Posted: Mon 01 Aug 2016, 11:50 Post subject: Spatwaterdicht
Mijn camera, Canon 40D, is volgens Canon spatwaterdicht. Ik had al wel vaker, weliswaar in lichtere, regen gefotografeerd maar vanochtend was het even alsof de sluizen open gingen.
Ik wilde graag een Landkaartje, dat de regen met gesloten vleugels gelaten over zich heen liet komen, in de stromende regen fotograferen. Al snel begon mijn camera te protesteren en kwam met Error 99. Camera uit en weer aan zetten en/of de batterij er even uit halen zou de oplossing moeten zijn, helaas dus niet.
Ik vraag me af of spatwaterdicht ook opgaat voor fotograferen tijdens zo'n hoosbui of moet je dit onderhand gelijk schakelen met onderwater fotografie?
Iemand enige ervaring?
Gr.
@d _________________ Canon 50D, Canon 7D Mark II, Canon 300 mm. F4 IS, Canon converter x 1.4, Canon telemacro 100 mm. F2.8 IS.
Spatwaterdicht is een relatief begrip dat niet goed gedefinieerd is. Rustig laten opdrogen, dan komt het vast wel weer goed. Vroeger gebruikte ik een Minolta Dynax 7xi die bij het eerste waterdruppeltje uitviel (lastig als je veel op de Zuidpier fotografeert), maar die trok altijd weer bij (hij doet het nog steeds!). Voor de volgende keer: een simpel parapluutje http://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=227158 doet wonderen.
Dank voor de reacties. De camera is inmiddels, voor zover aan de buitenkant te zien, weer droog. Het zichtbare vocht in de vorm van een waasje op het schermpje aan de achterkant alsmede de bovenkant, is nu weggetrokken. Zojuist een verse batterij geplaatst maar vooralsnog geen teken van leven. Ik ben al aan het oriënteren voor een nieuwe body, de good old 40D is bijna 9 jaar en reparatie lijkt me dan niet meer zo zinvol. _________________ Canon 50D, Canon 7D Mark II, Canon 300 mm. F4 IS, Canon converter x 1.4, Canon telemacro 100 mm. F2.8 IS.
Gender: Male Age: 43 Joined: 17 Aug 2006 Posts: 35 Location: ede
Posted: Tue 02 Aug 2016, 11:15 Post subject:
Mijn 40D is wel eens vol in het water gevallen.
Nachtje laten drogen en niks aan de hand. Heb er nog jaren mee gefotografeerd. _________________ canon eos 40d sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC sigma Sigma 70-300mm F4.0-5.6 APO DG Macro Sigma macro 105mm F2.8 EX DG en 300mmf4, 1.4 en 2x tc gitzo 1320 met manfrotto balhoofd
Mijn telefoon heeft een keer zwemles gehad in de WC, snel alles eruit, en na een paar dagen in een bakje rijst deed hij het weer! Misschien dat het voor camera's ook werkt!
Succes! _________________ Canon 7D - 11-16 2.8 - 17-40L - 50 1.8 - 70-200mm 2.8L IS II - 120-300 2.8 OS - 430EXII
Joined: 19 Dec 2008 Posts: 111 Location: Diever / Oud-Gastel
Posted: Wed 03 Aug 2016, 20:13 Post subject:
Ad,
in Suriname kapte mijn D40 ook in een tropisch regenbuitje. Maar daar schijnt daarna weer de zon. Drogen en weer verder.
Ik denk dat je nog even geduld moet hebben.
groet, Henk _________________ Canon R systemen
Dank voor jullie aandacht en tips!
De camera deed helemaal niets meer na eerst Error 99 gegeven te hebben. Inmiddels is het vochtwaasje aan de binnenkant van mijn display zo goed als opgedroogd en zijn er weer tekenen van leven, ook Error 99 verschijnt nu weer. Even afwachten dus maar........
Groeten,
@d _________________ Canon 50D, Canon 7D Mark II, Canon 300 mm. F4 IS, Canon converter x 1.4, Canon telemacro 100 mm. F2.8 IS.
Dank Ger, ga ik dit weekend zeker proberen. Kom er vandaag en morgen niet aan toe ivm oppassen.
Ik laat horen of het gelukt is! _________________ Canon 50D, Canon 7D Mark II, Canon 300 mm. F4 IS, Canon converter x 1.4, Canon telemacro 100 mm. F2.8 IS.
Gender: Male Age: 50 Joined: 25 Aug 2014 Posts: 11 Location: Belfeld
Posted: Fri 05 Aug 2016, 11:18 Post subject:
Hallo Ad,
Ik had jammer genoeg laatst ook een waterschade-ervaring. Camera en objectief te water. Heb ook de rijstmethode geprobeerd maar na een aantal dagen was zowel body als objectief niet de oude. Fotozaak raadde me aan m'n verzekering te checken. Dat heb ik inmiddels gedaan en is opgelost. Fotozaak raadde me ook af om te laten repareren omdat het na repareren schijnbaar droog is maar dat bepaalde elementen toch gaan corroderen en een gebed zonder einde wordt.
Wellicht heb je hier wat aan.
Groet, Sjors _________________ Nikon D7100, Nikkor 300mm F4 AF-S, Nikkor AF-S 105mm F/2.8G iF ED VR micro
http://koekieman74.wix.com/koekieman
Waterschade kan inderdaad pas later een definitief einde betekenen voor je apparatuur. Ik heb een keer een gedeeltelijke volloop gehad van mijn flitserhuis bij het fotograferen in de Grevelingen (zoutwater). Er was een kopje water in het huis terecht gekomen waarbij ook de flitser (Nikon SB-800) nat is geworden. Direct batterijen er uit gehaald en thuis de boel open geschroefd en schoon gemaakt. Daarna deed de flitser het wel weer, maar haperde soms wel in het functioneren. Pas een jaar later was de flitser helemaal overleden.
Wat is spatwaterdicht? Dat is volgens mij een begrip dat een ruime interpretatie kent. Heeft Canon daar ooit een definitie van gegeven? Hoe hebben zij hun camera's spatwaterdicht gemaakt? _________________ http://dirkjan.saaltink.net
Joined: 19 Dec 2008 Posts: 111 Location: Diever / Oud-Gastel
Posted: Fri 05 Aug 2016, 15:59 Post subject:
Dirk-Jan ,
als marien bioloog heb ik vaak ervaren dat het zout uit zout water nog lange tijd doorwerkt. Bij 'verdrinking' door zout water kun je niets anders doen dan de zaak dagenlang in zoet water leggen en steeds het water verversen. Geheel ander probleem dan dat van Ad.
Groet, Henk _________________ Canon R systemen
Dank voor de tip. Ben bang dat mijn flitser niet meer te redden is. Maar is water (zoet/zout) sowieso niet funest voor elektronische apparatuur? _________________ http://dirkjan.saaltink.net
Als zeevisser leerde ik al snel twee lessen: zand schuurt elke molen en zelfs het duurste roestvrij staal roest in zeewater. Goud zou een mooie uitkomt bieden als het niet zo duur was.
Joined: 19 Dec 2008 Posts: 111 Location: Diever / Oud-Gastel
Posted: Mon 08 Aug 2016, 9:42 Post subject:
Dirk-Jan,
je moet het een chemicus eens vragen. Het heeft te maken met de elektrische geleidbaarheid van zout water, zelfs bij kleine hoeveelheden. Door potentiaal verschillen ontstaat er een vorm van elektrolyse en verplaatsen metalen zich. Dit is funest voor je apparatuur. Als er reeds elektrolyse heeft plaatsgevonden is het funest. Daarom ook zo snel mogelijk de batterijen er uit.
Het is zaak alle zouten uit het water te krijgen. Desnoods gebruik je voor de laatste keren spoelen gedemineraliseerd water (accuwater).
Als er geen zouten of andere verontreinigingen in het water zitten droogt het weer netjes op.
groet, Henk _________________ Canon R systemen
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum