foto, de toelichting of het commentaar, blijken, of verondersteld worden, dat er sprake is van een al dan niet opzettelijke overtreding van wet- en regelgeving om de foto te kunnen maken of te presenteren. Vanzelfsprekend is dit niet toegestaan en mede daarom hebben we de gedragscode voor Nederpix fotografen opgesteld. Foto’s die hier niet aan voldoen of waar twijfel over bestaat kunnen door de moderatoren geweigerd of alsnog verwijderd worden. Deze foto’s worden in het Communicatiealbum geplaatst, in dit album is een foto alleen voor de betreffende gebruiker en de moderatoren zichtbaar.

1.3 Veiligheid en gezondheid van het gefotografeerde onderwerp.

In sommige gevallen is het in het belang van de soort dat de foto, of de specificaties daarbij, zoals plaatsaanduiding, niet aan een breed publiek bekend gemaakt wordt. Voor sommige kwetsbare soorten libellen, vlinders, amfibieen en reptielen mag nooit een nauwkeurige plaatsaanduiding gegeven worden, of mogen zelfs helemaal geen foto’s gemaakt in Nederland geplaatst worden. Moderatoren kunnen daarom de foto in het communicatiealbum plaatsen, of gevoelige informatie verwijderen. Voor sommige kwetsbare soorten (bijv sommige reptielen en vossen) geldt dat we een uitgebreide omschrijving willen van de opnameomstandigheden om zeker te zijn dat er geen verstoring heeft opgetreden.

1.4 Foto’s van dieren op lokmiddelen.

In de natuurfotografie is voeren/neerleggen van aas niet ongebruikelijk, dit is iets dat wij als Nederpix niet willen stimuleren, maar ook niet kunnen ontkennen.
Gebruik van lokvoer kan heel verantwoord gebeuren maar soms ook leiden tot onnatuurlijk gedrag en zelfs gevaarlijke situaties, denk hierbij bijvoorbeeld aan 'patatvossen'.
De verantwoording ligt bij de fotograaf om binnen wettelijke kaders en de gedragscode te blijven en hier op verstandige wijze mee omgaan. Foto's waar voer/lokmiddelen in beeld zijn, zullen strenger worden beoordeeld.


2. Technische aspecten van de foto
2.1 Opname techniek en bewerking
Er wordt bij iedere foto gekeken naar technische aspecten en of deze passen bij het beeld, daar waar de ene foto wordt afgekeurd op onscherpte kan dit bij een andere foto juist heel goed werken.
De volgende aspecten worden beoordeeld:
Scherpte: Onscherp, te veel verscherpt, scherpte op de juiste plaats, scherptediepte.
Belichting: Geheel te licht of te donker, dichtgelopen zwarte vlakken, uitgebeten witte/lichte vlakken, hinderlijke schaduwen of harde lichte plekken.
Kleuren: Natuurlijke kleuren passend bij de omstandigheden, kleurzweem over het beeld, te veel verzadigde kleuren, te fletse kleuren.
Ruis: Te veel ruis op de foto, te veel ruis verwijderd en verlies van detail.
Sensorvlekken: Sensorvlekken in de foto.
Kloonsporen: Opvallende/hinderlijke kloonsporen in de foto.
Contrast: Te veel of te weinig contrast.
Horizon: Scheefstand, holle of bolle horizon.
Toevoegingen op de foto: Kaders, randen, copyright-tekst, namen etc. zijn niet toegestaan.
Compressie: Te veel gecomprimeerd en kleine bestandsgrootte [kb], Hinderlijk veel compressie artefacten, bij detailrijke opnames wordt hier iets soepeler mee omgegaan.
Bewerking: Overdreven bewerkingen van bovenstaande technische criteria of overige bewerkingen zoals bv vignettering, of speciale effecten waardoor het beeld er onnatuurlijk uit ziet.

2.2 Creativiteit en vernieuwing
Wij geven op Nederpix graag ruimte aan creativiteit en vernieuwing; het ontwikkelen van nieuwe ideeën en of technieken. Juist bij dit soort foto’s is de kans dat er afgeweken wordt van de hierboven genoemde standaard technische criteria groot. Een goede omschrijving van de gebruikte technieken en hoe en waarom er van de normale criteria is afgeweken is dan vereist voor plaatsing. Enerzijds voor de beoordeling door de moderatoren, anderzijds ter informatie van de bezoekers die de foto gaan zien als deze geplaatst wordt.
- veel voorkomende soorten / 'uitmelken' van een serie
Van een aantal dieren en planten zijn er reeds een zeer groot aantal beelden aangeboden (voorbeeld: edelhert, icarusblauwtje, vliegenzwam). Wanneer van die veelvoorkomende soorten op de site door een gebruiker een beeld wordt aangeboden terwijl de persoon in kwestie reeds vele keren eerder een foto heeft getoond van die soort, zullen de moderators de foto mede beoordelen op de toegevoegde waarde van dat beeld. Een soortgelijke afweging zal plaats vinden wanneer van één fotosessie meerdere foto's van nagenoeg hetzelfde tafereel wordt getoond. Hoewel het prima foto's kunnen zijn van een heerlijke ontspannen natuurbeleving, draagt het produceren van steeds dezelfde beelden van dezelfde soorten niet bij aan creativiteit en vernieuwing.

2.3 Informatie bij de foto.
Bij het uploaden van een foto zijn er, afhankelijk van in welk album deze wordt aangeboden, verplichtingen voor het invullen van bepaalde informatie velden bij de foto. Wij zien graag alle informatie velden zo volledig en correct mogelijk ingevuld, ook als het niet verplicht is. Dit geeft belangrijke informatie voor de beoordeling door de moderatoren maar ook aan de mensen die de foto gaan zien als deze geplaatst wordt. Bij een gebrek aan informatie of bij vragen kan het zijn dat een foto in het Tijdelijk of Communicatie album geplaatst wordt.
We letten op:
Determinatie: Juiste namen bij de soort, we willen graag een database die zo correct en compleet mogelijk is. Er zijn zelfs editors achter de schermen die de naamgeving controleren en wijzigingen doorvoeren, om de database zo correct mogelijk te houden. Het kan dus zijn dat je bij je foto ineens een andere benaming ziet, of dat deze verplaatst is naar een ander album.
Plaats: Behalve een complete database geeft dit ook informatie aan moderatoren en gebruikers. Soms mag deze niet ingevuld worden, zie 1.3.
Opnameomstandigheden: Geeft informatie hoe de foto tot stand is gekomen, en ook of er bv. uit een schuilhut of tent gefotografeerd is.
Techniek: We zien graag de exif bij de foto, als deze er niet aan zit dan willen we hier graag informatie zien zoals gebruikte lens (mm’s), sluitertijd, diafragma, ISO waarde, etc. Ook kan je hier aangeven wat voor bewerkingen je hebt toegepast op de foto.


Totaalbeeld
Bij een beoordeling van het totaalbeeld wordt er gekeken naar: of het een sprekend beeld is, of het over kan brengen wat de fotograaf voor ogen had, of de compositie goed werkt, vanuit welk perspectief de fotograaf de foto heeft gemaakt, gevoel, sfeer, etc.
Ook wordt er gekeken of het beeld niet te schokkend, provocerend, of in strijd met ‘goede smaak‘ is, en of het geschikt is voor Nederpix.
Dit is een subjectieve beoordeling door het team van moderatoren of het beeld als geheel ‘klopt’.
Als een beeld echt heel goed/mooi/sterk is of als het een foto is van een heel zeldzame of moeilijk te fotograferen soort is, kan het zijn dat dit beeld ondanks bepaalde technische tekortkomingen toch geplaatst wordt.
Ieder aangeboden beeld, kan op beoordeling van het totaalbeeld in het tijdelijk album geplaatst worden ondanks dat er geen technische criteria voor afkeur zijn.
Als de beoordeling op het totaalbeeld zou leiden tot afkeur wordt dit altijd door meerdere moderatoren overlegd.


Hierboven hebben wij zo goed mogelijk proberen over te brengen wat de criteria zijn en hoe deze gehanteerd worden, er zullen altijd grijze gebieden zijn die niet, of niet volledig, afgedekt worden door de criteria.
In alle gevallen waarin de citeria niet voorzien of onduidelijk zijn, kunnen de moderatoren in het belang van Nederpix en haar gebruikers naar eigen inzicht een beslissing nemen over wat zij doen met een aangeboden foto.
Mocht u toch nog vragen hebben over de criteria of over uw foto, dan kunt u de moderatoren altijd een vraag stellen. Dit kan onder de foto of per persoonlijk bericht.

Als een aangeboden foto wordt afgekeurd en in het tijdelijk album belandt kan dit als teleurstelling ervaren worden door de fotograaf en kan dit ook enige emotie oproepen. Ook kan er bijval zijn van andere fotografen die het oneens kunnen zijn met de beslissing van de moderatoren. Er bestaat dan altijd de mogelijkheid om met een goede toelichting te komen waarom men vindt dat het beeld in een regulier album geplaatst zou moeten worden, de moderatoren zullen dan een nieuwe beoordeling doen. Wij verzoeken u wel om te allen tijde op een nette en respectvolle manier te reageren naar de moderatoren en medegebruikers, dit om de sfeer en het plezier dat wij allen hebben niet te verzieken.
Back to top
Reply with quote
 
Display posts from previous:   
   Nederpix.nl Forum Index -> Richtlijnen voor Nederpix fotografen

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Page 1 of 1


Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum